Annonce:
Annonce:

26-årig slipper for ekstra hård straf for coronademo

For første gang har byret afvist at tage paragraf 81d i brug i dom for lovbrud ved Men In Black-demonstration

Det var ved denne Men In Black-demonstration, at den 26-årige deltog.
Annonce:
Følg Krimi

En 26-årig kvinde blev mødt med jubelråb, klapsalver og høj musik, da hun tirsdag eftermiddag kunne åbne døren i Københavns Byret og træde ud i friheden.

Inde i retsbygningen blev hun få minutter forinden idømt seks måneders fængsel for blandt andet at have kastet to tomme øldåser mod betjente ved en demonstration i januar.

Men hun undgik at få fordoblet straffen, da retten valgte at afvise anklagemyndighedens påstand om at dømme kvinden efter den særlige coronaparagraf 81d.

Det er første gang ved en retssag i kølvandet på urolighederne ved demonstrationen 9. januar, at byretten har taget den beslutning.

I de otte sager, der hidtil har været for retten, er alle otte personer blevet dømt efter paragraffen og har fået forhøjet straffen.

Annonce:

Men i sidste uge kom den første af disse otte sager for Østre Landsret, og heller ikke her mente dommerne, at coronaparagraffen skulle tages i brug. Her fik en 24-årig mand vekslet en straf på 15 måneders fængsel til 10 måneder.

Paragraffen blev indført sidste år og dækker over tilfælde, hvor 'lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark'.

Men det kan demonstrationen i begyndelsen af året altså ikke siges at have, mente retten tirsdag.

- Det, der er sket her, er en demo imod epidemilovgivning og regeringens håndtering af covid-19. Men det er ikke anderledes end det, der kan ske til enhver anden demo. Derfor har det ikke som sådan sammenhæng med 81d, sagde dommer Charlotte Meincke ved domsafsigelsen.

- Men det er klart, at man ikke må smide ting på politiet, sagde hun videre til den 26-årige kvinde, der var tydeligt lettet over dommen.

Kvinden har siddet varetægtsfængslet siden 11. februar. Hun blev med dommen løsladt og vil først senere blive indkaldt til afsoning.

Annonce:

Hun modtog straks dommen. Det er uvist, om anklagemyndigheden vil anke den. Her gik man efter en dom på to år og seks måneders fængsel.

Ved urolighederne i januar blev der kastet med fyrværkeri, kanonslag, dåser, sten, fakler, cykler og flasker. 16 betjente blev ramt af genstande.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: