20 spøgelsesbilister på motorvej: Nu beklager Vejdirektoratet

Nordsjællands Politi standsede lørdag aften 20 spøgelsesbilister, som kørte i det forkerte spor på Helsingørmotorvejen. Nu erkender Vejdirektoratet, at afmærkningen var mangelfuld

Se den kontroversielle motorvejsstrækning. (Video: Tariq Mikkel Khan)

Ved du noget eller er du en af spøgelsesbilisterne? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Lørdag aften lykkedes det Nordsjællands Politi at afværge en potentiel katastrofe på motorvejen.

Ifølge politiet var en 88-årig mand fra København årsag til, at 20 bilister pludselig alle kom til at køre i det forkerte spor og modsat færdselsretningen på Helsingørmotorvejen. Derfor blev han sigtet for en stribe overtrædelser af færdselsloven.

Den helt usædvanlige situation opstod ved Hørsholm lige nord for Vedbæk, hvor Vejdirektoratet er ved at bygge en bro ved motorvejen. Derfor ledes trafikanterne over i det modsatte spor på motorvejen, og her er kegler med til at sørge for, at bilisterne ikke kommer i clinch med hinanden.

Men nu erkender Vejdirektoratet, at afmærkningen ikke var god nok.

- Vi kan ikke gardere os mod, at folk kan være uopmærksomme og undlader at følge vores anvisninger. Men i denne situation kunne afmærkningen have været mere tydelig. Skiltene skulle have stået som en slags mur, der forhindrede bilisterne i at komme over i den forkerte side af vejen. Men de stod for spredt.

88-årig tog kegler på motorvej: Katastrofe undgået i sidste øjeblik

- Vi har nu haft fat i entreprenøren og sikret, at der er rettet op på forholdene. Samtidig følger vi op i forhold til den mangel på præcision, der har været, både overfor entreprenøren og overfor vores tilsyn, siger trafikdirektør i Vejdirektoratet, Niels Tørsløv, i en pressemeddelse.

Mange anmeldelser
Nordsjællands Politi fik med det samme en lang række henvendelser fra skræmte bilister, som altså kunne se, at noget var helt galt. Og vagtchefen sendte en håndfuld patruljer af sted for at klare situationen.

- Der var heldigvis ikke myldretid, og vi valgte så at spærre motorvejen ved Klampenborg, sagde vagtchefen lørdag til Ekstra Bladet..

Mens de fleste af de mange spøgelsesbilister selv standsede deres biler med det samme og kørte ud i rabatten, så fortsatte den 88-årige tilsyneladende ufortrødent. Og han nåede faktisk at køre fem kilometer, før en patruljevogn fik ham standset, bilen vendt om, og manden sendt retur i den rigtige retning.

- Den samme patrulje kører så med tilbage og møder så de andre strandede bilister, som også bliver vendt om.

Det viser sig, at en del af bilisterne har fået skader på deres biler, fordi de er kørt hen over noget af den afspærring, som var væltet på grund af den 88-åriges uopmærksomhed.

Det tog cirka 20 minutter. Så var dramatikken slut. Og heldigvis kom ingen til skade.

- Jeg tror, det er en blanding af, at folk er ekstra opmærksomme efter de to tragiske ulykker med spøgelsesbilister i sidste uge, og så politiets hurtige indsats. Og så fik vi rigtig, rigtig mange henvendelser. Vi havde vanvittig travlt med at betjene telefoner på det tidspunkt, sagde Ole Hestbæk.

Episoden fandt sted i tidsrummet mellem klokken 19 og 19.20.

Her har politiet fanget en bilist i Viby, som har travlt med at tjekke sin GPS, og derfor kører ind på den modsatte kørebane. Videoen er frigivet af politiet som en del af en kampagne politiet, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension står bag i den her uge, hvor politiet kontrollerer uopmærksomme bilister. (Video: Politiet)