73-årig stikker ekskæreste med urtekniv

Gerningsmanden hævder, at han handlede i nødværge

Følg Krimi

To ekskærester kom fredag morgen så voldsomt op at toppes i en lejlighed i København, at den ene mand - en 73-årig pensionist og tidligere journalist - endte med at stikke den anden mand i både venstre side af lænden og skulderen med en urtekniv.

Det kom lørdag frem i dommervagten ved Københavns Byret under grundlovsforhøret mod den 73-årige, som er sigtet for vold af særlig rå og brutal karakter. Pensionisten erkendte i retten, at han stak sin ekskæreste, men hævder, at han handlede i nødværge.

De to mænd har i flere år boet sammen i lejligheden, som tilhører den 73-årige. Først var de kærester, og da de slog op, lejede ekskæresten et værelse og blev således boende. Siden har de været sammen on and off.

Uenige om forløbet
De to har afgivet to vidt forskellige forklaringer om forløbet. I retten fortalte den sigtede, at forholdet mellem de to var blevet forværret de seneste måneder, og at ekskæresten havde udviklet et misbrug af hash og alkohol, efter at han mistede sin mor. Aftenen før knivstikkeriet havde han angiveligt truet den 73-årige, og fredag morgen råbte han, at den sigtede skulle skride og endte med at kaste en stol efter ham. Den ramte dog - og ødelagde - en dør i lejligheden i stedet.

- Få sekunder efter tager han en ny stol og vil kaste den efter mig, og så stikker jeg ham, sagde den anholdte i retten. Kniven - en lille Raadvad urtekniv med træskaft - havde han tilfældigt i lommen, fordi han havde fundet den under oprydning i sin bil dagen før, lød det.

- Kunne du have forladt lejligheden? spurgte anklager Signe Egsgaard

- Ja.

- Hvorfor valgte du så at bruge kniven i stedet?

- For at forsvare mig.

- Jeg syntes ikke det var rimeligt, at jeg skulle gå. Jeg bad ham om at gå.

Adspurgt af sin forsvarer forklarede den sigtede desuden, at han ikke ville have kunnet undgå at blive ramt af stolen, medmindre han havde trukket kniven.

Ringede til alarmcentralen
Ekskæresten har over for politiet forklaret, at de to havde haft et banalt skænderi den morgen, at ingen af dem havde drukket alkohol, og at den 73-årige pludselig var gået til angreb med kniven, som, ekskæresten mener, har ligget i køkkenet. Han har i øvrigt sagt til politiet, at han mener, overfaldet skyldes lang tids frustration og skænderier om utroskab.

Begge parter er enige om, at ekskæresten efter det første knivstik løb ud på altanen og låste døren. Derefter ringede den 73-årige til alarmcentralen for at anmelde husspektakler og gik ned i baggården, mens han talte med dem. Ekskæresten har forklaret, at han så muligheden for at flygte og løb ned ad bagtrappen. Her mødte han uventet den 73-årige, som stak ham endnu engang og forsøgte at jagte ham.

I retten forklarede den 73-årige, at ekskæresten havde sparket og slået ud efter ham.

- Jeg stikker ud for at forsvare mig.

- Kunne du være gået din vej i stedet?, spurgte anklageren

- Ja.

Overfladiske skader
Under retsmødet blev der fremvist billeder dels af lejligheden, hvor det blandt andet ses, at der er skader på døren, dels af skaderne på ekskærestens ryg. De viste sig at være overfladiske, er blevet syet og der er ikke brug for yderligere behandling. Det kom også frem i retten, at han udtrykte 'vægelsind' over for politiet i forhold til at politianmelde den 73-årige.

Anklager Signe Egsgaard argumenterede for varetægtsfængsling i ni dage, hvilket forsvareren dog protesterede imod.

Dommeren mente, at der er begrundet mistanke for, at den 73-årige er skyldig i vold af særlig rå og brutal karakter, men hun valgte i sidste ende alligevel at løslade ham. Dels fordi hun ikke mener, der er grund til at tro, at han vil blande sig i efterforskningen, dels fordi skaderne er beskedne.

Dog indskærpede hun, at den sigtede skal opholde sig hos sin søster og ikke kontakte sin ekskæreste på nogen måde. Hvis han gør det, risikerer han varetægtfængsling.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?