69 mennesker døde af forgiftet øl

En begravelsesceremoni endte ekstra tragisk, efter at hjemmebrygget øl formentlig er skyld i adskillige dødsfald

Myndigheder er her i færd med at samle prøver fra den beholder, hvori den formodede forgiftede øl blev opbevaret. (Foto: AP)
Myndigheder er her i færd med at samle prøver fra den beholder, hvori den formodede forgiftede øl blev opbevaret. (Foto: AP)

Gift fra en krokodillegalde frygtes at være årsagen til, at 69 mennesker er omkommet og næsten 200 mennesker er bragt på hospitalet i Tete-provinsen i Mozambique lørdag, skriver nyhedsbureauet AP.

Dødsfaldene skete efter at mange mennesker havde drukket hjemmebrygget øl i forbindelse med en begravelsesceremoni, og efterfølgende blev omkring 196 mennesker bragt på hospitalet.

Ifølge lokale traditioner, skal en krokodilles galde øjeblikkeligt begraves, når den bliver dræbt, for at forhindre at den falder i forkerte hænder. Den dødelige grøn-brune væske, der bliver produceret i leveren og opbevaret i galdeblæren frygtes nemlig nu at være skyld i de mange sygdomstilfælde og dødsfald.

- Folk flokkedes til hospitalet og led af diarré og muskelsmerter. Efterfølgende blev lig fra forskellige nabolag bragt til hospitalet, og det alarmerede os, siger Paula Bernardo, der står i spidsen for provinsens departement for Helbred, Kvinder og Social Velfærd.

Brygger selv død
Forgiftningen skete i forbindelse med en begravelse for en nyfødt baby. Barnets mor havde brygget øllen, som gæsterne formodes at være blevet syge af, og hun er selv blandt de omkomne.

Gæster, der havde drukket af øllet om morgenen var ikke blevet syge, men folk der drak om eftermiddagen blev syge, og det formodes derfor, at det er blevet forgiftet i løbet af dagen.

Pårørende til smittede familiemedlemmer venter på nyt om deres nærmeste efter næsten 200 blev forgiftet. (Foto: AP)
Pårørende til smittede familiemedlemmer venter på nyt om deres nærmeste efter næsten 200 blev forgiftet. (Foto: AP)
 

Den nærmere dødsårsag skal nu fastslås. Politiet er fortsat på bar bund i forhold til opklaringen af, hvordan øllet er blevet forgiftet.

Sygeplejere fra hele landet er efterfølgende blevet bragt til området for at hjælpe med de mange forgiftede mennesker. Samtidig har Mozambiques regering erklæret tre dages sørgeperiode fra mandag til onsdag efter de mange tragiske dødsfald.

Ifølge de lokale helbredsmyndigheder er det langt fra noget særsyn, at mennesker bliver forgiftet af krokodillegalde.