Annonce:
Annonce:

27-årig dømt: Ville begå masseskyderier på skoler

En 27-årig mand er torsdag blevet kendt skyldig i at have forberedt og planlagt masseskyderier mod børn og unge på en eller flere skoler og uddannelsesinstitutioner i Østjylland

Annonce:
Følg Krimi

RETTEN I AALBORG (Ekstra Bladet) Skyldig.

Sådan lød kendelsen torsdag formiddag mod en 27-årig mand fra Hobro i et nævningeting ved Retten i Aalborg.

Den 27-årige spinkle, langhårede mand har været tiltalt for at have planlagt og forberedt masseskyderier mod børn og unge på flere folkeskoler og uddannelsesinstitutioner i Østjylland.

Et uhyggeligt mål og ønske, som heldigvis aldrig blev ført ud i livet.

Den 27-årige mand fra Hobro har undervejs i sagen forklaret, at det hele bare var en fantasi, han havde, og at han aldrig ville begå massedrab i virkeligheden. Illustration: Nils Sloth
Den 27-årige mand fra Hobro har undervejs i sagen forklaret, at det hele bare var en fantasi, han havde, og at han aldrig ville begå massedrab i virkeligheden. Illustration: Nils Sloth

Manden blev anholdt 16. december 2020. Det skete, blot tre dage efter at han på 'darknet', internettets mørke afkrog, havde lavet en bestilling på en AR-15-automatriffel.

En særdeles kraftfuld type af våben, som er blevet anvendt flere gange tidligere ved voldsomme, dødelige skoleskyderier i USA.

Annonce:

Tilegnede sig skydefærdigheder
Forinden havde han gennem sit medlemskab af en skytteforening anskaffet sig to - lovlige - håndvåben og tilhørende skarp ammunition, ligesom han havde tilegnet sig skydefærdigheder.

Han har selv forklaret, at han blot gik til skydning. Politiet mener, hans medlemskab af skytteforeningen har været en del af hans målrettede plan om at ville begå masseskyderier og -drab.

Den 27-årige mand har siden anholdelsen og grundlovsforhøret dagen efter og helt frem til retssagens begyndelse i al diskretion siddet varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

Nordjyden har gennem de fem retsmøder nægtet sig skyldig i den særdeles alvorlige hovedtiltale, som er forsøg på manddrab.

- Det var bare en fantasi, jeg havde. Men først i 2018 går det op for mig, at det bare er en fantasi, forklarede han under afhøringen.

Erklæret sindssyg eller afvigende
Han er i en mentalerklæring, som har været forelagt for Retslægerådet, erklæret sindssyg eller med en afvigende karakter.

Annonce:

Derfor har specialanklager Kim Kristensen nedlagt påstand om, at den 27-årige skal dømmes til anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

Undervejs i sagen har anklageren dokumenteret, at nordjyden gennem næsten fem år med begyndelse i 2015 kontinuerligt arbejdede på et alenlangt manifest, hvori han detaljeret beskriver sine planer om at begå masseskyderier på konkret udpegede skoler og uddannelsesinstitutioner.

Han har også fysisk været på flere af skolerne og blandt andet undersøgt ringetider. Og havde købt taktisk beklædning.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Skolelederen på Mariagerfjord Idrætsefterskole reagerer her på at, skolen var i kikkerten.

I manifestet, som er 178 sider langt og skrevet på engelsk, udtrykker han et ubændigt had mod kvinder. Særligt unge kvinder og piger, som han igen og igen betegner som 'sluts'.

Han giver talrige gange udtryk for, at han godt kunne tænke sig at dræbe kvinderne eller 'se deres blod'.

Annonce:

Filmede sig selv om natten
Samme had udtrykker han i en videodagbog, hvor han gennem en lang periode i løbet af 2019 og 2020 nat efter nat filmede sig selv og talte til kameraet, mens han gik rundt på blandt andet øde, mørklagte steder i sin hjemby.

Inden sagen blev optaget til dom sidst på formiddagen, blev den 27-årige spurgt, om han ønskede at benytte sig af sin ret til at tage ordet.

- Nej, sagde han kort.

Efter nævningene og de tre juridiske dommere havde voteret sanktionen i to en halv time, faldt den endelige dom kort efter klokken 14:

- Tiltalte anbringes i psykiatrisk afdeling. Der er ingen længstetid for foranstaltningen, lød det fra retsformand Helle Dietz.

Det betyder i praksis, at den 27-årige mand først vil kunne blive lukket ud fra den pågældende psykiatriske afdeling, når han vurderes ikke længere at være farlig.

Og en eventuel løsladelse vil vel at mærke kun kunne ske ved en dommerkendelse.

Efter en kort samtale i enrum med sin forsvarer, Ulrik Henriksen, valgte den 27-årige at tage betænkningstid med henblik på eventuel anke. 

Annonce:

Den nu dømte var aktiv på fora for mænd, der lever i ufrivillig cølibat. Læs mere om det her(+)

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lyt til Ekstra Bladets podcast 'Bag Drabet'

Bag Drabet: Tandlægens fatale trekantsdrama [2:2]

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: