Advarsel til røverne: Nu sprøjter vi dig med dna-spray

Ny teknologi skal skræmme røvere væk fra landets største butikker

Dna-væsken sætter sig i huden og tøjet, hvor den kan sidde i ugevis.
Dna-væsken sætter sig i huden og tøjet, hvor den kan sidde i ugevis.
Følg Krimi

Kunderne i en række af landets bedst kendte butikker mødes i disse dage med et nyt skilt ved indgangen.

Forretninger som Irma, 7-Eleven og Netto er nemlig gået i gang med at teste et system til præventivt at bremse røverier i netop deres butikker.

Irma skræmmer røverne: Men vi dna-sprayer ikke uskyldige kunder

Ideen er ret enkel og alligevel meget avanceret: Under et røveri kan personalet udløse en pumpe, der sprøjter en usynlig væske ud over røveren og hans medsammensvorne.

Væsken sprøjtes så på alle, der passerer butikkens udgange under et røveri. Væsken kan f.eks. også sprøjtes på andre steder i butikken eller på pengene, inden de tages ud af kassen.

Irma på Godthåbsvej i København er en af de forretninger, hvor systemet testes lige nu. (Foto: Heine Jørgensen)
Irma på Godthåbsvej i København er en af de forretninger, hvor systemet testes lige nu. (Foto: Heine Jørgensen)
 

Hvis en mistænkt senere fanges, kan politiet ifølge producenten bag systemet finde rester af væsken op til flere uger (på tøj flere måneder) efter og med sikkerhed identificere røveren.

Væsken, der knyttes præcist til de enkelte butikker, sætter sig nemlig på huden og i tøjet i lang tid og kan ikke bare vaskes af.

Ifølge branchesitet Securityuser.com har f.eks. Dansk Supermarked nu installeret systemet i ni Netto-butikker på Amager. Også Irma bruger dna-spray i en testperiode:

- Beslutningen om tage dette skridt er ikke baseret på en stor stigning i antallet af røverier, men udtryk for et ønske om at kunne være endnu mere effektiv i bestræbelserne på at beskytte medarbejdere og butikker mod de ofte traumatiserende røveri-oplevelser, siger sikringskonsulent Jess Pedersen fra Dansk Supermarked til sitet.

DNA-spray har været brugt i årevis

Det er langtfra en nyhed i resten af verden, at man præventivt kan skræmme røvere væk – eller nemmere få dem fældet i retten – med DNA Spray.

I en lang række af lande har myndigheder og private virksomheder nemlig brugt systemet helt tilbage til 2008.

Banker og andre med store værdier bruger sprayen som afskrækkelse i deres forretningslokaler. Og i for eksempel Australien er samtlige (800+) McDonalds-forretninger i dag udstyret med systemet. Det har ifølge burgerkæden effektivt holdt røverne borte.

Hvis systemet skal have effekt i Danmark, kræver det dog, at dansk politi meget aktivt deltager og fx som i England rutinemæssigt tjekker anholdte for at se, om de har den usynlige væske sprøjtet på sig:

- Vi har allerede et godt samarbejde med politiet, siger Henrik Olsen fra Selecta DNA, der er firmaet bag systemet.

- Erfaringerne fra udlandet er da også meget stærke. Nogle udenlandske politienheder bruger selv sprayen i situationer med store folkemængder, hvor de på den måde kan ’markere’ på dem, der kaster med sten eller laver andre ulovligheder.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING