91 vanrøgtede hunde fjernet: Nu har de fået hvalpe

Hvalpene har det godt, men er langt fra frikendt for sygdomme og indavlsproblemer

Her kan du se video af en fødsel. (Video: Roskilde Dyreinternat)

Fire døde kort efter afhentningen. Men resten af 91 hunde fra Danmarks største sag om vanrøgt er i live og har det efter omstændighederne godt.

De er tilmed blevet endnu flere, efter at tre gravide cocker spaniel-tæver har fået hvalpe. Første fødsel, som du kan se i videoen over artiklen, skete 11. maj og gav tre sunde og raske hanhvalpe.

- Den anden mor fik seks hvalpe. Og den tredje mor fik ni hvalpe, fortæller Pernille Jensen, dyrepasser på Roskilde Internat, hvor de 91 hunde anbragt i maj, efter at politiet fandt dem i en pøl af lort en hundeavler i Hyllinge på Sydsjælland.

To af hvalpene fra det første kuld har allerede fået nye hjem, mens den sidste fortsat venter på at få en familie.

Artiklen fortsætter under billedet...

De vanrøgtede hunde blev fundet indsmurt i lort. (Foto: Roskilde Internat)
De vanrøgtede hunde blev fundet indsmurt i lort. (Foto: Roskilde Internat)

Risiko for adfærdsproblemer
Selv om de nye hvalpe ikke har været igennem samme grufuldheder, som deres mødre og de øvrige hunde, risikerer de stadig store problemer.

Flere af de vanrøgtede hunde, hvoraf flest er Cockerspaniels, bar præg af indavl:

- Vi kan ikke garantere, at der kan opstå sygdomsmæssige problemer og være tale om indavl, for vi ved ikke, hvem der er far til hvalpene.

- De nye hvalpe har haft det godt under deres opvækst. Det har mange af de andre hvalpe ikke, og de har derfor umiddelbart en større risiko for adfærdsproblemer.

Før de blev fjernet, gik hundene rundt i deres eget skidt i afspærrede rum på den firlængede gård, hvor de var op mod 15 hunde i hvert rum. Flere steder var der hængelås på døren, og en spånplade var sat op foran.

Alligevel betegner Pernille Jensen i dag hundene som glade:

- De var selvfølgelig skræmte, men vi har fået dem på ret køl. Det betyder dog ikke, at der ikke kan opstå noget senere hen, når de er kommet ud i familierne.

Se de grufulde billeder, som blev taget af hundene ved indleveringen. (Fotos: Roskilde Internat)

Lucky gemte sig
Den første melding fra vanrøgtssagen lød på et fund af 90 hunde, men.

- Det endte med 91, for Lucky kom ikke med i første omgang. Hun gemte sig. Vi troede, hun var hvalp, men da vi undersøgte hende, havde hun voksentænder, men var bare meget lille, siger Pernille Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet...

(Foto: Roskilde Internat)
(Foto: Roskilde Internat)

(Foto: Roskilde Internat) Krimi Dyrenes Beskyttelse: 90 vanrøgtede hunde fjernet

Blandt andet derfor får kommende hundeejere også klar besked om, hvor hundene kommer fra. Derudover gør internatet meget for at interviewe hundeinteresserede, før de får lov til at se hundene.

- Hundene kan blive meget stressede at at blive vist frem, så vi gør meget ud af at finde frem til et rigtigt match, siger Pernille Jensen, som understreger, at det er en fordel for de kommende hundeejere, at man har forudgående kendskab til racen.

- Vi vil sørge for, at de ikke bliver svigtet igen. Og så må nogle af dem være her lidt længere, indtil vi finder den rette ejer, tilføjer hundepasseren.

Prisen for hvalpe såvel som voksne hunde ligger på 2.800 kroner. Beløbet er med til at forhindre folk, der ikke kan tage det fornødne ansvar for hunden, i at tage et af de firbenede kæledyr til sig. Men så har hundene også fået sundhedstjek, orme- og loppekur, den første vaccination og er blevet chippet:

- Hvis der er tale om en hvalp, skal den nye ejer så sørge for at få den vaccineret ved 12 uger.

Artiklen fortsætter under billedet...

Hundene blev kørt i transportere til internater ved Roskilde og Ejby på Fyn. Mange af hundene havde store kager af lort i deres pels, som måtte klippes af. (Foto: Roskilde Internat)
Hundene blev kørt i transportere til internater ved Roskilde og Ejby på Fyn. Mange af hundene havde store kager af lort i deres pels, som måtte klippes af. (Foto: Roskilde Internat)

Den store hundesag har fået stor interesse, og Dyrenes Beskyttelse har mødt stor velvilje og megen hjælp fra nær og fjern. Det er strømmet ind med økonomiske donationer og ting og sager til hundene.

Og de fleste hunde er allerede blevet adopteret.

- Vi har syv fra sagen klar til formidling - resten er kommet ud i hjemmene, fortæller Pernille Jensen.

Det er forfærdeligt
Da hundene ankom til internatet konstaterede dyrlægerne betændelsestilstand hos alle - både i øregangene, i øjnene, i huden og i munden. Mange havde tandproblemer og rådne tænder, flere havde misdannelser og dårlige øjne. Dertil kom en del tilfælde af navlebrok, som indikerer indavl.

Diesel er hårdt ramt efter Danmarks største sag om vanrøgt. Han har onsdag fået fjernet sit ene øje. (Foto: Dyrenes Beskyttelse) Samfund Danmarks største sag om vanrøgt: Sådan går det Diesel og de andre

Allerede ved ankomsten til Roskilde Internat døde en af hundene af chok. En anden var misdannet og kunne ikke gå på bagbenene og måtte aflives. En 8-12 år gammel labrador var syg af kræft og måtte aflives, og en gravhund havde det også så skidt, at dyrlægen valgte at ende dens pinsler.

Hundene har gået rundt i lort, som har sat sig i tykke kager i pelsen. (Foto: Dyrenes Beskyttelse) Krimi Internatejer: Vanrøgtede hunde koster os halv million kroner

Umiddelbart efter skrækfundet i Hyllinge, sagde den dybt rystede indehaver af Roskilde Internat Rikke Christensen Lee til Ekstra Bladet:

- Det er forfærdeligt. Vi havde en stor sag i januar 2013, og den blegner fuldstændig i forhold til det her. De havde kæmpe totter af lort overalt. Da jeg skulle undersøge dem stak jeg hånden direkte ned i hundelort, som fyldte hele boksen. Det viser, hvor ulækkert det var, men jeg var så forfærdet, at jeg bare undersøgte videre.

Det eneste, hundene tilsyneladende ikke havde manglet, var mad:

- Deres ernæringstilstand er generelt god, sagde Rikke Christensen Lee i maj til Ekstra Bladet.

Den 31-årige hundeavler risikerer både at blive tiltalt for vanrøgt, men også for at have drevet ulovlig kennel.

1 af 2 Dyrene gik rundt i deres egen lort, som sidder så godt fast i pelsen, at de skal trimmes. (Foto: Roskilde Dyreinternat)
2 af 2 De fleste af de 91 vanrøgtede hunde er cocker spaniels. (Foto: Roskilde Internat)