Advarer mod lyssky indsamling til kræftsyge børn

'Foreningen for danske kræftramte børn' misbruger logoer fra kendte firmaer for at samle penge og fribilletter ind. De har intet formaliseret samarbejde med børnekræftafdelingerne

Foreningen holder, ifølge CVR-registret, til på denne adresse i Odense. Der er dog ikke noget skilt, der viser det, men en ung mand siger, at 'det lige er faldet ned'. Foto: Anders Brohus
Foreningen holder, ifølge CVR-registret, til på denne adresse i Odense. Der er dog ikke noget skilt, der viser det, men en ung mand siger, at 'det lige er faldet ned'. Foto: Anders Brohus

Har du oplysninger om, hvem der står bag 'Foreningen for danske kræftramte børn', eller har du doneret penge til foreningen som privatperson, så kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm takst).

'Foreningen for danske kræftramte børn' vil give de syge 'et tiltrængt afbræk i en hård hverdag', ifølge deres hjemmeside, hvor de opfordrer firmaer til at donere penge.

Men i virkeligheden puster den nystartede forening sig op på et falsk grundlag og nægter at fortælle, hvem der står bag indsamlingen.

Foreningen har lagt sig meget tæt op af navnet på den tyve år gamle forening 'Foreningen Cancerramte Børn', hvis logo de har misbrugt i stort set enslydende fundraising-mail, der blandt andet er sendt til Planetariet i København og fodboldklubben FC Midtjylland, ligesom de har misbrugt logoer fra blandt andet Tivoli og Cirkus Arena på deres hjemmeside, selv om virksomhederne siger, de aldrig har doneret noget til foreningen.

Pynter sig med lånte fjer
Det forarger formanden for 'Foreningen Cancerramte Børn', Jan Johnsen, der selv har mistet et barn til kræften.

- Det er jo svindel. De misbruger vores navn og pynter sig med lånte fjer og skaber en generel mistillid til ordentlige foreninger. Det er simpelthen så groft, siger formanden, der advarer mod foreningen på hjemmesiden.

Foreningen for danske kræftramte børn hævder i et mailsvar til Ekstra Bladet, at de ikke vidste, at det var en anden forenings logo.

- Da vi startede op, havde vi ved fejl kommet til at bruge et logo, som vi ikke var klar over tilhørte en anden forening, dette fik vi rettet op på og undskyldt for hurtigt efter vi blev gjort opmærksomme på denne situation opstået. Vi er stadig kede af det kom til at ske, skriver de.

Her kan man se den fundraising-mail, som Foreningen for danske kræftramte børn har sendt ud til blandt andet Planetariet, hvor Foreningen for Cancerbørn samt Kræftens Bekæmpelses logo er klippet ind.
Her kan man se den fundraising-mail, som Foreningen for danske kræftramte børn har sendt ud til blandt andet Planetariet, hvor Foreningen for Cancerbørn samt Kræftens Bekæmpelses logo er klippet ind.
    

Da Ekstra Bladet møder op på adressen i Odense, hvor foreningen holder til, ifølge CVR-registret, er der intet skilt, og en nervøs ung mand, der først beder os om at forlade privat grund, fortæller, at det 'lige er faldet ned'. Det har ikke været muligt at få nogen til at stille op til et mundtligt interview eller få at vide, hvem der står bag foreningen, men kun at få ikke særligt fyldestgørende mailsvar.

Alle alarmklokker ringer
Mette Grovermann, sekretariatschef i brancheforeningen for indsamlingsforeninger, ISOBRO, siger, at alle alarmklokker ringer hos hende i forhold til foreningen, der på lyssky vis hverken fortæller, hvem der står bag foreningen, har kontaktoplysninger eller vedtægter på hjemmesiden

Froeningen skriver på hjemmesiden, at de 'gavmilde bidrag' vil gå til at give danske kræftramte børn et tiltrængt afbræk fra en ellers hård hverdag som patient' De danske hospitalsafdelinger for kræftsyge børn afviser dog, at de har et formelt samarbejde med foreningen. Screendump fra hjemmesiden Foreningen for danske kræftramte børn
Froeningen skriver på hjemmesiden, at de 'gavmilde bidrag' vil gå til at give danske kræftramte børn et tiltrængt afbræk fra en ellers hård hverdag som patient' De danske hospitalsafdelinger for kræftsyge børn afviser dog, at de har et formelt samarbejde med foreningen. Screendump fra hjemmesiden Foreningen for danske kræftramte børn
 

