Absurd selfie-optrin under Syrien-kriger sag

Privat foto-session mellem Syrien-kriger og kendt salafist blev spoleret da IS-symbol kom frem

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Man kan ikke umiddelbart mærke, at den 24-årige Hamza Cakan fredag risikerer at blive sendt bag tremmer i seks år.

I en pause under dagens retsmøde, hvor den tidligere pizzeria-ejer er blevet kendt skyldig i at have ladet sig hverve til Islamisk Stat, for at have rejst til Syrien med lommen fuld af kontanter og for at have været i væbnet kamp for den frygtede terrororganisation, tangerede der på et tidspunkt en nærmest løssluppen stemning i retten, hvor et absurd optrin efterfølgende fandt sted.

Til stede i retten sad blandt andet Hamza Cakans to søstre, som blev tydeligt berørte, da skyldig-kendelsen faldt i formiddag. En ven og desuden velkendt salafist i Danmark dukkede senere op for at følge retsmødet, og i pausen ønskede de så alle tre at tage fotos med den 24-årige Hamza Cakan.

I sig selv et ganske sjældent optrin i det der generelt er forbud mod at tage fotos i danske retssale, endsige retsbygninger. Hertil skal man nemlig have ganske særlig tilladelse fra dommeren. Tilladelsen gives i nogle tilfælde til pressen under særlige domsafgørelser, og kun hvor dommeren er i billedet. Ifølge domstol.dk gives denne tilladelse dog 'normalt aldrig til privatpersoner'.

Alligevel fik Hamza Cakan, angiveligt af Natalja Lindberg og senioranklager Anders Riisager og for øjnene af de kampklædte betjente lov til at få taget fotos med sine søstre og ven.

Sidstnævnte har selv været tiltalt i den berømte terrorsag fra Glostrup i 2005 og har desuden hyldet terroristen Omar Hamid El-Hussein som en helt.

Vennen, der i øvrigt i en forudgående samtale med Ekstra Bladets kvindelige journalist 'af religiøse årsager' nægtede at give hånd - fik førsteprioritet af Hamza Cakan til foto-seancen i retslokalet.

Krimi 24-årig pizzaria-ejer skyldig: Lod sig hverve til Islamisk Stat

Øjeblikket blev dog hurtigt ødelagt, da vennen pludselig stak sin pegefinger i vejret. Et symbol der ofte bruges af særligt rettroende muslimer som symbol på deres troskab overfor Allah og som af mange også vurderes som tegn for støtte til Islamisk Stat. 

- Det vil jeg ikke finde mig i. Det er fint, I tager billeder, men I skal ikke stå og stritte med pegefingeren i vejret, afbrød Anders Riisager den yderst sjældne foto-session.

Afbrydelsen fik dermed både vennen og søstrene til at brokke sig højlydt. 

Tidligere under retsmødet måtte retsformanden afbryde anklageren midt i hans straf-procedure, fordi Hamza Cakan og den omtalte ven angiveligt sad og kommunikerede via 'fagter' til hinanden gennem lokalet. 

Da dommerne og nævningene igen indtog retslokalet efter pausen og den omtalte foto-session, nægtede vennen i øvrigt at rejse sig, som reglerne ellers foreskriver. Han blev derfor af samme retsformand bedt om at forlade retten.

Anklageren kræver seks års fængsel til den 24-årige Hamza Cakan, mens hans forsvarer kræver ikke over to års fængsel. Der falder endelig dom i sagen på fredag kl. 12.