43.818 danske pas forsvundet: Politiet leder ikke efter dem

Dansk politi efterforsker ikke hvor de danske pas bliver af

Hvert år forsvinder mange tusinde danske pas. De bliver enten stjålet eller tabt, og en ukendt andel havner i hænderne på kriminelle. Alligevel bruger politiet ikke tid på at lede efter de forsvunden pas.

Pas forsvinder i forbindelse med indbrud, taske tyveri og måske tabes de på gaden. I 2015 forsvandt hele 43.818 danske pas, skriver Berlingske.

Politiet er bekymrede for de mange forsvundne pas, men alligevel gør de ikke noget aktivt for at finde dem.

- Passene bliver måske fundet i forbindelse med opklaring af andre sager. Vi efterforsker ikke kun et forsvundet pas, fortæller politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

Ud af de i alt 43.818 danske pas der forsvandt i 2015 blev ca. 11.000 af dem fundet igen, resten har politiet efterlyst.

- Vi efterlyser passene både i Danmark og internationalt via Interpol, siger Michael Kjeldgaard.

Men når først et pas er efterlyst, bliver det ikke automatisk scannet og politiet alarmeret, når det bliver taget i brug. Det er i stedet den enkelte politibetjent, der skal vurdere, om der er grund til at undersøge passet og personen, der bruger det nærmere.

- Det er en konkret vurdering fra betjenten, der skal afgøre, om passet er ægte. Er vi i tvivl om passets ægthed, bliver det sendt af sted til undersøgelse, fortæller Michael Kjeldgaard.

Danske pas er svære at forfalske
Han forklarer, at politiet meget sjældent støder på danske pas der er forfalsket, men derimod mange forfalskede udenlandske pas.

I følge Michael Kjeldgaard er pas generelt meget svære at forfalske.

- Der findes både meget professionelle forfalskninger og rigtig dårlige. Det er rigtig svært at forfalske pas, så det er ofte nemt at opdage dem for vores betjente.

Derfor er der også flere kriminelle på det store marked, som leder efter pas fra personer der ligner dem selv. På den måde behøver de ikke at forfalske passet, forklarer Michael Kjeldgaard.

- Der findes både dokumentfalsk, hvor man ændre i passet, men der findes også look-a-like pas, det som vi kalder personel-falsk, hvor kriminelle køber et pas på nettet, af en person som de ligner. Det straffes lige så hårdt som dokumentfalsk, fortæller han.

Falske pas øger det generelle trusselsniveau
Terrorforsker Carsten Bagge fortæller, at de mange pas, der forsvinder hvert år, øger det generelle terror-trusselsniveau.

 - Det er naturligvis et stort problem i forhold til en effektiv terrorbekæmpelse. Og det er ikke kun et problem for Danmark. Man kan også bruge et dansk pas til at komme ind i andre lande, siger Carsten Bagger.

Terrorforsker: Forsvundne pas øger trusselsniveau

Carsten Bagger fortæller, at et dansk pas er et stærkt kort for kriminelle.

- Et dansk pas er et stærkt kort, og det åbner en helt masse døre, eller måske rettere, grænser. Hvis man sammenligner med de fleste ikke–europæiske pas, giver det danske pas adgang til en række lande, hvor andre rejsende afkræves et visum. Derudover er det danske pas af høj kvalitet og svært at forfalske, og det øger tilliden til det, forklarer han.

Han understreger yderligere at falske pas ikke er alt afgørende for, at terroristerne lykkes med deres forehavende.

- Hvis man vil lave et terrorangreb, er det at krydse en grænse måske ikke den største udfordring. Men det handler selvfølgelig om at gøre det så svært som overhovedet muligt for kriminelle at udføre deres handlinger, og her er passet et vigtigt element, fortæller Carsten Bagger.

Hos politiet er man bekymret over de mange forsvundne pas, som oftest misbruges af de mest kriminelle grupper.

- Det er bekymrende for os, at tallet er så højt, fordi de mange pas kan blive brugt til kriminalitet, siger Michael Kjeldgaard og uddyber:

- Det er ofte i den mest kriminelle ende af straffeloven, at vi ser de her dokumentfalsk.