20-årig dømt for dødsvold

I dag er der faldet dom i den tragiske sag fra Blåvand tilbage i maj 2019

I dag faldt der dom i retssagen mod den 21-årig Ricardo Stratz-Kunath.  Foto: Anita Graversen
I dag faldt der dom i retssagen mod den 21-årig Ricardo Stratz-Kunath. Foto: Anita Graversen

RETTEN I ESBJERG (Ekstra Bladet): 20-årige Ricardo Stratz-Kunath er ved Retten i Esbjerg dømt skyldig i vold med døden som følge, usømmelig omgang med lig og brandstiftelse under særlig skærpende omstændigheder.

I alt idømmes Ricardo Stratz-Kunath ni års fængsling og udvisning af Danmark for bestandigt.

Anklagemyndigheden havde krævet 16 års fængsling for drab og dødsbrand, men det mente retten altså ikke, at der var grundlag for.

Sexleg der gik galt?
Natten til 28. maj 2019 døde den 61-årige Cai Lennart Henriksen af vold mod hovedet, hvorefter hans lig blev smidt i husets swimmingpool, inden den dømte satte ild til villaen.

Cai Henriksens samlever igennem 37 år, 85-årige Else Nielsen, døde af kulilteforgiftning, mens hun lå og sov på sit værelse, ligesom parrets hund blev fundet død i villaen. 

Igennem alle fire retsmøder har der været tvivl om motivet. Flere ting, som er kommet frem, tyder dog på, at der har været en seksuel stemning i villaen i Blåvand.

Blandt andet har to vidner, som var sammen med Ricardo Stratz-Kunath og Cai Henriksen på en pub aftenen 27. maj, hørt dem aftale at tage hjem i Cai Henriksens swimmingpool.

Den unge tysker har erkendt, at han fulgtes med Cai Henriksen et stykke af vejen hjem, efter de forlod pubben omkring midnat, men mener at have fået blackout fra omkring midnat og til cirka 02.30 om natten.

Her har tyskeren forklaret i retten, at han fandt sig selv nøgen og bagbundet til en seng.

Hukommelsestabet forklarede Ricardo Stratz Kunath med, at han måtte være blevet bedøvet og derefter voldtaget. Det mente Retten i Esbjerg dog ikke, at der var tilstrækkeligt bevis for.

Datter til psykolog
Gennem alle retsmøder har familien til de afdøde fulgt sagen tæt. Efter domsafsigelse var det også en påvirket datter, der forlod retsmødet.

- Jeg synes, det er strengt, at han kun får ni år. Jeg har mistet hele min familie, og har gået til psykolog et helt år. Nu kan jeg starte forfra, siger datteren grædende til Ekstra Bladet.

Familien til de afdøde har retsmøde efter retsmøde skulle høre om den seksuelle stemning, som både forsvar og anklageren mente at havde fundet sted forud for drabet. 

Retten i Esbjerg vurderede, at det ikke er udelukket, at der er foregået noget i villaen, som overtrådte Ricardo Stratz-Kunath grænser, og at det derfor var endt i håndgemæng. 

- Jeg synes ikke, sandheden kommer frem. Jeg har aldrig haft på fornemmelsen, at Cai var til mænd. Så det kunne jo lige så godt være ham (Ricardo, red.), som har gjort noget ved Cai, han ikke kunne lide, og dermed overtrådt Cais grænser, siger datteren til Ekstra Bladet.

Forældrene knuste 
Forældrene til Ricardo Stratz-Kunath har siden varetægtsfængslingen tilbage i maj besøgt deres søn en gang om ugen. Ligeledes har de også været til stede til alle retsmøder. Da dommen faldt var det et tydeligt påvirket forældrepar, hvor især moren havde svært ved at holde tårerne tilbage

Sønnens forsvarer, Mette Grith Stage, er ikke overrasket over dommen, men heller ikke helt tilfreds.

- Det er klart, at når ens klient nægter sig skyldig og så får ni år, er det ikke, hvad vi gik efter. Dog blev han ikke idømt drab eller mordbrand, så det her er det næstbedste, siger den erfarne forsvarer. 

- Men når det så er sagt, er det her en sag, hvor der kun er tabere. Det er tragisk for både de pårørende, men det er også tragisk for min klient og hans forældre, som selvfølgelig er fuldstændig knuste over det her.

Overvejer anke
Ricardo Stratz-Kunath udbad sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke.

Det samme gjorde anklager Rikke Brændegaard-Nielsen. Hun havde gerne set, at retten havde dømt for drab og den hårde branstiftelse.

- Vi i anklagemyndigheden tænker over dommen, og så vender vi tilbage indenfor ankefristen. Jeg er dog meget tilfreds med, at retten anså det bevist, at det var ham, som er gerningsmanden i sagen.

Ankefristen er 14 dage fra i dag.