60 kilometers vanvidskørsel inden kvinde blev kørt ihjel

22-årig mand sigtet for uagtsomt manddrab og varetægtsfængslet i fire uger efter påkørsel af 68-årig kvinde i Silkeborg

En 68-årig kvinde blev fredag dræbt af en 22-årig bilist, der flygtede fra gerningsstedet. Video: Local Eyes

RETTEN I VIBORG (Ekstra Bladet): Den 59 kilometer lange strækning fra en Q8 tankstation i Skive og til det sted ud for Viborgvej 13 i Silkeborg, hvor en 68-årig kvinde i fredags blev påkørt med voldsom og dræbende kraft, blev behandlet, som var vejene på strækningen med flere byzoner en lang racerbane.

Se mere video på Local Eyes.

Med en gennemsnitsfart på 126 kilometer i timen tog det således kun 28 minutter at køre de 59 kilometer, inden en 22-årig mand bag rattet i en grøn Peugeot 305 med to jævnaldrende kammerater i bilen med høj fart kørte ind i den 68-årige kvinde, som var på vej hjem fra en fødselsdag hos en veninde.

- Jeg så hende først, da hun var en meter foran bilen, og jeg kunne ikke nå at reagere. Jeg sænkede herefter farten og så, at andre løb hen for at hjælpe hende, forklarede den 22-årige årsagen til, at han ikke stoppede helt og forsøgte at hjælpe den dødeligt kvæstede kvinde.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det var her på Viborgvej i Silkeborg, at en intetanende, 68-årig kvindelig fodgænger blev påkørt med voldsom kraft fredag aften. Foto Ernst Van Norde
Det var her på Viborgvej i Silkeborg, at en intetanende, 68-årig kvindelig fodgænger blev påkørt med voldsom kraft fredag aften. Foto Ernst Van Norde

Et mandligt vidne til den tragiske ulykke har sagt til politiet, at den 22-årige kørte cirka 150 km/t, da han i fredags klokken 21.24 kørte ind i den kvindelige fodgænger. Onsdagens grundlovsforhør i det tætpakkede retslokale i Viborg afslørede således, at der formentlig var tale om regulær vanvidskørsel, indtil en kvinde måtte betale den højeste pris for at sætte en stopper for den potentielle dræbermaskine på fire hjul.

Den 22-årige fører af bilen indrømmede i retten, at han havde kørt stærkt og foretaget overhalinger, hvor det var tilladt, på vejen fra tankstationen i Skive, som han ifølge et overvågningskamera forlod klokken 20.58 sammen med de to kammerater for at køre på netcafe i Silkeborg.

Tæt på ulykke inden
Dommer Helle Hager Thor besluttede efter grundlovsforhøret at varetægtsfængsle den 22-årige mand i fire uger med en sigtelse for blandt andet uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Manden erkendte sig skyldig i uagtsomt manddrab, men ikke i, at det skete under særligt skærpende omstændigheder. Hans forsvarer, Mads Kjær Jensen, kærede samtidig fængslingen til landsretten.

- En af de andre råbte kør, kør! Det gjorde jeg så, indtil vi parkerede bilen og løb i hver sin retning, fortalte den 22-årige roligt og fattet om minutterne efter ulykken.

- Hvad gjorde du så? spurgte anklager Jesper Klyve.

- Jeg begyndte at græde.

Midt- og Vestjyllands Politi afhørte de to andre passagerer i bilen lørdag og søndag, og den nu varetægtsfængslede meldte sig selv tirsdag. De to andre har bekræftet, at der blev trådt tungt på speederen af den 22-årige, som afviser, at han var påvirket af alkohol, hash eller narko under vanvidskørslen.

Et mandligt vidne, som selv kørte på strækningen mod Silkeborg, henvendte sig i løbet af weekenden til politiet for at fortælle, at han var blevet overhalet af den grønne Peugeot 305. En hasarderet overhaling, hvor den 22-årige ifølge bilisten var få centimeter fra med tårnhøj fart at kollidere med et helle-anlæg.

Var prøveløsladt
Den 22-årige mand har tidligere fået frakendt sit kørekort i et halvt år for at køre for stærkt, men det afholdte ham ikke fra alligevel at køre bil.

Anklager Jesper Klyve påpegede ved retsmødet, at der ville være en 'gentagelses-risiko', hvis ikke dommeren valgte at varetægtsfængsle ham. Her henviste anklageren desuden til, at den 22-årige var prøveløsladt fra en dom på to år og ni måneders fængsel fra 2015 for grov vold, røveri og afpresning, da han i fredags kørte sit dødsrally.

- Det er en meget ulykkelig sag, men også en meget grov sag, så jeg er selvfølgelig tilfreds med, at retten fulgte min anmodning om fængsling, siger Jesper Klyve til Ekstra Bladet.

Den spinkle, 22-årige mand med mellemøstlig bagggrund, som for få uger siden var begyndt på en uddannelse som tømrer, sagde lavmælt i retten, at han mente at have kørt 80-85 km/t, da han ramte kvinden. Udsagnet bestrides dog af flere vidner, som mener, at hastigheden var markant højere.

Den 68-årige kvinde døde på stedet.