75 demonstrerede imod flygtninge

Flere steder i landet bydes flygtninge velkommen ved store demonstrationer, men i Kruså sagde 75 personer 'luk grænsen'

Efter ti minutter stoppede demonstrationen mod flere flygtninge. Omkring 50 personer var mødt op. (Foto: Ole Frederiksen)
Efter ti minutter stoppede demonstrationen mod flere flygtninge. Omkring 50 personer var mødt op. (Foto: Ole Frederiksen)

Dagens demonstration imod flygtningestrømmen i Kruså blev en kæmpe fuser.

1019 personer havde meldt deres ankomst på facebook, men da demonstrationen gik i gang med et kvarters forsinkelse kl. 13.15 var kun omkring 75 personer mødt op, og efter et par taler stoppede mødet efter blot ti minutter.

Arrangør ved Grænsekroen i Kruså ved den dansk-tyske grænse var organisationen 'Gruppen Trygt og sikkert Danmark'.

Gruppen er bekymret over den strøm af flygtninge og migranter, der søger mod Danmark.

Initiativtager og taler Jesper Lundstrøm mener, at hjælpen i stedet skal ske i nærområderne.

- Hvem er det, vi lukker ind? Og hvad er det for nogle mennesker, der kommer ind? Ved vi noget om det?. Vi synes, der skal være en skrappere kontrol med dem, der kommer ind i landet. Der skal være en større kontrol ganske enkelt sagde Jesper Sundstrøm i sin tale.

En anden af talerne var Daniel Holm. Han var i vinter arrangør af Pegida-demonstrationerne, som ville gøre opmærksom på islamiseringen i Europa.

Daniel Holm har siden lukket ned for Pegida og optræder nu i stedet for bevægelsen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).

I Kruså talte han dog som privatperson, da SIAD i går meddelte, at de ikke officielt ville deltage i demonstrationen, da flere lokale Dansk Folkeparti-medlemme ikke ville detalge, hvis SIAD var medarrangør.

15-årig vil have åbne grænser
Samtidig med 'Luk Grænsen' demonstrationen begyndte moddemonstrationen 'Lad grænsen forblive åben' nogle få hundrede meter væk i Kruså.

Her var omkring 150 mødt op for at byde flygtninge velkommen.

Initiativtageren er den blot 15-årige Hannah Lindenblatt Pilgaard.

- Grænsen skal forblive åben i den forstand, at flygtninge kan komme ind og få den hjælp, de har brug for. Jeg synes, man skal åbne Danmark, så der er plads til noget nyt og plads til flere mennesker, siger Hannah Pilgaard til DR Syd.

Flere tyske demonstranter deltog også i sympati-demonstrationen for flygtninge i Kruså.

Politiet er massivt til stede i Kruså, men begge arrangører har understreget, at demonstrationerne skal foregå i fred og ro.

Demonstrationer over hele Europa
Overalt i Europa er hundrede tusinder af europæere i dag samlet for at byde flygtninge velkomne i Europa.

I 74 byer overalt i Europa samles folk til støttedemontrationer, og i Danmark startede demonstrationerne kl. 13 i både København, Aarhus, Odense og Aalborg.

På facebook havde næsten 40.000 deltagere meldt deres ankomst til demonstrationen på Christiansborg Slotsplads, og kl. 14.00 vurderede politiet, at der var omkring 30.000 mennesker på slotspladsen.

Blandt talerne foran Christiansborg er bl.a. præsten Leif Bork Hansen og den tidligere direktør i Det Danske Institut i Damaskus Anders Hastrup. De musiske indslag kommer bl.a. fra Wafande og Outlandish.