44-årig mand i retten for knivangreb på Kölns borgmester

Fredag blev sagen mod den mand, der menes at have knivstukket Kölns borgmester i halsen, indledt i Düsseldorf.

En 44-årig tysk mand sad fredag på anklagebænken i Düsseldorf mistænkt for at have stukket Kölns borgmester i halsen med en kniv i oktober sidste år.

Angrebet skete på et marked, dagen før at Kölns borgere skulle vælge en ny overborgmester i byen. Her blev den uafhængige kandidat Henriette Reker, der siden vandt valget, overfaldet af en mand bevæbnet med en kniv.

- Den anklagede havde besluttet sig for at dræbe sit offer, sagde den ledende anklager ved domstolen under fredagens retsmøde ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ifølge anklageren udførte manden et "overraskelsesangreb" på Henriette Reker, som pådrog sig kritiske skader og efterfølgende blev lagt i kunstig koma.

Fire andre blev såret under det håndgemæng, der opstod efter knivstikkeriet. Blandt dem et medlem af Rekers kampagnestab.

Den 44-årige arbejdsløse maler har siden været i politiets varetægt. Han står anklaget for drabsforsøg og grov legemsbeskadigelse og risikerer at blive idømt livsvarigt fængsel.

Ved retsmødets begyndelse bad den anklagede om lov til at fortælle om sit motiv. Det fik han lov til, hvorefter han detaljeret beskrev sin medvirken på den højreorienterede scene i Bonn i 1990'erne.

Manden beskriver samtidig sig selv som en "rebel med konservative værdier", men nægter at være nazist.

Anklageren mener, at det blodige angreb var motiveret af den 44-åriges modstand mod den tyske regerings beslutning om at tage imod et stort antal flygtninge.

Den 44-årige mand har tidligere erkendt, at han havde udset sig Henriette Reker på grund af hendes imødekommende holdning til flygtninge.

Reker overtog stillingen som overborgmester i Köln, mens hun stadig lå på hospitalet, fem dage efter angrebet.

Hun skal afgive vidneforklaring i sagen om to uger.