Advarsel - stærke billeder: Her skyder israelsk soldat mand på klos hold

En 19-årig israelsk soldat er tiltalt for manddrab, efter at en video afslører ham i at affyre skud mod en såret palæstinenser. Se den voldsomme video i indslaget foroven

Se skuddet her. Bemærk: Videoen kan virke stødende for nogle

En 19-årig israelsk soldat er blevet tiltalt for manddrab i Israel. Sigtelsen kommer efter at en video er blevet delt på internettet af menneskerettighedsorganisationen B’Tselem, det skriver The Independent.

På videoen ser man, hvordan soldaten skyder en hårdt såret mand i hovedet på klos hold.

Hændelsen fandt sted den 24. marts, efter at to unge palæstinensere overfaldt en israelsk soldat og stak af med ham, mens han var på patrulje i den palæstinensiske by Hebron.

Ifølge The Independent åbnede de israelske soldater ild og skød begge palæstinensere. Den ene faldt om på stedet, mens den anden nåede at løbe et stykke, inden han blev ramt af israelernes kugler.

Ifølge Ma'an nyhedsbureau har et vidne fortalt, at han hørte skud og gik uden for sit hus for at se, hvad der var sket. Der så han flere israelske soldater, som råbte af to unge mænd, der lå på jorden.

- En soldat gik hen til en af de unge mænd, som lå og bevægede sig stille på jorden, og råbte af ham hvorefter han åbnede ild og skød ham på klos hold, fortæller vidnet til Ma'an.

Hele forløbet blev overværet og filmet af den palæstinensiske skomager Abu Shamsiya, som bor lige ved siden af gerninsstædet.

- Jeg tog mit kamera, og det første jeg så var en ung mand på jorden iført sort t-shirt og sorte bukser, fortæller han til avisen The Independent.

- Jeg hørte stemmer og så en anden ung mand længere oppe af bakken, blødende og omringet af soldater og bosættere, fortæller han.

På videoen ser man tydeligt´, hvordan den 21-årige Abdel Fattah al-Sharif ligger hjælpeløs på jorden. Selv om der er ambulancefolk til stede, får palæstinenseren ingen hjælp. Samtidig kan man se, hvordan den sårede israelske soldat, sidder på en båre og bliver hjulpet ind i ambulancen.

Krig & katastrofer Israelsk militær finder og ødelægger lang tunnel fra Gaza

Situationen virker umiddelbart som værende under kontrol, indtil den sigtede soldat råber 'tilbage' og skyder Abdel Fattah al-Sharif i hovedet på klos hold.

- Da jeg så soldaten skyde, og så en del af hovedet blive ødelagt af kuglen og hans hjernemasse flød ud på vejen blev jeg skrækslagen, siger Abu Shamsiya til The Independent.

Det var Abu Shamsiya der valgte at give videoen videre til menneskerettighedsorganisationen B’Tselem, som lagde den ud på internettet. Derefter gik videoen viralt på sociale medier, og blev vist på nyhedskanaler verden over.

Samfund Svensk minister går af efter nazikommentar om Israel

Den 19-årige soldat, som nu er tiltalt for manddrab har forklaret til det israelske militærpoliti, at han ikke mener, at han har gjort noget forkret. Ifølge et udskrift fra hans forklaring til politiet, siger soldaten, at han troede, at den sårede bar et bombebælte og derfor udgjorde en trussel.

- Det er logisk, at en terrorist som forsøger at dræbe må dø, skulle soldaten have sagt under afhøringen.

Ifølge Abu Shamsiya, som optog videoen har hele hændelsen, var der intet som indikerede, at soldaterne frygtede en selvmordsbombe. Både soldater og civile stod tæt på den sårede mand, og ingen gjorde mine til at flygte af frygt for en mulig eksplosion.

Den 19-årige soldat tiltales også for at have optrådt i strid med reglerne for de israelske soldaters adfærd.

Tiltalen lyder ifølge israelsk militærradio på manddrab, der i Israel ikke straffes lige så hårdt som overlagt mord.

Se den voldsomme video i indslaget foroven