40-årig i retten: Tiltalt for spionage og drabsattentat

Massiv sikkerhedskontrol ved retssag mod norsk-iraner, som ifølge tiltale har bistået en iransk efterretningstjeneste i planlægning af drabsattentat

Video: Ritzau Scanpix

RETTEN I ROSKILDE (Ekstra Bladet): En 40-årig norsk-iraner bliver under massive sikkerhedsforanstaltninger i dag stillet for Retten i Roskilde tiltalt for at bistå en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et drabsattentat i Danmark.

Politiet er fredag morgen talstærkt til stede både uden for og inde i retsbygningen. Alle med ærinde i retten - herunder advokater og journalister - skulle gennem sikkerhedssluse som i lufthavnen på vej ind i bygningen.

Den 40-årige har været varetægtsfængslet siden 2018. Han er i retten iført ternet skjorte og jeans. Han sidder helt roligt med korslagte arme med sin forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen ved sin venstre side og en tolk på sin højre. Manden er beskyttet af navneforbud.

Inden de otte nævninger og to suppleanter afgav nævningeløftet, gennemgik dommeren ud over en række praktiske detaljer de særlige hensyn, som tages grundet coronasituationen. Tilstedeværende skal for eksempel straks forlade retten ved symptomer og derpå holde sig væk.

Der er sat håndsprit frem i lokalet, hvor tilhørere og presse sidder med afstand efter sundhedsmyndighedernes retsningslinjer.

Herefter læste anklager Søren Harbo anklageskriftet op. Heraf fremgår det, at den tiltaltes ud over straf for spionage og forsøg på manddrab kræves udvist for bestandigt.

Forsvarer Michael Juul Eriksen oplyste, at den tiltalte nægter sig skyldig.

Filmede hustru
Ifølge anklagemyndigheden har den 40-årige skygget en mand på dennes bopæl i Ringsted. Den tiltalte optog ifølge anklageskriftet også video af mandens kone. Det hele foregik ifølge de danske myndigheder på ordre fra en iransk efterretningstjeneste.

Oplysningerne blev videregivet til efterretningstjenesten, som skulle bruge det i planlægningen af et attentat mod manden, som er del af en iransk separatistbevægelse, der kæmper for selvstændighed til regionen omkring byen Ahvaz.

Her vil gruppen have etableret en selvstændig arabisk stat, og i september 2018 blev en militærparade i Ahvaz angrebet - angivelig af separatistbevægelsen ASMLA - en forkortelse for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz.

24 blev dræbt.

Norsk-iransk mand tiltalt for at planlægge drab i Danmark

Artiklen fortsætter under billedet ...

Hele Sjælland blev spærret af under den massive politiaktion. Foto: Per Rasmussen
Hele Sjælland blev spærret af under den massive politiaktion. Foto: Per Rasmussen
 

Manhunt-aktion
Knap en uge senere blev Danmark ramme for en omfattende såkaldt manhunt-aktion. Broer blev lukket, og der blev lavet vejspærringer og kontroller. Det viste sig siden, at Politiets Efterretningstjeneste havde oplysninger om, at der skulle begås et drab i Danmark.

Offeret skulle være et ASMLA-medlem i Ringsted, og det var en iransk efterretningstjeneste, som stod bag.

Alt dette var ikke kendt til at begynde med. Men i efteråret 2018 anholdt politiet så en norsk statsborger med iranske rødder. Han blev anholdt i Sverige og udleveret til Danmark.

Han blev fængslet i sagen, og samtidig blev tre mænd fra Ringsted - blandt dem det formodede tiltænkte offer - sigtet for offentligt at have billiget angrebet på militærparaden i Ahvaz.

Danmark lukket ned i manhunt-aktion: GPS-fejl førte til kæmpe politi-ups

PET-chef Finn Borch Andersen, da han orienterede om sagen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
PET-chef Finn Borch Andersen, da han orienterede om sagen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix