49-årig mand fik fængselsdom for indsmugling af 79 personer

Tre år og tre måneders fængsel for omfattende menneskesmugleri

Retten i Sønderborg har i dag idømt en 49-årig mand fra Sønderborg tre års fængsel i en omfattende sag om menneskesmugling.

Sagen er - set i forhold til antallet af indsmuglede personer - en af de største, som Syd- og Sønderjyllands Politi har haft. Den er efterforsket af den sønderjyske politiafdeling under navnet Udlændingekontrolafdelingen (UKA) gennem et par år og har udløbere til flere europæiske lande.

Kædet sammen med bagmænd i Tyskland og Italien
Efterforskning begyndte, da tysk politi under optrevling af systematisk og organiseret menneskesmugling stødte på den 49-åriges navn i sammenhæng med bagmænd i Italien og Tyskland.

Manden har rødder i Mellemøsten, men han er i dag dansk statsborger.

- UKA gik på denne baggrund i gang med blandt andet at indhente større mængder af teleoplysninger, fortæller sagens anklager Kristine D. Andersen.

Efterforskningen viste, at et stort antal personer var blevet smuglet over den dansk/tyske grænse i perioden fra april 2014 til marts 2015.

Taget på fersk gerning af civilt politi
For et år siden blev den 49-årige mand anholdt af en civilpatrulje i færd med at smugle en statsløs palæstinenser over den dansk/tyske grænse. Den 49-årige blev dagen efter varetægtsfængslet og har siddet fængslet under hele forløbet.

Under sagen ved retten i Sønderborg har den 49-årige nægtet anklagerne. Retten valgte imidlertid at se bort fra mandens forklaring og fandt det bevist, at den 49-årige havde hjulpet 79 personer med at rejse ind i Danmark.

Systematisk og organiseret indsmugling

Retten fandt det også bevist, at den 49-årige havde fået betaling, og at indsmuglingerne havde været af systematisk og organiseret karakter. Derfor fulgte retten anklagemyndighedens påstand og dømte ham for menneskesmugling under særligt skærpende omstændigheder.

Han blev desuden dømt for forsøg dokumentfalsk og såkaldt personelfalsk ved at have været i besiddelse fotos af ægte og falske pas og idkort. Ud over fængsel i tre år og tre måneder fik den dømte konfiskeret ca. 30.000 danske kroner, 1000 euro og 900 dollars.

Den 49-årige bad om betænkningstid med hensyn til anke. Han skal fortsat være frihedsberøvet.