91 hunde smurt ind i afføring: Tiltalt bliver væk fra retssag

En 34-årig kvinde er ikke dukket til sagen op vanrøgt af op mod 91 hunde, der i maj 2015 blev fjernet af politiet og Dyrenes Beskyttelse

Her kan du se fotogalleri af de vanrøgtede hunde

En 34-årig kvinde fra Sydsjælland er blevet væk fra den sag om vanrøgt, som hun sidder tiltalt i, og som onsdag bliver behandlet af retten i Næstved.

Og kvinden vil heller ikke senere dukke op.

Det har kvindens forsvarer Mie Sønder Koch netop gjort klart over for dommer Bo Rasmussen.

Kvinden nægter sig skyldig i det, som Dyrenes Beskyttelse har omtalt som Danmarkshistoriens største sag om vanrøgt af hunde. Anklagemyndigheden vil have kvinden dømt for groft uforsvarlig behandling af 91 hunde, som 4. maj 2015 blev fjernet fra en ensomt beliggende gård uden for Hyllinge ved Næstved.

- Hun dukker ikke op, men hun vil gerne have sagen afgjort i retten, uden at hun selv er til stede, sagde Mie Sønder Koch i retten.

Dommer Bo Rasmussen har accepteret at afvikle sagen, uden at kvinden er til stede. Det betyder, at tilhørerne i retssagen ikke kommer til at høre nogen forklaring fra den tiltalte kvinde.

Klager til Rigspolitiet: Vil have 91 hunde tilbage

Jeanne Friis Petersen fra Dyrenes Beskyttelse og en kollega var flere gange ude for at tjekke forholdene på gården. Her bliver den sidste hund, Lucky, fjernet. Foto: Per Rasmussen
Jeanne Friis Petersen fra Dyrenes Beskyttelse og en kollega var flere gange ude for at tjekke forholdene på gården. Her bliver den sidste hund, Lucky, fjernet. Foto: Per Rasmussen

Har din klient fortalt, hvorfor hun ikke ønsker at møde op i retten?

- Hvis hun havde, ville det heller ikke være noget, jeg havde lyst til at kommentere, siger Mie Sønder Koch til Ekstra Bladet.

'Bad mig om at gå'
Formiddagen har budt på vidneforklaring fra Jeanne Friis Petersen, som var kredsformand for Dyrenes Beskyttelse dengang, og som var den første, der opdagede, at noget var galt.

Hun reagerede på en anmeldelse og tog ud for at besøge kvinden på gården.

- Der er rigtig mange hunde. Og der er rigtig meget lort og afføring på gårdspladsen. Vi ser en enkelt hund, der er smurt ind i lort. Hun vil ikke snakke med mig om hundene. Hun beder mig faktisk om at gå, sagde Jeanne Friis Petersen i retten.

Dyrenes Beskyttelse: Politi var for langsomt i hundesag

Mange af hundene var smurt ind i afføring og urin, da de blev fundet. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Mange af hundene var smurt ind i afføring og urin, da de blev fundet. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Jeanne Friis Petersen forklarede, at hun herefter kontaktede politiet.

Siden kom politiet, og Jeanne Friis Petersen gik med politiet ind for at undersøge, hvad der gemte sig bag de lukkede døre.

På det tidspunkt var den 34-årige kvinde forsvundet. Det lykkedes først politiet at finde hende efter flere dage.

- Vi finder en lade, hvor der var en ulidelig stank. Der er rigtig mange hunde derinde. Dem lukker vi ud. Så finder vi nogle sække med foder, som vi smider på gårdspladsen. Hundene er hamrende sultne, forklarede Jeanne Friis Petersen.

91 hunde smurt ind i afføring: Se den vilde forvandling

Behandlingen af hundene tog flere uger og krævede ekstra mandskab. Blandt andet på Roskilde Dyreinternat. Foto: Per Rasmussen
Behandlingen af hundene tog flere uger og krævede ekstra mandskab. Blandt andet på Roskilde Dyreinternat. Foto: Per Rasmussen

Danmarks største sag om vanrøgt: Sådan går det Diesel og de andre

'Gulvet er belagt med lort'
Hun fortalte også, at de cirka 30-40 hunde i laden var lukket inde bag en låge med tre hængelåse. De lod ikke til at være trygge ved mennesker.

