600 fanger overtog fængsel: Havde magten i 12 timer

De mange indsatte gik i oprør fredag - angiveligt på grund af dårlige forhold

Røg rejste sig over fængslet sent fredag aften. Foto: AP
Røg rejste sig over fængslet sent fredag aften. Foto: AP

Op mod 600 fanger gik fredag i oprør i det britiske fængsel HMP Birmingham omkring klokken 9 om formiddagen lokal tid. Her overtog de kontrol over fængslet, efter at enkelte fanger havde formået at skræmme en fængselsbetjent væk.

Det melder blandt andre BBC.

Ifølge det britiske medie fandt opgøret sted i op mod 12 timer, hvor fængselsbetjente ikke kunne gøre noget. I den tid måtte man få en enkelt indsat på hospitalet. Han har ifølge det britiske medies oplysninger brækket kæben og et ben ved øjet.

240 skal flyttes
På baggrund af uroligheden - og to tidligere opgør inden for kort tid - har det engelske justitsministerium nu taget konsekvensen og vil flytte 240 af de indsatte til et andet fængslet. Det skriver Sky News.

- Det her var en alvorlig situation. Der følger nu en grundig efterforskning, siger justitsminister Elizabeth Truss ifølge mediet.

Sky News har desuden talt med en Mr. Spurr, som er er chef for det britiske væsen, der varetager landets fængsler. Han mener, at det kommer til at tage noget tid, inden hverdagen i fængslerne bliver normal igen.

- Det, der sker, er, at vi har fået flere indsatte, som har nemmere ved at begå grov vold eller banderelateret vold, siger Mr. Spurr og tilføjer at indsmugling af stoffer kan være med til at opildne situationen rundt om.

Specialstyrker sat i arbejde
HMP-fængslet i Birmingham styres normalt af det private firma G4S, men henad aftenen blev et stort hold specialstyrker sat ind for at skabe orden, og to timer senere oplyste justitsministeriet, at ordensmagten igen var i kontrol over fængslet.

Fængslet i Birmingham kan huse 1450 indsatte. Det er i Storbritannien kendt som fængslet, hvor den formodede seriemorder Fred West begik selvmord i 1995, mens han afventede sin retssag.

Det er tredje gang på to måneder, at der er et mindre oprør i et britisk fængsel.

I november mistede personalet kontrollen med omkring 200 indsatte i et fængsel i Bedford.

I oktober fandt et seks timer langt oprør sted i et fængsel i Lewes i det sydøstlige England.

Krimi 400 fanger i vildt fængselsoprør: Britisk fængsel overtaget

Politi og redning klar uden for fængslet fredag aften. Foto: AP
Politi og redning klar uden for fængslet fredag aften. Foto: AP

Sikkerhedsmandskab flytter ting ind i fængslet. Foto: AP
Sikkerhedsmandskab flytter ting ind i fængslet. Foto: AP
 

Et ødelagt vindue bag tremmerne. Foto: AP
Et ødelagt vindue bag tremmerne. Foto: AP