- Jeg synes simpelthen, det er så usselt. Man laver et overtræk på tillidskontoen, som betyder, at man mister generel tillid til alle mulige andre gode formål og risikerer at ramme udsatte andre steder, siger hun og tilføjer, at den økonomiske vinding i et tilfælde som dette kan være, at man giver nogle af fribilletterne væk, men også selv bruger eller sælger nogle af dem, mens de kendte virksomheder kan bruges som lokkemad til at kunne samle rede penge ind hos mindre firmaer. Der er dog ikke dokumentation for, at det er sket i dette tilfælde.

Politianmeldt
Bedemand Jette Nielsen fra Aalborg Ny Begravelsesforening sagde ja til at donere 1000 kroner, men undrede sig blandt andet over, at hun aldrig havde set foreningens logo før, da hun fik fakturaen. Hun endte med at trække donationen tilbage, men fik alligevel en ny faktura med posten.

På fakturaen med foreningens elefantlogo står der et telefonnummer, som går til IF Erhvervsforsikring, når man ringer op. Her har man ingen som helst relation til foreningen og har aldrig haft det.

Vi tager på det skarpeste afstand fra, at et telefonnummer til vores selskab bliver anvendt af andre. Vi har ikke haft kendskab hertil  – og nummeret er ikke identisk med det nummer, som anvendes af If Erhvervscenter, men viderestilles dertil, siger pressekonsulent Birgitte Ringbæk.

Jette Nielsen har valgt at politianmelde foreningen, hvilket Fyns Politi bekræfter. Men der er endnu ikke iværksat nogen egentlig efterforskning.

- Indtil videre beror sagen ved Indsamlingsnævnet, og Fyns Politi vil derfor afvente, hvad nævnet beslutter sig for, skriver Ebbe Krogaard, politiassistent ved Fyns Politi.

Børnekræftafdelinger: Intet formelt samarbejde

På foreningens hjemmeside skriver de, at et af deres 'projekter i Danmark er nye ting til børneafdelingerne, som er i kontakt med kræftramte børn, fx film og spillekonsoller'. Ekstra Bladet har spurgt foreningen, hvilke børneafdelinger, de har en aftale med, men kan kun fået svar på mail, som er bragt, som det er skrevet.

- Vi har taget kontakt løbende til afd. og hørt hvor mange der ville kunne bruge vores indsamlede donationer og derefter sendt dem af sted, skriver de og tilføjer navne på fem personer, de angiveligt har som kontaktpersoner på de fire børnekræft-afdelinger i Danmark samt Vejle, der slet ikke har kræftramte børn.

Alle børnekræft-hospitaler siger dog, at de ikke har noget formelt samarbejde med foreningen. Både Aalborg og Odense Universitetshospital siger, at de slet ikke har noget kendskab til foreningen, mens Aarhus Universitetshospital siger, at foreningen har kontaktet en menig medarbejder, men ikke har været i dialog med ledelsen, og de har sendt nogle cirkusbilletter, som de har uddelt til én familie, mens Marianne Uldall, pressechef, Rigshospitalet. siger:

- Jeg vil klart afvise, at der er et formaliseret samarbejde. De henvender sig, og vi svarer, og så sender de en mail.

Sådan gennemskuer du svindel

- Tjek, at der er en kontaktadresse, et telefonnummer og navn på daglig leder

- Er indsamlingen anmeldt til Indsamlingsnævnet, som den skal, hvis den samler ind blandt privatpersoner.

- Er der vedtægter på hjemmesiden

- Er der regnskaber på hjemmesiden eller en angivelse af, at foreningen er så ny, at der ikke er lavet regnskab

- Er der eksempelvis kendte ambassadører, der optræder på hjemmesiden

Kilde: Mette Grovermann, sekretariatschef, ISOBRO

Her er hele foreningens svar

Hej Linette

 

Først lad mig starte med at skrive jeg er glad for vi for muligheden for at komme med en udtales til dit udsagn, ved det er barsk emne når vi taler om kræftramte mennesker og vi har ikke noget at skjule.

