29-årig journalist skudt og dræbt: 'Absolut vanvid'

Lyra McKee dækkede torsdag de voldsomme uroligheder i nordirske Londonderry - og blev ramt og dræbt af skud, der var målrettet politiet

Det var disse meget voldsomme uroligheder, der førte til drabet på den unge journalist. Video: AP

'Derry i aften. Absolut vanvid.'

Sådan lyder de sidste sætninger, den 29-årige irske journalist Lyra McKee i aftes lagde på Twitter, før en ukendt gerningsmand affyrede det skud, der dræbte hende.

På videooptagelser fra optøjerne, som Lyra dækkede i irske Londonderry, kan man høre desperate skrig og råb efter hjælp i sekunderne efter, at hun blev ramt.

Men der var intet at gøre for den unge journalist, der kort efter blev erklæret død.

Trods sin unge alder var Lyra McKee anerkendt som en talentfuld undersøgende journalist, der havde fulgt konflikten i Nordirland tæt.

Hun blev i 2016 udnævnt til en af Europas 30 mest lovende journalister i aldersgruppen under 30 år. Lyra var også kendt for sit arbejde til fordel for LGBT-rettigheder i det dybt katolske land.

Ung kvinde dræbt i voldelige optøjer

Det nye IRA mistænkt
Urolighederne begyndte, efter politiet havde gennemført en række ransagninger på adresser i området.

Det gjorde de af frygt for, at der var skjult våben, som skulle bruges under de angreb, som udbrydere fra oprørsbevægelsen IRA typisk udfører i påskedagene.

Aktionen gjorde imidlertid de unge, der er med i 'det nye IRA', så vrede, at de gik på gaderne og smed mere end 50 benzinbomber mod politiet. Og det var under den ballade, at en eller flere gerningsmænd pludselig åbnede ild mod politiet, hvor Lyra McKee også stod.

Her er det sidste tweet, som den unge journalist fik delt. I dag er hendes konto lukket ned, så alene hendes private følgere kan se, hvad hun har lagt ud før sin død. Foto: Twitter
Her er det sidste tweet, som den unge journalist fik delt. I dag er hendes konto lukket ned, så alene hendes private følgere kan se, hvad hun har lagt ud før sin død. Foto: Twitter

Flere bilbomber sætter politiet på arbejde i Londonderry

Politiet: Det er terror
Drabet har ført til omfattende fordømmelse i Nordirland, hvor den afdøde journalist mindes, samtidig med at vidner opfordres til at træde frem og fortælle, hvad de ved.

Politiet betegner drabet som en terrorhandling, men opfordrer samtidig lokale politiske ledere til at bruge deres indflydelse til at lægge en dæmper på de krigeriske fronter i den nordirske konflikt.

- Vi behandler sagen som et terroristangreb, og vi har sat en drabsundersøgelse i gang, siger politichef Mark Hamilton.

- Det er ikke kun et drab på en ung kvinde, men et angreb på alle indbyggere i vores by.


Politiet i Nordirland fortæller om drabet og urolighederne i den nordirske by Londonderry. Video: AP