Advokat: I strid med loven at give flygtninge et lift

Det kan bringe dig på kant med loven, hvis du er for hjælpsom overfor flygtninge

Advokat: I strid med loven at give flygtninge et lift

Det kan være i strid med loven at hjælpe flygtninge videre rundt i landet og til eksempelvis Sverige. Her er det danskere, der modtager flygtninge ved Hovedbanegården i København.

Det vælter nu for alvor ind med flygtninge over den danske grænse. Søndag og mandag har politiet stoppet adskillige færger og tog fyldt med flygtninge.

Og mens politiet forsøger at holde styr på den store menneskemængde, der pludselig er kommet til landet, står flere private danskere klar til at hjælpe de udmattede mennesker på flugt.

Det er dog ikke helt risikofrit at hjælpe flygtninge, forklarer advokat Poul Hauch Fenger.

Politiet følger flygtningene nøje, og hvis man gør noget, der forstyrrer eller forhindre deres arbejde, så kan man selv ende med at bryde loven, fortæller han.

Løkke vil undgå "mini-Budapest" rundt om i Danmark

Små pengebeløb
Rundt om i Danmark var der mandag flere steder, hvor danskere havde stillet op med mad, drikke og tøj til flygtninge, og det er en god måde at gøre det på, fortæller Poul Hauch Fenger.

- Hvis man forærer dem sit tøj, mad, vand eller et lille pengebeløb, så er det som en slags humanitært arbejde, fortæller Poul Hauch Fenger.

Han understreger dog, at hjælpsomheden ikke må gå for vidt, hvis man skal holde sig inden for lovens rammer.

- Det er okay at forære flygtninge fysiske gaver, eller et lille pengebeløb som de kan bruge på mad eller drikke, men hvis du inviterer dem indenfor, så tager du dem i princippet væk fra gaden og hen hvor politiet ikke kan holde øje med dem, og det må man ikke.

En form for menneskesmugler
Han understreger samtidig, at hvis man skulle få lyst til at give flygtninge et lift, uanset om det er til det nærliggende supermarked eller helt til Sverige, så er der i strid med loven.

- Hvis man giver en flygtning et lift, eller på anden måde hjælper dem på vej ved eksempelvis at købe dem en togbillet, så bliver man i princippet selv en form for menneskesmugler, forklarer Poul Hauch Fenger.

Han forklarer, at der naturligvis skelnes mellem de flygtninge der kommer til landet, og som endnu ikke er registret som asylansøgere, og de som allerede har fået status som asylansøger.

- Dem der er blevet registret som asylansøger, må vi gerne hjælpe i lidt videre udstrækning, men det er umuligt for den almindelige boger at kende forskel, og derfor anbefaler jeg at man passer på, og holder sig til kun at forærer dem gaver.