4-årig bortført og sexmisbrugt: Det skal der ske med pigen nu

Det er rigtig svært at vurdere, om bortførelse og sexmisbrug sætter så dybe spor hos et barn, at det aldrig kommer sig over det, siger lederen af Børnehus Midt i Aarhus

Det var fra Børnehuset på Snogebæksvej i Aarhus V., at en 33-årig mand ifølge politiets sigtelse rakte ind over det 70 cm. høje hegn og løftede en pige op og væk. Foto: Ernst Van Norde
Det var fra Børnehuset på Snogebæksvej i Aarhus V., at en 33-årig mand ifølge politiets sigtelse rakte ind over det 70 cm. høje hegn og løftede en pige op og væk. Foto: Ernst Van Norde

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Bortførelse og sexmisbrug af et barn er slemt for barnet, men det er også slemt for de omsorgspersoner, som har med barnet at gøre. Derfor er det ikke alene barnet, som skal have hjælp.

Det fortæller leder af Børnehus Midt, Marianne Boesgaard, til Ekstra Bladet.

Blandt de helt nye sager, som børnehusets otte medarbejdere er blevet sat til at håndtere, er sagen om den 4-årige pige, som i onsdags blev bortført fra sin børnehave i Aarhus. Under bortførelsen blev pigen ifølge politiet sexmisbrugt.

Pige var væk en time
En 33-årig mand blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. Han er sigtet for omkring middagstid at have bortført pigen fra institutionen, men nægter sig skyldig.

Hvem kom lille Aarhus-pige til hjælp efter sex-misbrug?

Sexmisbruget foregik angiveligt i en bolig i nærområdet, hvor han var kørt hen med pigen efter bortførelsen. I boligen gav han pigen chokoladekiks, og hun fik også lov til at hilse på to hunde, har pigen givet udtryk for over for sin stedfar.


Marianne Boesgaard ønsker ikke at blive for konkret i sin beskrivelse af, hvad der gøres i den aktuelle sag. Hun er omfattet af reglerne om tavshedspligt og udtaler sig derfor generelt om, hvad der sker med et barn og dennes familie, når noget bliver til en sag i børnehuset.

Det gør Børnehuset
Der er imidlertid omstændigheder i sagen, som hun godt kan tale om. Marianne Boesgaard fortæller, at hendes personale blev opmærksomme på sagen efter en henvendelse fra Østjyllands Politi.

- I forhold til den konkrete sag og det konkrete barn, så får familien nogle krisesamtaler i børnehuset. Derefter laver vi en vurdering til Aarhus Kommune på, hvad det er, pigen har brug for yderligere, siger Marianne Boesgaard til Ekstra Bladet.

Dagtilbudschef: Det skete på legepladsen da 4-årig pige forsvandt

Pressekontaktperson i ledelsessekretariatet i Aarhus Kommune, Lene Bjerg, fortæller til Ekstra Bladet, at den første, indledende samtale allerede er blevet afviklet klokken 10 torsdag. Altså mindre end 24 timer efter, at pigen skulle være blevet udsat for overgrebet.

Her sad en medarbejder fra Aarhus Kommune med, sådan så pigens hjemkommune kan blive orienteret om, hvad der helt akut sættes i værk.

Kortlægger barnets traume
Marianne Boesgaard fortæller, at familier normalt får tilbudt fire til otte samtaler med husets medarbejdere over en periode på fire måneder.

Generelt siger hun om det første møde med barnet og familien.

- Det handler om at få styr på det traume, barnet har været udsat for. Det kan være, vi laver en vurdering på traumets karakter for at få afklaret, om der skal være en behandlingsindsats. Det gør vi også for at komme med bud på det videre behandlingsforløb i den pågældende kommune.

Ifølge Marianne Boesgaard er det forskelligt fra barn til barn, hvor traumatiseret et barn i det hele taget bliver af en oplevelse som den, den 4-årige pige har gennemlevet. Men nogle gange kan forældre være med til at gøre oplevelsen værre for barnet.

Flere buskadser omgiver legepladsen, og her kan børn lege uforstyrret. Noget tyder på, at buskadserne har gjort det lettere for gerningsmanden i ubemærkethed at få fat på barnet. Foto: Ernst Van Norde
Flere buskadser omgiver legepladsen, og her kan børn lege uforstyrret. Noget tyder på, at buskadserne har gjort det lettere for gerningsmanden i ubemærkethed at få fat på barnet. Foto: Ernst Van Norde

Det er nemlig ikke altid, at barnet selv opfatter alvoren.