 

Vi startede med at kontakte virksomheder for ca. 30 dage siden, dette var med henblik på at indsamle

fri,- entrebilletter samt økonomisk støtte som vi kan give videre til landes kræftafd. der behandler børn og unge.

Vi har taget kontakt løbende til afd. og hørt hvor mange der ville kunne bruge vores indsamlede donationer og derefter sendt dem afsted.

 

(Der er ved hæftet et konto udtog så du kan se alle pengene)

Aarhus Skejby - (Navn udeladt)

Rigion Nordjylland - (Navn udeladt)

Rigshospitalet - (Navn udeladt)

Vejle (Navn udeladt)

Odense - (Navn udeladt)

 

Aalborg ny begravelsesforretning; Som en hver anden jo ved er det nogle skræklige oplevelser som ALLE må igennem når det kommer til kampen om kræft, almen viden om emnet er at man som patient kommer igennem nogle ikke så sjove og nogle gange smertefulde oplevelser, som giver dem flere dages ophold til tider. Så der er langt vægt på i den mail som mange andre mails og samtaler at man ved donationer kan være med til at give disse mennesker en oplevelse eller noget som kan få deres tanker væk fra den sygdom bare et kort øjeblik.

 

Vi har stadig et ønske om at få afholdt og indsamle til de små 173 familier som vi nu er klar over er på landets afd. talet kommer fra udregning af hvor mange der er på de forskellige afd. vores ønske er at få nogle af vores sponsorer såsom legelande og forlystelsesparker til at afholde en dag i de forskellige byer hvor vi invitere disse familier til en dag med sjov og leg sammen med andre ligestillet børn og familier. Måden vi ville kunne komme i kontakt med disse familierer er ved at give besked til vores kontaktpersoner og beder dem om hjælp til at give buskabet videre og infomere om vores arrangementer.

 

Da vi startede op havde vi ved fejl kommet til at bruge et logo som vi ikke var klar over tilhørte en anden forening, dette fik vi rettet op på og undskyldt for hurtigt efter vi blev gjort opmærksomme på denne situation opstået. Vi er stadig kede af det kom til at ske. Det var i samme andledning at Cancerramtebørn´s formands konen gik i gang med at ringe rundt til de sponsorer som stod på vores side og fortalte dem vi var uærlig og kun ville skade, lyve, stjæle og ødelægge branchen "foreninger". Derefter gik folk i gang med at trække deres donationer tilbage. Vi har modtaget bekræftelser fra ALLE hvor de skriver de gerne vil donere, men det fik hun spoleret og derved ødelagt en ellers god mulighed for at sende børn og deres familier af sted på nogle gode oplevelser.

(Jeg skal nok finde og sende dig dokumentation fra alle hvor de skriver de gerne vil donerer)

 

Efter formandens kone havde ringet rundt og råbt bål og brand fik jeg løbende email´s om ønsker om at fjerne firmaers logoer. Derfor har vi været nød til at fjerne dem da ønsket om at støtte ikke længere var der på baggrund af det opring fra hende.

 

Dit udsagn:

 

”…- Foreningen for danske kræftramte børn er startet 1. marts 2016, men I er ikke godkendt i Indsamlingsnævnet, hvor alle indsamlingsforeninger skal godkendes senest to uger før indsamlingsstart. Hvorfor samler I donationer ind uden at være godkendt?...”

 

(Vores henvendelser til fodboldklubber, zoo mv. er ikke indsamlinger i indsamlingslovens forstand. Loven finder nemlig ikke anvendelse på indsamlinger ”… foretaget blandt juridiske personer …”, jf. § 2, stk. 1, nr. 4.)

 

Ikke noget snyd eller fup ved det vi har eller vil gøre i fremtiden. Vi bruger vores egen fritid og netværk til at starte det her op.

Der er altid opstarts problemer og Rom blev ikke bygget på 1 dag. Vi har lavet nogle små fejl, det indrømmer vi gerne, men aldrig andre ønsker om at give børn med kræft nogle gode oplevelser.

 

Jeg fremsender til dig de mails samt informationer som du skriver ind til.

 

 

Med venlig hilsen

 

Foreningen for kræftramte børn

 

Fundraiser & Frivillig projektleder

www.dkb.nu