18-årig stak sin mor 50 gange: - Jeg kunne ikke genkende hende

Op til stikkeriet havde den 18-årige ændret personlighed, og hans mor havde flere gange forsøgt at få ham til lægen. Det fortalte et vidne i retten tirsdag

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
Følg Krimi

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): En blot 18-årig dreng sad tirsdag i retten tiltalt for forsøg på manddrab, efter at han har stukket sin mor ikke mindre end 50 gange i familiens lejlighed i Delta Park i Vallensbæk 23. februar sidste år.

Stemmen var svag, og han mumlede, da han afgav forklaring, og han blev støttet af sin forsvarsadvokat, for at forstå, hvad der skete i retssalen omkring ham.

I retten kom det frem, at den 18-årige er psykisk syg. Han fortalte selv, at han ikke havde været ved fuld bevidsthed, og at han ikke kunne genkende sin egen mor på den skæbnesvangre dag.

- Det var, som om at hun havde et andet look. Hun har opereret næse og fået den gjort mindre, og da jeg kiggede på hende, kunne jeg ikke genkende hende, forklarede han.

Under retssagen var begge den 18-åriges storebrødre også til stede. Den ene som vidne og den anden som tilhører.

Den ældste bror fortalte, at han havde lagt mærke til, at lillebroderen et halvt år inden den tragiske episode havde forandret sig.

- Jeg så en dreng, der blev mere isoleret og ikke gad gå ud. Han plejede ellers at være aktiv hele tiden, hjælpe sine venner og gå ud til fester, lige som en 18-årig normalt gør, sagde broderen i retten, hvor han havde valgt at vidne, selvom dommeren indskærpede, at det stod ham frit for, om han ville vidne imod sin bror.

Flygtede ud af lejligheden
Da den tragiske episode skete, var den 18-årige og hans mor alene hjemme i familiens lejlighed.

Om eftermiddagen havde moderen talt i telefon med sin søster i Tyrkiet, mens den 18-årige så tv. Han forklarede i retten, at han var blevet så irriteret, at han afbrød samtalen.

- Jeg kunne godt mærke og føle, at han begyndte at ryste over hele kroppen. Han var ikke klar over situationen. Han rystede, og jeg forstod, at han havde det dårligt, siger moderen i retten.

Efter at have afbrudt opkaldet tog han en urtekniv, der lå på køkkenbordet. I alt stak han sin mor 50 gange med flere forskellige knive, inden hun låste sig inde på badeværelset.

Herfra lykkedes det hende at tale ham så meget til ro, at hun kunne komme ud igen, hvorefter hun flygtede ud af lejligheden med sin søn efter sig.

På trappen fik hun ham til at aflevere sin kniv og sin trøje til hende, hvorefter hun pakkede kniven ind i trøjen og smed den i en skraldespand.

Ude på gaden stoppede hun en bil, og hun fik føreren til at ringe til politiet.

Omfattende mentalerklæring
I retten virkede den 18-årige nervøs, men mere fattet, da han var sammen med sine brødre. Men da moderen skulle afgive forklaring, måtte han - især da hun fortalte om hans sindstilstand - flere gange tørre øjnene.

- Jeg fortalte ham, at jeg var hans mor, men så sagde han nej. Han var ikke ved fuld bevidsthed. Jeg forsøgte at holde ham fast for at forsvare mig selv. Og jeg forsøgte at forhindre ham i at snitte mig, sagde hun om episoden, mens hendes søn hørte på.

Den 18-årige forklarede også selv, at han ikke var ved sine fulde fem i gerningsøjeblikket.

- Jeg kunne ikke tænke klart. Jeg var forvirret og tænkte på, hvad der var sket. Det hele kørte rundt. Så kom politiet og tog mig, lød det fra ham.

Forklaringen blev også bakket op af den mentalerklæring, der blev læst op i retten. Her stod blandt andet, at den 18-årige fremstod svært psykotisk. Desuden havde psykiateren mistanke om, at den 18-årige led af hallucinationer, vrangforestillinger og begyndende skizofreni.

Siden anholdelsen har den 18-årige været indlagt på psykiatrisk center. Anklageren og forsvareren argumenterede i deres procedure for, at han enten skulle have en anbringelsesdom eller en behandlingsdom. Der falder dom onsdag formiddag.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.