600 danskere forsvinder hvert år

Langt de fleste dukker dog op efter et par dage, enkelte er væk for altid - se de seneste efterlysninger

Afdelingen for humanitær eftersøgning hos Østjyllands Politi prioriterede fra start eftersøgningen af Mads Fisker Weiling højt. (Privatfoto)
Afdelingen for humanitær eftersøgning hos Østjyllands Politi prioriterede fra start eftersøgningen af Mads Fisker Weiling højt. (Privatfoto)
Følg Krimi

Dansk Politi modtager hvert år flere hundrede anmeldelser om savnede personer.

Det er oftest demente ældre, der har forladt deres plejehjem, personer i nedtrykt sindstilstand, eller teenagere, der blot er væk nogle dage.

- Hvert år forsvinder 600-700 danskere. Langt de fleste dukker op efter en dag eller to. Nogle i live, men mange bliver også fundet døde i skove eller druknede, siger Carsten Andersen fra Rigspolitiet, som indsamler og koordinere oplysninger om savnede personer i Danmark.

Når en person meldes savnet er politiets primære opgave at undersøge, om der er sket en forbrydelse.

Det gør politiet bl.a. ved at afhøre familie, venner og kolleger. Er den savnede person blevet truet, eller har personen uvenner.

Mystik: Pludselig var de bare væk...

Leder efter bror på tredje år: - Han gik bare

Får overblik over færden og baggrund

Sideløbende med den første efterforskning vurderer politiet, om personen skal efterlyses.

- Hvis det er udenfor normalbilledet, sætter vi en eftersøgning i gang, fortæller Flemming Hellfritzsch Simonsen fra Østjyllands Politi.

Han er leder i afdelingen for humanitær eftersøgning, som har eftersøgt den 42-årige Mads Fisker Weiling, der forsvandt under en julefrokost i Aarhus 29. november.

Typisk sætter politiet ikke den store eftersøgning i gang, før der er overblik over personens færden og baggrund, men hvis der er tale om et barn under 15 år, en psykisk syg eller en senil ældre, så rykker politiet typisk ud med det samme.

- Det kan være meget individuelt, hvordan de enkelte sager gribes an, men med hensyn til Mads Fisker satte vi med det samme ind med hunde og helikopter og senere dykkere, da der er tale om en helt almindelig mand, som forsvinder i beruset tilstand, siger Flemming Hellfritzsch Simonsen.

Kontakter teleselskaber

Ud over afhøringer af familie, venner og kolleger, hundepatruljer og helikoptere kan politiet også iværksætte en elektronisk eftersøgning.

- Vi kontakter også Nets og teleselskaberne, som kan vise, om der er blevet hævet penge, eller om der er masteoplysninger fra mobiltelefonen, siger Flemming Hellfritzsch Simonsen.

I forbindelse med eftersøgninger behøver politiet ikke indhente retskendelser for at få udleveret konto- og mobiloplysninger.

- Der er tale om såkaldt nødret, da personen kan være i livsfare, så her kan vi få oplysningerne med det samme, fortæller Flemming Hellfritzsch Simonsen.

Hvis de savnede personer ikke er fundet i løbet af de første dage, må politiet ofte nedprioritere eftersøgningen.

- Vi fortsætter så længe vi ved, hvor vi skal lede, men ofte har vi ledt alle oplagte steder med hunde, dykkere og helikopter, og så er det kun fint, at frivillige organisationer kan træde til, da vi ikke har mulighed for at fortsætte den fysiske eftersøgning, siger Flemming Hellfritzsch Simonsen.

På trods af politiets begrænsede ressourcer forsikrer Flemming Hellfritzsch Simonsen, at politiet ikke henlægger sagerne med savnede personer.

- Vi reagerer selvfølgelig på henvendelser, og så tager vi løbende sagerne frem for at så, om vi kan finde noget nyt at gå efter, siger Flemming Hellfritzsch Simonsen.

Her er fire af de seneste efterlysninger i Danmark, pr. 22. december:

Mads Fisker Weiling, 42 år: Han forsvandt efter en julefrokost med sin arbejdsplads lørdag 29. november i Skolegade i Aarhus. En kollega fulgte Mads Fisker Weiling ud til en taxa, da han var blevet beruset. Men efter få hundrede meter steg han ud af taxaen og siden er han ikke set. Politiet frygter, at han er faldet i havnen på vej hjem.

 

Jens Peter Taulborg Madsen, 53 år:  Han forlod hjemmet i Varde i nedtrykt sindstilstand 12. oktober. Det sidste han sagde var, at han gik efter smøger. Overvågningsfotos fra Statoil på Sønderbro i Varde viser, at Jens Peter Taulborg Madsen var der inde for at købe cigaretter. Siden er han ikke set.

 

Bente Hoffmand, 62 år: Hun blev meldt savnet søndag 7. december, da hun forlod hjemmet i Randers i nedtrykt sindstilstand. 10. december blev Bente Hoffmands Citroen C5 fundet i Randers havn, men Bente Hoffmand er endnu ikke fundet.

 

 

Mette Hofmann, 17 år: Lørdag 6. december sagde den 17-årige pige, at hun ville se nogle kattekillinger hos en nabo i Fredensborg. Hun er ikke set siden. Mette Hoffmann har de sidste uger været indlagt på en klinik i København på grund af en spiseforstyrrelse. Hun er meget svag og ikke har meget at stå imod med. Hendes liv er derfor i fare, hvis hun ikke hurtigst muligt kommer i kontakt med sundhedsfagligt personale.

 

Anmeldelser om savnede danskere

2006: 516 sager, heraf 11 åbne og 505 lukkede

2007: 581 sager, heraf 17 åbne, 564 lukkede

2008: 484 sager, heraf 14 åbne, 470 lukkede

2009: 530 sager, heraf 22 åbne, 508 lukkede

2010: 478 sager, 58 åbne, 420 lukkede

2011: 424 sager, 39 åbne, 385 lukkede

2012: 710 sager, 32 åbne, 678 lukkede

2013: 672 sager, 15 åbne, 657 lukkede

2014 (til og med 3. kvartal): 506 sager, 25 åbne, 481 lukkede

Note: Enkelte savnede kan gå igen de enkelte år, men de fleste dukker op igen.

Kilde: Rigspolitiet

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+