En dyrlæge, som siden blev tilkaldt, fortalte i retten, at der var afføring i alle de rum, han kom ind i.

- Man tager fat i noget for at undgå at glide i lort. Det er ikke sådan, så der ligger en klat her og der. Gulvet er belagt med lort, sagde dyrlæge Jens Knudsen med en fejende bevægelse.

Han fortalte videre, at han ville have aflivet flere hunde på stedet, hvis han havde haft mulighed for det.

- Min vurdering er, at her foregår noget, som er helt ude af kontrol, sagde dyrlægen i retten.

På besøg flere gange
Jeanne Friis Petersen fortalte i retten, at hun i alt tre gange havde været på besøg på ejendommen. Første gang i 2013, hvor forholdene var bedre, og hvor hun ikke vurderede, at nogle hunde led overlast.

- Dengang var der cirka 30 hunde, sagde Jeanne Friis Petersen.

Forsvarer Mie Sønder Koch har i retten gjort klart, at hendes klient erkender, at hundeholdet voksede hende over hovedet. Men forsvarsadvokaten mener ikke, at der er tale om vanrøgt af 91 hunde.

Mie Sønder Koch har i retten fortalt, at en stor del af hundene faktisk havde det godt. Det var de hunde, som gik omkring på gårdspladsen, og som i øvrigt havde adgang til både vand og foder.

 

Fem hunde måtte aflives, fordi de var for syge. Foto: Per Rasmussen
Fem hunde måtte aflives, fordi de var for syge. Foto: Per Rasmussen

Alle hunde blev efterfølgende kørt i hestetransportere til dyreinternater på Sjælland og Fyn. Her blev de behandlet for en lang række lidelser lige fra indvoldsorm til øjenbetændelse og tandproblemer.

Klagede over fjernelse
Den 34-årige kvinde klagede over, at hun fik hundene fjernet, og at de blev overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Men Rigsadvokaten valgte at stadfæste beslutningen.

Mens fem hunde måtte aflives har Dyrenes Beskyttelse betalt udgifter for behandling til de øvrige. Alle overlevende hunde er blevet forsøgt afsat til nye hjem.

Sagen forventes afgjort sidst på eftermiddagen, efter at også flere dyrlæger og en politibetjent har afgivet vidneforklaring.

Den tiltalte kvinde risikerer fængselsstraf og at miste retten til at holde og beskæftige sig med dyr.

Store sager om vanrøgt af hunde

Her er nogle af de seneste års store sager om vanrøgt af hunde i Danmark:

* Januar 2013: 53 hunde reddes fra en kennel på Sjælland. En af dem går rundt med et brækket ben, mens andre har så store bylder i munden, at de ikke kan spise. Ejeren af kennelen endte med at få en bøde på 25.000 kroner og har fået forbud mod at have hunde i forbindelse med erhvervsbeskæftigelse.

* Maj 2015: I Danmarkshistoriens største hundesag blev 91 cockerspaniels fundet i en kennel i Sydsjælland, hvor de gik rundt i deres egen afføring. Hundene havde blandt andet diarré, orm og øjenbetændelse.

* November 2016: 25 labradorer reddes fra et nordsjællandsk sommerhusområde. Flere af dem er udmagrede, har orm og ekstremt dårlig mave på grund af underernæring og vandmangel. Fire af hundene er senere blevet aflivet.

* 8. februar 2017: 27 vanrøgtede hunde bliver fundet på en gård tæt på Gjerlev ved Randers. Flere af hundene var ifølge Dyrenes Beskyttelse smurt ind i urin og afføring. De er senere blevet flyttet til Dyrenes Beskyttelses internat i Brande, og otte af hundene er nu på vej til at blive sendt ud til nye familier.

17. februar 2017: 18 vanrøgtede hunde bliver fundet på en gård tæt på Gjerlev ved Randers, der ligger på samme vej som det sted, hvor der blev fundet 27 hunde i starten af februar. Hundene er blevet flyttet til Dyrenes Beskyttelses internat i Hjallerup, men er ifølge internatet ikke klar til at blive sendt ud til nye familier endnu.

Kilde: Ritzau, Dyrenes Beskyttelse