Advokat: Giv folk fakta i stedet for myter i Omar-sag

Folk kommer til at dømme to unge mænd, sigtet for at hjælpe Omar El-Hussein, hvis ikke dørene åbnes for offentligheden, siger advokat

Forsvarer Michael Juul Eriksen sammenligner sag mod mistænkt for at hjælpe Omar El-Hussein med sag mod HA-rockeren Jønke. Foto: Polfoto, Jesper Mortensen.
Forsvarer Michael Juul Eriksen sammenligner sag mod mistænkt for at hjælpe Omar El-Hussein med sag mod HA-rockeren Jønke. Foto: Polfoto, Jesper Mortensen.
Følg Krimi

Lad journalister og andre interesserede komme ind i København Byret, så de kan høre, hvilke beviser politiet har mod en 22-årig mand, som er varetægtsfængslet for at hjælpe Omar El-Hussein med to terrorangreb i København.

Sådan siger den 22-åriges advokat, Michael Juul Eriksen, som kræver dørene åbnet, når hans klient torsdag skal for en dommer. Dommeren skal tage stilling til, om politiets beviser er tunge nok til at holde den 22-årige bag tremmer, mens efterforskningen fortsætter.

- Både politiet og advokat for politiet har været ude og giver detaljerede oplysninger i sagen. De har været meget åbenmundet, og jeg synes, at offentligheden skal have indblik og mulighed for at høre min klients forklaring, siger Michael Juul Eriksen til Ekstra Bladet.

To kræves fortsat fængslet for at hjælpe Omar

Advokaten henviser til advokat Torben Koch, som er bisidder for de betjente, der skød og dræbte den 22-årige Omar El-Hussein, efter at han dræbte to civile og sårede fem betjente ved to angreb i København. Torben Koch har oplyst om forløbet, da to betjente skød Omar på Svanevej.

Advokat: Politiet skød 30 skud efter Omar

Sigtet for at hjælpe
Den 22-årige er varetægtsfængslet sammen med en 19-årig mand for at hjælpe Omar El-Hussein. De er sigtet for medvirken til to drab og fem drabsforsøg.

Begge nægter sig skyldige, men advokaten må ikke gengive den 22-åriges forklaring, da den er givet i et grundlovsforhør bag lukkede døre af hensyn til efterforskningen.

Dømt på forhånd
Michael Juul Eriksen frygter, at danskerne vil dømme hans klient på forhånd, da flere medier - herunder Ekstra Bladet - har oplyst om tidligere domme for de sigtede.

Sådan kendte Omar mistænkt våbenhjælper

- Hvis ikke offentligheden får indblik i fakta, så vil mange danne myter ud fra tidligere domme og omtale i medierne, fortæller advokaten, som sammenligner situationen med en gang han repræsenterede Hells Angels-rockeren Jørn 'Jønke' Nielsen i en sag om grov vold med kniv.

Forsvarer: Jønke-dom vil danne skole

Jønke frikendt
Jønke blev frikendt, da retten mente, at han handlede i nødværge.

- Vi fik åbnet dørene i Jønke-sagen i 2009, da han handlede i nødværge. Hvis offentligheden ikke havde hørt det, så ville alle dømme ham på forhånd med hans forhistorie, mens han var varetægtsfængslet. Politiet havde jo fortalt om knivstikkene, forklarer Michael Juul Eriksen.

Rigsadvokaten tav i Jønke-sagen

De to mænd er mistænkt for at skaffe et tilflugtssted til den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein samt hjælpe med at skaffe en M/95 automat-riffel af vejen efter drabet på Finn Nørgaard ved Krudttønden 14. februar. De er dog ikke sigtet for at hjælpe med at skaffe den kraftige automatriffel.

Råd og dåd
Politiet har også sigtet de to mænd på 19 og 22 år for 'tilskyndelse, råd eller dåd' i forbindelse med angreb ved Krudttønden og senere en synagoge i det indre København.

Omar El-Hussein blev skudt på Svanevej søndag morgen 15. februar. Han bar to pistoler, og en af dem blev brugt til at dræbe Dan Uzan ved synagogen ifølge politiet. De to varetægtsfængslede mænd er mistænkt for at hjælpe Omar med at skaffe pistolerne.

Omars far psykisk nede: Vil bare have begravelsen overstået

Den 22-årige varetægtsfængslede mand har tidligere begået kriminalitet med den nu dræbte gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein. Det afslører en række retsdokumenter, som Berlingske har fået indsigt i.

Retsmøderne med den 19-årige og den 22-årige begynder klokken 10 ved Københavns Byret. Anklagemyndigheden kræver fortsat dørene lukket.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?