Advokat om ny bandepakke: Mere tomme kalorier end vitaminer

Den nye bandepakke er langtfra, hvad justitsminister, Søren Pape, havde meldt ud forud, mener advokat

Justitsminister, søren Pape (k) præsenterede i går regeringens udspil til en bandepakke.
Foto: Rasmus Baaner
Justitsminister, søren Pape (k) præsenterede i går regeringens udspil til en bandepakke. Foto: Rasmus Baaner

I går lørdag præsenterede justitsminister, Søren Pape (K), regeringens nye bandepakke. Og siden han tilbage i december luftede planen om bandepakken, har ministeren været fremme og beskrive, hvordan han nu ville stramme reglerne - ligesom han ved flere lejligheder har omtalt sig selv som en jernhandske.

- Men sådan som jeg ser det, så er der mere tale om tomme kalorier fremfor fuldfede vitaminer, siger forsvarsadvokat, Peter Secher Schmidt.

Han har ved flere lejligheder forsvaret både rockere og bandemedlemmer.

- Man kan vel tale om en form for løftebrud, siger advokaten med et skævt smil.

Spørgsmålet om prøveløsladelse
Forud for gårsdagens præsentation har Pape ved flere lejligheder meldt ud, hvordan han ville afskaffe prøveløsladelse for rockere og bandemedlemmer.

- Men det var altså et stærkt amputeret forslag, vi nu har set, siger Peter Secher Schmidt.

- Status er jo, at man ikke har afskaffet prøveløsladelse for rockere og bandemedlemmer, sådan som Pape ellers har koketteret med. Bandepakken indeholder kun et forslag om, at hvis man bliver dømt for §81a, så bliver man ikke prøveløsladt, siger Peter Secher Schmidt.

I dag præsenterer justitsminister, Søren Pape, regeringens nye rocker- og bandepakke, der i følge ministeren skal være med til at dæmme op for skyderier og organiseret kriminalitet.
Foto: Rasmus Baaner Krimi Advokat om ny bandepakke: Minister freder østeuropæiske kriminelle

Den omtalte paragraf er en såkaldt bandebestemmelse, der handler om vold, drab og drabsforsøg begået i forbindelse med en konflikt.

- Reelt betyder det jo bare, at man har hævet straffen med 50 procent. Til gengæld vil man så ikke længere have de muligheder med prøveløsladelse, man har nu. Her kan man jo eksempelvis forbyde rockere og bandemedlemmer at have kontakt til ligesindede under prøveløsladelsen, siger Peter Secher Schmidt, der tilføjer, at det kun er et fåtal af dømte rockere og bandemedlemmer, der vitterligt er dømt efter den omtalte paragraf.

Afskærer sig fra kontrol
- Pointen med prøveløsladelse er, at myndighederne i en periode efter løsladelsen kan bestemme over den dømte. For rocker- og bandemedlemmer betyder det, at der holdes et vågent øje med, at de i flere år efter løsladelsen ikke er sammen med andre rockere. Og hvis de er, ryger de tilbage i fængsel.  Det var i øvrigt regler som Konservative stemte for, for tre år siden, siger advokaten.

- Den mulighed har man så lige afskåret sig selv fra, og det synes jeg ikke fremstår synderligt begavet, tilføjer han.

Det var i forbindelse med VLAK-regeringens seminar på Tøystrup Gods, at justitsminister, Søren Pape (K), præsenterede bandepakken. I baggrunden statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsministeren, Anders Samuelsen.
Det var i forbindelse med VLAK-regeringens seminar på Tøystrup Gods, at justitsminister, Søren Pape (K), præsenterede bandepakken. I baggrunden statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsministeren, Anders Samuelsen.

I forslaget om bandepakken indgår også en prøveløladelsesskærpelse.

- Men sagen er, at den allerede har fundet sted. Det stod Søren Pind for i 2015. Den lille forskel er, at man nu skriver den ind i loven. Men i praksis er den altså allerede indført. Her stjæler han Søren Pinds ide og gør den til sin egen, vurderer Peter Secher Schmidt.

Uløste spørgsmål
Det har også været omtalt, hvordan Pape vil forbyde dømte rockere og bandefolk i en afgrænset periode at færdes i forskellige områder.

- Men der foreligger jo ikke engang et endeligt forslag. Og det til trods for, at de har haft et helt regeringsseminar til at komme med et forslag. Det er ikke en skid hardliner. Det er en narresut, mener Peter Secher Schmidt.

Bandepakken indeholder også et punkt om, hvordan det skal blive nemmere for kommunerne at lukke bandeklubhuse.

- Men den reelle forskel på det, der er i forslaget og til de muligheder, der foreligger nu, er stort set ikke eksisterende. Det fremgår, at støjgener for de omkringboende, chikanerier af de omkringboende og det at adressen eventuelt kan blive mål i en konflikt, kan bruges som argument for en lukning.

- Men mindst to af betingelserne skal være opfyldt. Så hvis de mobber en nabo og ellers ikke laver larm, så er det ikke nok, siger han.

- Er der slet ikke noget godt i bandepakken?

- Jo. Det med, at der skal være tiltalefrafald for våben afleveret af personer i exitforløb, det synes jeg er en god ide, svarer Peter Secher Schmidt.

- Men samlet set er jernhandsken altså endt med at blive en fløjlshandske, mener Peter Secher Schmidt.