89-årige Lis efter overfald: - Bare jeg får Svend-Åges halskæde tilbage

Guldrøvere holdt hende fast i forhaven, flåede 60 år gammelt kærlighedssmykke af og efterlod Lis Nielsen på jorden 

89-årige Lis i sin forhave, hvor hun blev overfaldet og berøvet torsdag ved højlys dag. Foto: Ernst Van Norde.
89-årige Lis i sin forhave, hvor hun blev overfaldet og berøvet torsdag ved højlys dag. Foto: Ernst Van Norde.

Bare fordi man nærmer sig de 90, behøver man ikke være helt tabt bag en vogn.

Det tog derfor ikke mange minutter for den 89-årige Lis Nielsen at gennemskue, at noget var galt, da hun torsdag registrerede den flødefarvede bil vende på vejen, parkere hos genboen, hvorefter en kvinde stod ud og henvendte sig.

- Hun kom ind til mig i forhaven. 'Hospital', var det eneste hun sagde, og så begyndte mine lamper allerede at tænde, konstaterer Lis Nielsen.

Det er to dage siden, hun der midt på egen matrikel blev offer for nogle kyniske røvere, der ved højlys dag overfaldt hende i forhaven til det lille hus i Give ved Billund, hvor hun har boet i mange år med sin nu afdøde ægtemand Svend-Åge, der også fik en rolle at spille under overfaldet.

Tre fra flødefarvet bil fængslet for smykkerøveri
Tre anholdt i flødefarvet bil efter røverier mod kvinder

Holdt hende for arme og mund
For det var åbenbart den guldhalskæde, som Svend-Åge i tidernes morgen havde givet sin elskede, da hun var 29 år gammel, og som Lis Nielsen havde hængende om halsen, som røverne var interesserede i.

- Kvinden viser mig sin hånd, hvor hun har noget papir med guld i. Og ved jeg, at den er gal!, gengiver Lis.

- I det samme stiger en mand ud af bilen og griber mig om armene. Han holder mig fast.

Hvordan reagerer du så?

- Ja, så skriger jeg jo op. Jeg var skrækslagen, lyder det fra Lis Nielsen, da Ekstra Bladet fanger hende over telefonen lørdag aften.

Hele dagen har hun haft besøg af venner og naboer, som er kommet forbi, for at tjekke hendes tilstand ovenpå den grusomme oplevelse. For ingen var i tvivl, da de læste, at en 89-årig dame var blevet offer for nogle røvere. Lis Nielsen er nemlig alderspræsident på Agerbølvej, smiler hun gennem røret.

Mens manden holdt hendes arme fast, rev kvinden så Svend-Åges kærlighedssmykke af hendes hals.

- Han har ikke sagt et ord. Da jeg skriger, sætter han bare sin store lap foran min mund. Så river damen til i ét ryk om kæden. Så skubber de til mig, så jeg falder om. Så flygter de i bilen, siger Lis, der vånder sig, for særligt 'venstre side, er den gal med'.

- Det er ikke så rart for en kone på 89. Det var simpelthen så ubehageligt.

89-årig overfaldet af røvere: Tre kræves fængslet

Efterlod fingeraftryk på briller
Lis Nielsen får dog kort efter overfaldet samlet sig og søger hjælp hos genboen.

- Heldigvis var der da en busk, jeg kunne hive i, som hun nøgternt formulerer det. 

Igen kan Lis Nielsens glimrende hukommelse og observationer trods den chokerende oplevelse give et fyldigt signalement af både bil og røvere til politiet.

- Han satte også sit fingeraftryk på mine briller, som blev slået skævt, siger hun, da hun forklarer, hvordan hun blev undersøgt på Retsmedicinsk Institut.

Efterlysningen resulterede allerede fredag eftermiddag i en anholdelse af tre personer, ifølge politiet 'romaer med rumænsk statsborgerskab', da deres flødefarvede, spansk indregistrerede bil blev set ved Sorø, og Fyns Politi skred til anholdelse.

Flødefarvet bil efterlyses efter røverier mod ældre kvinder

'Jeg ville skælde dem voldsomt ud'
Hvordan har det påvirket dig, Lis?

- Jeg havde godt nok svært ved at sove den første nat. Det indrømmer jeg. Den kvinde... hun blev ved at komme i fantasien. Jeg følte, hun kom så tæt på mig, siger hun og tilføjer:

- Jeg er så vred på hende.                                                                                             

Og så:

- Hvor kunne de gøre det mod sådan en gammel kone? Jeg bliver så vred. Meget vred. Jeg ville skælde dem voldsomt ud, hvis jeg kunne, lyder det høfligt fra den 89-årige, som stadig venter svar på, om hendes halskæde er blevet fundet.

- Den havde da en anelse affektionsværdi, det havde den, lyder det ydmygt.

De tre røvere mistænkes i øvrigt også for et lignende røveri i Hobro fredag. Men heldigvis, synes Lis at sukke gennem telefonen, blev de, to mænd og en kvinde, varetægtsfængslede i fire uger efter lørdagens grundlovsforhør i Kolding.

Det betyder ikke kun, at Lis Nielsen kan ånde lettet op igen og håbe på, at hun får sin elskede guldhalskæde tilbage. Hun kan - og skal forsikrer hun bestemt, da det ikke må kollidere med besøg fra Ekstra Bladets fotograf - her til aften også sætte sig til rette foran tv'et med ro i sindet. For der er nemlig Matador på programmet.