71 døde i tragisk højhusbrand: Her sætter de ild til pap-kopi

Sidste år stod bygningen Grenfell Tower i centrum af London i brand. Nu er seks anholdt, efter de brændte en papmodel af bygningen af

En brændende papmodel - med små papmennesker i vinduerne. Er videoen for meget? Se den og døm selv. Video / redigering: AP / Kristian Hansen

Højhuset Grenfell Tower udbrændte 14. juni sidste år, efter et defekt køleskab havde udløst den dødeligste brand i landet i en beboelsesejendom siden Anden Verdenskrig.

I den del af det vestlige London, hvor højhuset stod, er mange stadig traumatiserede efter branden, som kostede 71 mennesker livet.

Efter en viral video, der viser en folk sætte ild til en papmodel af tårnet, skabte vrede på nettet, begyndte politiet at undersøge videoen. Dette førte til, at seks mænd meldte sig selv. De er nu anholdt i sagen.

Det skriver flere medier - heriblandt BBC.

Se optagelserne af papmodel-afbrændingen øverst

72 mennesker mistede livet under den voldsomme brand sidste år (Video / redigering: AP / Mikkel Cramon)

Theresa May: - Aldeles uacceptabelt
Flere personer har vist sin foragt for videoen og de anholdtes opførsel. Storbritanniens premierminister, Theresa May, har blandt andet kaldt handlingen 'aldeles uacceptabel'.

Rukayet Mamadu, der overlevede branden har kaldt videoen 'klimaks for intolerance over for systemet og samfundet' og fortalt, at 'det giver kuldegysninger, og at det er koldblodigt'.

Også medlemmer fra støttegruppen for brandofrene, Justice for Grenfell, har udtrykt deres harme:

- Jeg tror de fleste af os er virkelig frastødte, fortæller Moyra Samuels, der er medlem af gruppen.

Hør Samuels fortælle mere i klippet øverst

Moyra Samuels fra støttegruppen 'Justice for Grenfell'. Foto: AP / skærmfoto
Moyra Samuels fra støttegruppen 'Justice for Grenfell'. Foto: AP / skærmfoto
 

Jurist: Bare fordi det er stødende, behøver det ikke være ulovligt
I Storbritannien har de en såkaldt 'Public Order Act', der forbyder hadforbrydelser og brud på denne kan medføre fængsel i op til to år eller en bøde - eller begge dele.

Men på trods af at videoen har bragt følelserne i kog hos mange mennesker, så fortæller tidligere chef for statsanklageren i London, Nazir Afzal, at det ikke betyder, at personerne i videoen har brudt nogen lov.

- Baren er virkelig høj, hvis man skal overtræde loven om hadforbrydelse. Ser man generelt på det, så plejer man at sige, at den som fornærmelsen går ud over skal være til stede, forklarer Afzal til nyhedsbureauet AP.

Hør Afzal fortælle mere i klippet øverst

Det er ikke sådan lige at dømme nogen for en hadforbrydelse, fortæller Nazir Afzal. Foto: AP / skærmfoto
Det er ikke sådan lige at dømme nogen for en hadforbrydelse, fortæller Nazir Afzal. Foto: AP / skærmfoto
 

Branden i Grenfell Tower efterlod en udbrændt skal af et højhus. Et par måneder efter branden frigav det lokale politi disse optagelser inde fra tårnet. Video / redigering: Metropolitan Police / Kristian Hansen