22-årig amerikansk studerende sad fængslet i Nordkorea: Nu er han død

Den 22-årige studerende sad fængslet i Nordkorea i 15 måneder

Følg Krimi

Den 22-årige, amerikanske studerende, Otto Warmbier, der i sidste uge blev hentet af de amerikanske myndigheder efter at have siddet fængslet i Nordkorea i 15 måneder, er død.

Det oplyser hans familie i en pressemeddelelse.

'Det er vores sørgelige opgave at fortælle, at vores søn, Otto Warmbier, har endt sin rejse hjemme. Omgivet af sin elskede familie, døde Otto i dag klokken 14:20, skriver familien.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, udtaler, at 'dårlige ting' sker i 'brutale' Nordkorea, men at han er glad for, at den unge mand sov ind med sin familie omkring sig.

Amerikaner dømt til 15 års strafarbejde i Nordkorea: Nu er han løsladt

Otto Warmbier kom tirsdag sikkert hjem til Lunken Airport i Cincinatti i bevidstløs tilstand, og en lægeundersøgelse har nu vist, at han har pådraget sig alvorlige hjerneskader.

Det skriver flere amerikanske medier heriblandt New York Times og CNN.

- Den 22-årige mand har lidt et omfattende tab af hjernevæv i flere regioner. Han åbner sine øjne og blinker spontant en gang i mellem, men der er ingen tegn på frivillig bevægelse og et forståeligt sprog, oplyser neurolog på University of Cincinnati Medical Center, Daniel Kanter, torsdag amerikansk tid.

Samtidig fortæller han, at lægerne på nuværende tidspunkt ikke har viden om, hvad der har forårsaget skaderne på den unge mands hjerne.

- Men denne type hjerneskade ses ofte i forbindelse med hjertestop, hvor der ikke er kommet blod til hjernen i en periode, siger Daniel Kanter til CNN.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan er livet i Nordkorea

Familie: De lyver!
Ifølge Nordkoreas egen forklaring skyldes Otto Warmbiers tragiske skæbne, at han har taget for mange sovepiller og har lidt af sygdommen botulisme (pølseforgiftning red.), der forårsages af bakterien Clostridium botulinum og medfører lammelse i stole del af kroppen.

Men ifølge lægerne på University of Cincinnati Medical Center, så tyder intet på, at han har haft den lidelse.

- Vi har ikke fundet bevis for den påstand, siger Dr. Brandon Foreman til CNN.

Også Otto Warmbiers familie køber ikke den forklaring.

- Selv om vi skulle tro på, at botulisme og sovepiller skulle have forårsaget hans koma - og det tror vi ikke på - så er der ingen undskyldning, der kan forsvare, at en civiliseret nation har holdt hans tilstand hemmelig og har nægtet ham medicin i så lang tid, siger den Fred Warmbier i en pressekonference om hans søns tilstand på en skole i Wyoming.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Først i sidste uge blev familien bevidste om, at deres pårørende har ligget i, det som Nordkora har kaldt 'koma', i adskillige måneder.

Dømt for fjendtlig handling
Otto Warmbier er en af tre amerikanere, som for tiden sidder fængslet i Nordkorea. Han studerede på University of Virginia og var på studierejse i Nordkorea, da han blev anholdt.

Kom helt tæt på Nordkorea: Rædslernes rige

Af den oprindelige sigtelse fremgik det også, at det er domstolen i Nordkoreas opfattelse, at studenten var blevet opfordret til at udføre en fjendtlig handling mod Nordkorea af en kirke i hans hjemstat Ohio, en forening på hans universitet og sågar også af CIA.

Beviset mod Warmbier var en fotoserie, som viste ham fjerne et politisk banner fra hotellet. Warmbier blev idømt 15 års hårdt arbejde efter retssagen i marts 2016. En sag, som ikke varede mere end en time.

Græder og beder om tilgivelse
Under retssagen offentliggjorde Nordkorea en video fra retten, hvor Otto Warmbier opløst i gråd bønfalder retten og beder om tilgivelse forud for domsafsigelsen. Et indslag, som hans far tidligere har fortalt, at han ikke kan holde ud at se på.

Taler ud om nordkoreansk fangelejr: Otto får 'Auschwitz-forhold'

- Det gør ondt i min sjæl. Jeg vil gerne mindes Otto som den, han var, inden han rejste af sted. Vi var i tv-stuen, og min lænestol brød sammen, og jeg blev nødt til at kravle ned under den beskidte stol, og det næste, jeg opdager, er hans hoved ved siden af mit. Og vi ser på hinanden, og vi smiler, og der er kærlighed, siger Fred Warmbier.

Efter Warmbiers løsladelse skulle tre personer med amerikansk pas være tilbageholdt i Nordkorea.

 

Det vides ikke, hvordan det lykkedes USA at forhandle sig frem til en udleveringsaftale.

Bevidstløse Otto hentet efter fangenskab: Men ikke alt er som Nordkorea siger

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.