24-årig pizzaria-ejer skyldig: Lod sig hverve til Islamisk Stat

24-årig pizzeria-ejer kendt skyldig i at have ladet sig hverve til Islamisk Stat. Anklager kræver 6 års fængsel

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Danmarks første tiltalte Syrien-kriger er blevet kendt skyldig. 24-årige Hamza Cakan er netop blevet fundet skyldig for at have ladet sig hverve til Islamisk Stat.

Det har nævnetinget ved Retten i Glostrup netop afgjort.

Hamza Cakan, tidligere Enes Ciftci, er kendt skyldig i alle terror-anklagerne. Han er tilgengæld frifundet i anklager om trusler, bestilt brandstiftelse mod en pizzaria-konkurrent samt et overfald på en politibetjent.

Dansk-tyrkeren så lettere chokeret ud, da retsformanden kundgjorde skyldig-kendelsen og kiggede sig over skulderen mod de meget få tilhørere, der er mødt op i retten.

Senioranklager Anders Riisager kræver den 24-årige seks år bag tremmer, fratagelse af hans statsborgerskab og udvisning af Danmark for bestandigt. 

Der falder endelig dom i sagen fredag.

***

Han er tiltalt for i alt otte forhold. Tre af dem hører under terrorparagraffen for at have ladet sig hverve til den frygtede terrorgruppe Islamisk Stat.

Han har tilmed indrømmet frivilligt at have krydset grænsen til Syrien og stået på IS' lønningsliste og erkendt, at han støtter deres sag.

Spørgsmålet under sagen har været, om der var beviser nok til, at den tiltalte 24-årige Hamza Cakan (tidl. Enes Ciftci) kunne kendes skyldig for at have været såkaldt Syrien-kriger.

Afgørelsen der faldt 10.30 er historisk, da Cakan er den første dansker, imod hvem der er rejst den såkaldte tiltale som kæmper for Islamisk Stat. Afgørelsen kan danne præcedens for den stribe af andre sigtede Syrien-kriger, der netop nu er varetægtsfængslet for også at have været i Syrien for at kæmpe for IS' sag.

Krimi Brød løfte til IS: Frygtede at vende retur til Syrien

Hamza Cakan, der er af tyrkisk oprindelse, har under retssagen erkendt, at han i 2013 lod sig smugle over grænsen til Syrien, boede i hvad han kaldte et 'IS-palads' og yderligere lod sig indskrive på deres medlemsliste under titlen 'kæmper'.

Selvom det under retssagen er blevet afsløret, hvordan han står med våben under det sorte IS flag på nogle fotos, og han har kommunikeret med en anden dansk syrien-kriger, som poserer ved siden af afskårede hoveder og kroppe, har Hamza Cakan ifølge sin egen forklaring aldrig været i direkte kamphandlinger for terrorgruppen.

Det er præcis dét, som anklagemyndigheden har skullet bevise gennem den knap 15 dage lange retssag.

Ifølge Cakans egen beskrivelse fungerede han - for ca. 300-400 $ om måneden - nemlig kun som en bager, jf. hans erfaring fra sit pizzeria på Vestegenen, der bagte og uddelte brød til 'befolkningen'.

Hamza Cakan har på et papir fundet i hans fængselscelle erklæret sin ubetingede støtte til Islamisk Stat. 
(Arkivfoto) Krimi Belastende papir fundet i tiltalt Syrien-krigers celle

Hamza Cakan, der af hensyn til sin familie har taget navneforandring fra Enes Ciftci, risikerer op mod syv års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Senere i dag skal forsvarer og anklager procederer for, hvilken straf den 24-årige skal have. Først fredag falder der endelig dom i sagen.

Ekstra Bladet følger sagen fra retten...

1 af 2 
2 af 2