17-årig varetægtsfængslet efter teenagedrab

15-årig er stadig indlagt efter weekendens tragedie, der kostede 18-årige Ali livet

Flere af de anholdte er blevet sat på fri fod. De er fortsat sigtet for manddrab. Video: Kenneth Meyer. Redigering: Martin Ekelund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Retten i Lyngby (Ekstra Bladet): En teenagedreng på 17 år er blevet erklæret frisk nok til at stå ansigt til ansigt med en dommer, efter at hans 18-årige kammerat natten til lørdag blev dræbt af knivstik på en parkeringsplads i Gentofte nord for København.

Den 17-årige er sigtet for to tilfælde af grov vold. Ifølge politiet påførte han - muligvis med et bat - både en 15-årig dreng kraniebrud og skade på hans ene ben. Derudover stak han ifølge sigtelsen en 13-årig, som er lillebror til den 15-årige, i ryggen med en kniv.

Den 17-årige blev ført ind i retssalen iklædt blåt hospitalstøj fra top til tå. Han bevægede sig med korte skridt mod sin plads foran dommeren.

Teenageren blev sammen med 11 andre anholdt på gerningsstedet og sigtet for drab, men var selv alvorligt såret af knivstik i ryggen og blev indlagt. Derfor blev han fremstillet og varetægtsfængslet in absentia lørdag aften og altså i dag genfremstillet.

Den 17-årige syntes plaget af smerter for hvert skridt han tog.

Efter at anklager Michael Qvist havde læst sigtelserne op, forlod han for en kort bemærkning lokalet med sin forsvarsadvokat Margrete Steen. Da de kom tilbage, nægtede han sig via forsvareren skyldig.

Herefter lukkede dommeren på anklagerens begæring dørene til grundlovsforhøret.

Efter grundlovsforhøret blev den 17-årige varetægtsfængslet.

Den 15-årige, som den fremstillede ifølge politiet har lemlæstet, er også sigtet og varetægtsfængslet in absentia i den alvorlige sag. Han og lillebroderen er uden for livsfare, men fortsat indlagt.

Knivstukket teenager døde i sin vens arme

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Knivstukket teenager døde i sin vens arme

Mens den 13-årige er for ung til at blive stillet til ansvar for en domstol, mener politiet, at den 15-årige førte den kniv, som dræbte den 18-årige. Sidstnævnte er fortsat behandlingskrævende og kan endnu ikke stilles fysisk for en dommer.

Dommeren ved et grundlovsforhør i lørdags vurderede ikke, at der var grundlag for at fængsle teenageren på mistanken om manddrab, men vold med døden til følge.

En økse var et af de fund, politiet gjorde på gerningsstedet. Foto: Kenneth Meyer
En økse var et af de fund, politiet gjorde på gerningsstedet. Foto: Kenneth Meyer
 

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var det uoverensstemmelser mellem den 17-årige og 15-årige, der i weekenden førte til, at to vennegrupper stimlede sammen i et blodigt opgør.

Nordsjællands Politi arbejder ud fra en teori om, at man mødtes for at få afklaret nogle uenigheder, hvilket udviklede sig til et masseslagsmål.

Kommunikationen mellem grupperne foregik blandt andet via det sociale medie Snapchat.

Siden den skæbnesvangre nat har politiet arbejdet på højtryk med sikring af spor, afhøringer og andet. Det gælder også indhentning af videoovervågning, som kan bidrage til opklaringen og rækkefølgen af begivenheder, som de rivaliserende grupper ikke er helt enige om.

Speciel sag
Mens to altså lørdag blev fremstillet i grundlovsforhør in abesentia, blev fire fremstillet in persona ved Retten i Helsingør, hvor dommeren fulgte anklager Jesper Holms begæring om dørlukning. Flere af de oprindeligt drabssigtede og anholdte var på forhånd blevet løsladt.

- Det er en lidt speciel sag. Da politiet kommer ud til området, kan de se en stor gruppe af mennesker, så alle, der er der, bliver anholdt og sigtet for manddrab. Det viste sig dog efterfølgende, at der ikke var grundlag for at fremstille alle de anholdte i grundlovsforhør, så kun nogle af dem kom i retten lørdag, og ikke dem alle blev sigtet for manddrab - nogle af dem kun for grov vold, sagde anklageren efter retsmødet til Ekstra Bladet.

Her blev de fire fremstillede løsladt. De er fortsat sigtet i sagen for henholdsvis manddrab og grov vold og kommer fra hver sin side af de to rivaliserende grupper.

Ekstra Bladet følger sagen.