27-årig dansker hoppede i fælden: 'Du har vundet 50.000 dollars'

Yngre mand fra Brovst blev snydt til at betale for at modtage en gevinst på 50.000 dollars

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Ved du noget, eller er du også blev snydt på tilsvarende vis? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Det lød måske ganske lovende i første omgang, da en 27-årig mand fra Brovst blev ringet op og fik besked om, at han havde vundet 50.000 dollars.

Men når noget lyder for godt til at være sandt, så er det ofte for godt til at være sandt.

Det måtte en 27-årig dansker sande, efter han 1. august blev ringet op af en fremmed mand.

Mariann mødte kæreste online: - Han har lænset mig for alt

Lokket med kæmpe gevinst
Den fremmede mand, som talte engelsk, overbeviste ham om, at han havde vundet 50.000 dollars, men at danskeren skulle overføre et 'beskedent' beløb til en udenlandsk konto for at bekræfte sin identitet.

Det skriver Nordjyllands Politi onsdag i en døgnrapport.

Danskeren var efter sigende skeptisk, men endte alligevel med at gøre, hvad den fremmede mand havde bedt om.

Den 27-årige dansker modtog efterfølgende ingen penge.

Webshoppen fra helvede: Her går det helt banananaz

Politiet: Tænk dig om
Det oplyses ikke, hvor stort det 'beskedne' beløb, som danskeren blev snydt for, var, men Nordjyllands Politi opfordrer danskere til at tænke sig om.

- Husk fornuften på nettet.

- Microsoft ringer ikke til deres kunder, og en større vunden gevinst kræver ikke betaling ved kasse ét først, skriver de i døgnrapporten.

Ekstra Bladet ville gerne have talt med den 27-årige dansker, men offeret for svindelnummeret i døgnrapporten er anonym.

Ondsindet virus hærger Facebook: Kan stjæle din identitet

Den bedste sikkerhed findes mellem ørerne

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.