30-årig anholdt for planlagt terror med knive og bombe i København

Han er formodet medgerningsmand til syrer, der i sommer blev dømt i Tyskland for et planlagt bombeangreb i København

Dieab Khadigah blev idømt seks et halvt års fængsel i Tyskland i juli for et planlagt terror-angreb i København. Nu har dansk politi anholdt hans formodede medgerningsmand. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/picture-alliance/dpa/AP Images
Dieab Khadigah blev idømt seks et halvt års fængsel i Tyskland i juli for et planlagt terror-angreb i København. Nu har dansk politi anholdt hans formodede medgerningsmand. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/picture-alliance/dpa/AP Images

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

En 30-årig syrisk flygtning, der har været bosat i Sverige, er anholdt af politiet i København, og han sigtes for forsøg på at udføre et terrorangreb i København ved at angribe tilfældige mennesker med knive og detonere en sprængladning.

Den formodede terrorist, der sigtes efter terror-paragraffen 114, fremstilles i eftermiddag i Københavns dommervagt med krav om varetægtsfængsling. Hans stilling til sigtelsen kendes endnu ikke.

Ung syrer ville bombe København: Nu har han fået sin straf

Ekstra Bladet erfarer, at politiet mistænker ham for at være den hidtil ukendte medgerningsmand til den 21-årige syrer Dieab Khadigah, der 12. juli i år blev idømt seks år og seks måneders fængsel ved retten i sydtyske Ravensburg for et planlagt terrorangreb i København.

Rygsæk med tændstikker
Dieab Khadigah blev 19. november 2016 nægtet indrejse til Danmark, fordi han ikke havde indrejsepapirer, og i hans rygsæk fandt tysk politi derefter godt 17.000 tændstikker, 17 batterier, en pakke fyrværkeri, to køkkenknive og seks walkie-talkier.

Dansk politi ved grænsen i Rødby sendte syreren tilbage til Puttgarden i Tyskland, hvor han kom fra, og her blev han anholdt af det tyske politi.

Efter et halvt års efterforskning mente statsanklageren i den tyske delstat Baden-Württemberg, at syreren ville konstruere og udløse en bombe i København, og at manden sympatiserede med Islamisk Stat.

De tyske myndigheder var overbevist om, at han ikke var alene om bombeplanerne, men skulle mødes med en person på Hovedbanegården i København.

Det er denne person, som dansk politi nu mener er identisk med den 30-årige syrer, der blev anholdt kl. 10.38 i går. Han er kendt i Sverige som IS-sympatisør og er af svensk sikkerhedspoliti SÄPO stemplet som farlig for Sveriges sikkerhed.

Tysk politi: Terroranklaget syrer var overraskende rolig

Den 30-årige syrer fremstilles i Københavns dommervagt ved 13-tiden for lukkede døre. Han blev ganske kort ført ind foran dommeren i formiddags, inden 24 timers fristen for hans anholdelse kl. 10.38 udløb.

Politiet: Ingen kommentarer
Her sigtede anklager Sidsel Klixbüll den 30-årige for forsøg på terrorisme ved at have planlagt et terror-angreb i København på ukendt sted og ukendt tid ved at angribe tilfældige mennesker med knive for derefter at udløse en sprængladning.

Tidligere i år fik den 30-årige syrer 97.000 kr. i erstatning i Sverige, fordi han havde siddet uberettiget varetægtsfængslet for brandstiftelse i en shiamuslimsk moské i Malmø, et attentat som IS dengang tog ansvaret for.

IS-tidsskriftet al-Naba sagde dengang, at det var en 'kriger fra kalifatet', der havde begået brandstiftelse i Malmø. IS regner shiamuslimer for frafaldne.

Den 30-årige kom til Sverige med sin hustru og søn under den store flygtningestrøm i efteråret 2015. Under efterforskningen af brandstiftelsen fandt svensk politi IS-propaganda og en bombemanual på hans computer.

Han blev frifundet ved retten for brandstiftelsen, men samtidigt slog retten fast, at han er IS-sympatisør. Svenske SÂPO tog ham i forvaring efter frifindelsen med henblik på udvisning, fordi han ansås som farlig for Sveriges sikkerhed. Men i maj måtte han sættes på fri fod i Sverige, fordi det var umuligt at udvise ham til Syrien.

Vicepolitiinspektør Jens Møller, afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, har ingen kommentarer til Ekstra Bladets oplysninger.

Nye detaljer om planlagt bombeangreb mod København

Sigtet for at ville bombe København: Nu starter retssagen

Syrisk flygtning sigtet for planer om bombeangreb i København

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær