82-årig udsat for brutalt hjemmerøveri: - De har ødelagt resten af min tilværelse

Teenagere dømt i dag - bandt en 82-årig mand og snittede ham efterfølgende med en kniv, inden de gennemsøgte hans hus

Et yderst brutalt overfald i eget hjem i maj i fjor har haft voldsomme konsekvenser for en 82-årig mand.

- Der går ikke en dag, uden at det påvirker mig på en eller anden måde. Jeg lider under det hver dag, for der er hele tiden noget, som minder mig om det og hiver hele handlingen frem igen. De har ødelagt resten af min tilværelse, og det må jeg nu bare acceptere, siger den 82-årige, som ønsker at være anonym.

Tre drenge med indvandrerbaggrund fra Amager blev i dag ved Københavns Byret kendt skyldige i hjemmerøveriet. De var blot 15 og 16 år, da de om formiddagen 18 maj sidste år udsatte den 82-årige mand for den hårde behandling, hvor han blandt andet blev bundet og snittet med en kniv.

82-årig udsat for brutalt hjemmerøveri: Tre teenagere dømt

Den 82-årige lider af demens, men har under sagen kunnet afgive forklaring til både politiet og foran en dommer. Ifølge politiet var det den yngste i teenagetrioen - en 15-årig brasiliansk dreng - der udvalgte den 82-årige som offer.

Kendte familien
Teenageren kendte manden, fordi et familiemedlem ofte var kommet i den ældre mands hjem på Amager.

Selvom hjemmerøveriet stadig står klart for det 82-årige offer, kunne han dog ikke udpege sine plageånder til politiet.

Til gengæld bed den 82-årige særligt mærke i teenagedrengenes rollefordeling under det brutale røveri, hvor særligt en førte an.

Under påskud af at ville låne et plaster, ringede to af gerningsmændene på døren hos den 82-årige, mens en tredje gemte sig i et buskads.

Den 82-årige troede, at nogen var kommet til skade, men da han åbnede døren, sprang alle tre drenge på ham. Han fik slag i ansigtet og blev trukket ind i stuen, hvor han blev bundet til en stol, mens han i den forbindelse også blev stukket i ansigtet med en kniv.

82-årig brutalt overfaldet i hjemmet: Tør ikke flytte hjem

Overfaldet efterlod den 82-årige med flere store flænger i huden.

- Jeg kan huske, at da de skulle til at gå fra mig, og jeg skulle bindes til stolen, så jeg ikke kunne advare politiet, så sagde den ene 'skal jeg ikke bare stikke den her i maven på ham?', mens han viftede med en kniv, fortæller den 82-årige mand til Ekstra Bladet.

Men ifølge den 82-årige afviste gruppens 'leder' at der skulle bruges mere vold.

- 'Nej han skal ikke skades, han skal bare bindes.', sagde han ifølge den 82-åriges forklaring.

Bange for at bo hjemme
Mens den 82-årige sad bundet til stolen, ledte hjemmerøverne huset igennem for værdier. Ifølge anklageskriftet spurgte drengene til, hvor pensionisten opbevarede kontanter og smykker, og om han havde våben.

De tvang ham til at udlevere pinkoden til et hævekort, hvorefter drengene flygtede med kontanter, mønter, smykker, en tegnebog, mobiltelefon, ur, to kameraer og hævekortet.

I retten kom det frem, at røveriet havde som konsekvens, at den 82-årige måtte flytte fra huset på Amager, der siden 1960'erne har værethans hjem - og havde dannet rammen om hans familieliv.

- Han ville ikke bo derhjemme mere, for han var simpelthen for bange. Han vågner stadig op med mareridt og har ind i mellem svært ved at sove, forklarer den 82-åriges søn Martin Wenckens, som har fulgt sagen, siden de tre unge drenge blev anholdt af politiet.

Straffen lød torsdag på henholdsvis to år og tre måneders fængsel, to års fængsel samt et år og ni måneders fængsel til de tre drenge. To af dem blev derudover idømt en betinget udvisningsdom.

- Jeg er glad for et retssystemet virker, og at de blev kendt skyldige. Men jeg synes dommen er mild i forhold til at de har udført et groft røveri imod en gammel mand. Der vil jeg sige, at vi er skuffede, siger sønnen Martin Wenckens til Ekstra Bladet.

- Selvfølgelig er de unge, og de burde måske hjælpes lidt på vej, men jeg må indrømme, at man for retssikkerheden burde statuere et eksempel i sådan en sag, siger sønnen.

Den 82-årige er siden flyttet i en beskyttet bolig, hvor han nu forsøger at komme videre.