35-årig kvinde var kæreste med far i tre år: Derfor slipper hun for straf

68-årig mand blev forleden idømt ni måneders fængsel for at have levet som mand og kone i tre år med sin egen voksne datter, der er mor til to. Hun slipper for at blive straffet

Det er tilladt for et barn at have sex med sin far eller mor, slog Retten i Roskilde fast forleden. Også selv om barnet er 35 år gammel. (Foto: Linda Johansen)
Det er tilladt for et barn at have sex med sin far eller mor, slog Retten i Roskilde fast forleden. Også selv om barnet er 35 år gammel. (Foto: Linda Johansen)

Det kan godt være, at det er ulovligt at dyrke sex med sine egne slægtninge.

Men når det gælder sex mellem forældre og børn, så er det kun ulovligt for den ældste.

Også selv om den yngste i forholdet er blevet voksen for længe siden.

Det fortæller Signe Egsgaard, der er anklager hos Midt- og Vestsjællands Politi, til Ekstra Bladet.

I tirsdags var hun med til at få idømt en 68-årig mand fra Køge ni måneders fængsel ved Retten i Roskilde. Han erkendte i retten blankt, at han havde haft et kærlighedsforhold til sin egen 35-årige datter. De boede sammen mellem 2010 og 2013 og havde sex tre-fire gange om ugen.

Alligevel var det kun den 68-årige, der blev dømt. Også selv om han i retten fortalte, at det var hans egen datter, som havde taget initiativ til forholdet.

- I denne situation er det kun ulovligt for den ældste. Der er ingen hjemmel i loven til at dømme datteren. At hun helt frivilligt vælger at have sex med sin far, er ikke kriminaliserende for hende, siger Signe Egsgaard til Ekstra Bladet.

En 68-årig mand er blevet idømt ni måneders fængsel for et ulovligt kærlighedsforhold til sin egen 35-årige datter. (Foto: Per Rasmussen) Krimi Nu er han dømt: Datter havde forhold til sin far i tre år

Kun kriminelt for den ældste
Efter Ekstra Bladet omtalte den usædvanlige retssag har mange læsere på Ekstra Bladets Facebook-side reageret med undren. De fleste kan ikke forstå, hvordan det kan være, at det kun er den 68-årige far, der bliver straffet, og ikke datteren, som ifølge retsmødet måske endda var den mest aktive part i forholdet.

Signe Egsgaard udtrykker forståelse for folks undren, men afviser at gå ind i en mere holdningstonet debat om, hvad der er rimeligt.

- Jeg har ikke lyst til at komme ind på noget retspolitisk. Jeg forholder mig alene til, at straffeloven siger, at det er ulovligt at have samleje med en slægtning i nedstigende linje. Det går ikke begge veje, siger hun.

Sagen fra retten i Roskilde er usædvanlig på mange måder. Der findes ifølge Signe Egsgaard ikke mange lignende sager, som er ført ved domstole i Danmark, og hvor forholdet mellem de to parter har været fuldstændig gensidigt og helt frivilligt, ligesom der heller ikke har været brugt tvang.

- Der findes nogle trykte afgørelser, men i trykt praksis er der ikke noget ligeartet. Det er usædvanligt, at datteren har den alder, hun har, og at det har stået på i så lang tid, som det har, fortsætter Signe Egsgaard.

Sex mellem søskende er anderledes
Signe Egsgaard understreger, at loven er lige for mænd og kvinder i den forstand, at hvis det havde været en mor, der har haft et ulovligt kærlighedsforhold til sin søn, så ville det være moren, der var blevet dømt.

Men hvad hvis det havde været to helt jævnaldrende tvillinger, som havde levet sammen som kærester i et helt gensidigt forhold, som også implicerede sex?

- Så er det et forhold mellem søskende. Der skal vi ned i stk. to i den pågældende paragraf i straffeloven. Og så ville det være begge parter, der ville blive dømt, siger Signe Egsgaard.

I den aktuelle sag kom det også frem, at datteren havde foræret sin far en række nøgenfotos af sig selv i fødselsdagsgave, som var blevet fotograferet hos en professionel fotograf. Og de to havde også fået lavet matchende tatoveringer.

Levede adskilt i mange år
Faren og datteren fik først kontakt til hinanden i 2010, efter at de havde levet adskilt, fra datteren var to år gammel. Det var faren, der havde fundet sin datter på Facebook og havde kontaktet hende.

Ganske hurtigt efter flyttede den 68-årige ind hos sin datter i hendes ejendom i Faxe. Datteren er mor til to børn. Efter få måneder valgte datteren at bryde med sin daværende kæreste - børnenes far. Og tre måneder senere udviklede forholdet sig mellem far og datter og tog en ulovlig drejning, som Signe Egsgaard forklarede i retten.

- Hun tog initiativ til at have sex en dag, efter vi havde været i supermarkedet. Jeg prøvede at se hende som en datter, men det var svært, når hun var en voksen kvinde. Vi blev forelskede i hinanden, og vi tænkte faktisk ikke over det. Men jeg kan godt se nu, at det var forkert, forklarede den 68-årige i retten ifølge Dagbladet Ringsted.

Ingen lagde tilsynealdende mærke til det usædvanlige forhold, og det var i forbindelse med efterforskning af en anden sag, at politiet overhovedet kom på sporet af det usædvanlige kærlighedsforhold mellem de to parter.

Okay at være kærester - men nul sex
Ifølge Signe Egsgaard er der ikke noget kriminelt for en far og en datter eller en mor og en søn i at leve sammen som kærester, hvis man vel at mærke undlader at dyrke sex sammen. Kys og kærtegn, udveksling af nøgenfotos og spadsereture hånd i hånd i skoven er helt lovligt. Hvis det i øvrigt sker efter gensidig forståelse. Grænsen går ved, at der bliver dyrket sex - enten i form af regulært samleje eller i form af oralsex.

- Men det er altså ikke kriminelt for den yngste i et forældre/barn-forhold, erklærer Signe Egsgaard.

Den 68-årige far har allerede tilstået forholdet og kan altså ikke anke rettens afgørelse, når det gælder skyldsspørgsmålet. Men han har valgt at udbede sig betænkningstid, når det gælder straffens længde. Den kan han vælge at få prøvet ved landsretten.