Normalt at små børn virker upåvirkede
Den fire-åriges stedfar har til flere medier fortalt, hvordan pigen over for ham faktisk begyndte med at tale om, at hun havde fået chokoladekiks og havde hilst på nogle søde hunde. Pigen nævnte også, hvad hun ellers var blevet udsat for, men ifølge pigens stedfar lod det ikke til, at hun var særlig påvirket.

Og det er faktisk meget normalt, når det handler om små børn, fortæller Marianne Boesgaard.

- Det er det, vi skal til at undersøge, når vi får en sag ind. Det er svært at nuancere. Barnet er åbent og nysgerrrigt, og det kan være rigtig svært at vurdere, om det har sat dybe spor hos barnet. Derfor er det også vigtigt, at have barnets omsorgspersoner inde over. Omsorgspersoner kan i nogle tilfælde være mindst lige så traumatiserede som barnet, siger Marianne Boesgaard.

- Vi skal hjælpe dem til at komme videre i det. Og vi skal kunne få dem til at evne at forstå, hvad barnet fortæller til dem. Barnet spejler sig gerne i sine forældre. Er forældrene traumatiserede, så risikerer barnet også at blive ekstra påvirket, forklarer børnehuslederen.

Hvad tænker du?
Et gennemgående godt råd til forældre, som har børn, som er blevet misbrugt i en eller anden grad, er derfor tit at lade bodlen gå tilbage til barnet. Hvis barnet spørger til sine oplevelser, så råder de børnesagkyndige medarbejdere hos Marianne Boesgaard dem ofte til at stille et enkelt spørgsmål.

- Man skal bevare roen. Lytte til barnet. Man skal - hvis barnet spørger om noget helt konkret - sige 'hvad tænker du'. Læg det over til barnet. Prøv at svare ud fra det, barnet har fantasier om. Så vi ikke lægger noget hos barnet, som barnet måske slet ikke er optaget af.

Fredag eftermiddag holder Aarhus Kommune møde med forældrene til de øvrige børn i børnehaven. Her forventes det blandt andet drøftet, om buskadser skal ryddes og hegnet skal gøres højere. Foto: Ernst Van Norde
Fredag eftermiddag holder Aarhus Kommune møde med forældrene til de øvrige børn i børnehaven. Her forventes det blandt andet drøftet, om buskadser skal ryddes og hegnet skal gøres højere. Foto: Ernst Van Norde

Børnehus Midt er en af fem børnehuse i Danmark, som tager sig af sager om sexmisbrugte og voldsramte børn. Børnehuset dækker et område på 19 kommuner. I Aarhus samarbejder Børnehuset med socialforvaltningen i Aarhus Kommune, Østjyllands Politi og Skejby Sygehus.

Glad for åbenhed
Dagtilbudschef i Aarhus Kommune Søren Aakjær fortæller til Ekstra Bladet, at Aarhus Kommune har sat det i gang i den konkrete sag, som der indtil videre er behov for.

Pigens stedfar har til flere medier fortalt, at pigen skal skifte børnehave. Ikke på grund af sagen, men fordi familien skal flytte til et andet sted i Aarhus. Men hun skal fortsat gå i dagtilbud.

- Jeg har lagt mærke til farens åbenhed omkring det. Det tænker jeg, er en god vej. Så er der en god snak, man kan tage med familien. Det handler om, at vi får taget dialogen med familien, og så må vi se, hvordan det skal foregå. Så må vi se, om vores tilbud og deres behov kommer til at matche, siger Søren Aakjær til Ekstra Bladet.

Ingen opdagede det
Det hele skete, uden at nogen fra børnehaven opdagede noget. Pigen blev senere leveret tilbage til børnehaven af en mand, som havde truffet hende på en sti i boligområdet.

Fortvivlet mor efter bortførelse: Jeg advarede om sexkrænker

Ifølge redegørelsen, som dagtilbudschefen har fået, sov mange af den integrerede institutions børn til middag, da bortførelsen af pigen skete. Flere ansatte var derfor optaget af at hjælpe børn i gang igen efter middagssøvnen.

- Men der var ikke kun en pædagog på legepladsen, sådan som nogen har fået opfattelsen af. Der var to. Fordi nogle børn sov til middag, var der lidt færre på legepladsen end ellers. Men det er ikke sådan, at den ene var på vej ind eller sådan noget, siger Søren Aakjær.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers