56-årig ville busbombe naziborg med brændstof og gødning

En midaldrende mand ville brænde en naziborg for at hævne brand på Frihedsmuseet

Frihedsmuseet blev udsat for et brandattentat 28. april 2013. (Arkivfoto)
Frihedsmuseet blev udsat for et brandattentat 28. april 2013. (Arkivfoto)
Følg Krimi

En 56-årig mand ville brænde en gruppe nazisters hovedkvarter i Greve ned som hævn for et brandattentat på Frihedsmuseet 28. april 2013.

Manden er overbevist om, at nazisterne stod bag attentatet.

Da hans familie har været frihedskæmpere, og derfor har en massiv historie i forbindelse Frihedsmuseet, mente tiltalte, at det var moralsk forsvarligt at foretage en hævnhandling.

- De havde brændt Frihedsmuseet, så jeg ville brænde deres hovedkvarter.

Sådan forklarer den gråhårede, spinkle mand selv motivet for attentatet i Retten i Roskilde fredag, hvor retssagen mod ham indledes. Han er tydeligt påvirket af sagen, og seks familiemedlemmer er mødt op for at støtte ham i retten.

Nøje planlagt
Attentatforsøget fandt sted den 3. maj sidste år, hvor tiltalte steg på en bus, hvor der ikke var andre mennesker end chaufføren. Med sig havde han 60 liter brændstof i dunke med dieselolie og benzin samt 20 kilo kunstgødning i en kuffert.

Ifølge egen forklaring var det hans plan at fremvise en skarpladt pistol til chaufføren, for derefter at bede ham køre videre.

Brændstoffet skulle placeres bagerst i bussen, så det satte ild til nazibogen uden at skade ham selv eller chaufføren. Det skulle antændes ved at kaste tre gasflasker ned mod brandstoffet. Chaufføren skulle bakke bussen gennem et plankeværk rundt om en bygning på Hundige Strandvej, som tilhører nazister.

Den nøje planlægning fremgår af en drejebog, som tiltalte selv havde udarbejdet inden attentatforsøget. 

Påvirket af alkohol og medicin
Den 56-årige nåede dog aldrig at føre hele planen ud i livet. For chaufføren gjorde ikke, som han havde forudset. Han stak af.

- Chaufføren viste sig at være mere handlekraftig end mig, og nægtede at gøre sig selv til offer. Det er jeg sgu egentlig glad for, siger manden i retten.

Han overvejede selv at tage styringen over bussen for at fuldføre attentatet, men da han både var påvirket af alkohol og en blanding af smertestillende og muskelafslappende medicin, vurderede han, at han ikke kunne køre bussen selv.

Ville ikke skade uskyldige
Manden er tiltalt for at ville sprænge naziborgen i luften, men ifølge hans eget udsagn var planen blot at sætte ild til bygningen.

- Jeg vidste ikke, om der var mennesker i bygningen, men det håbede jeg ikke, at der var. Det har aldrig været mit ønske at skade uskyldige mennesker, siger han i retten.

Han fortæller desuden, at han håbede, at han selv ville overleve, hvis attentatet blev gennemført. Men han var villig til at dø i forsøget.

Retten i Roskilde forventer, at dommen falder senere i dag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+