Advokat om retssag mod anklager: - Jeg håber, alle sagerne skal gå om

Forsvarer fra hash-sag er glad for, at sag om anklagers forsøg på at påvirke politividner er kommet i retten

Sagen mod anklageren har rødder i et stort kompleks omkring handel med hash i Pusher Street. Foto: Stine Tidsvilde
Sagen mod anklageren har rødder i et stort kompleks omkring handel med hash i Pusher Street. Foto: Stine Tidsvilde

Fredag formiddag tog den tidligere anklager Trine Sorgenfri plads ved siden af sin forsvarer i Retten på Frederiksberg.

Her er den 45-årige tiltalt i en spektakulær sag, hvor hun er tiltalt for at misbruge sin stilling, lyve over for retten samt ikke mindst at have forsøgt at påvirke politividner i forhold til de forklaringer, de skulle give under den massive Operation Nordlys-hashsag, der kørte for nogle år siden.

Oprindeligt var der afsat seks dage til retssagen, men ved fredagens indledende retsmøde erkendte Sorgenfri sig skyldig i stort set hele anklageskriftet.

Anklager tiltalt for at påvirke politividner: Nu begynder sagen

Ved retsmødet forklarede hun yderligere, at det blandt andet var frustration over rækken af forsvarsadvokater, der drev hende til at sende de centrale mails til politividnerne.

- Jeg var slidt ned til sokkeholderne, forklarede hun ved fredagens retsmøde.

Advokat Jan Schneider var en af advokaterne i den omtalte hashsag, og dermed en af de forsvarere, der havde gjort Trine Sorgenfri frustreret. Samtidig var han også en af dem, der fik sagen mod Sorgenfri til at rulle, idet han skaffede aktindsigt i dele af mailkorrespondencen mellem hende og de omtalte politiagenter.

- Jeg har det godt med, at sagen nu er kommet for retten. Det er en sag, der ikke tåler at dø på et skrivebord. Der er nogle spørgsmål, der helt klart kræver, at en domstol kigger på det, siger Jan Schneider.

Landsret skal finde nye dommere til skandaleramt hashsag
Pusher Street-sagen: Stribevis af anklagere vil se rapport om anklagere

- Jeg håber, at konsekvensen i sidste ende bliver, at samtlige sager i komplekset skal gå om. Det vil være på sin plads, synes jeg.

- Kan du forstå, at hun kan have følt sig presset?

- Jeg har noteret mig, at problemerne i sagen opstod på et langt tidligere tidspunkt forud for, at hovedforhandlingen var startet. Derudover var anklageren assisteret af en kollega under hele sagen.

- Jeg finder det urimeligt at bebrejde forsvarerne. Ved at grave hele dette forløb frem har forsvarerne tværtimod sikret, at der er kommet fokus på en katastrofal sagsbehandling hos anklagemyndigheden, siger Jan Schneider og tilføjer:

- Og Rigsadvokaten har jo blandt andet for nylig indført nye retningslinjer netop på grund af denne sag. Så Rigsadvokaten har i hvert fald også ment, at vi har fået afdækket et problem, som trængte til nærmere regulering.

Sådan skrev anklageren i mails til politividner:

En af forsvarerne, Jan Schneider, dokumenterede dele af mailkorrespondencen dengang ved ankesagen i efteråret 2016.

29. oktober 2015 skrev anklageren: 'Kære P509 og 910. Det var så fedt at se, I stadig var så knivskarpe. Også selvom forsvaret forsøgte at få jer på glatis.

21. oktober 2015 skrev hun til flere af dem: 'Her er første udkast (smiley indsat). så kan I godt forberede jer på, at forsvaret vil beskæftige sig med boderne.'

I en anden mail skrev en af betjentene: 'Hej Trine, så forbereder jeg mig på det. Må jeg vide det, hvis jeg bliver spurgt? Det er jo vigtigt, jeg ikke ved, hvad jeg skal svare (smiley indsat).

13. februar 2014 skrev betjent P509 til flere anklagere, da sagen kørte ved byretten: 'Hvis I husker det, så må I gerne lægge en fotooversigt frem over de tiltalte i vidneskranken, så vi har en oversigt over, hvilke forsvarer, der har de forskellige klienter.'

28. september 2014 skrev P509 til anklageren: 'Det er godt arbejde Trine. Mht hvordan vi forbereder os. De videoer er stadig kommet via PET?? Hvis jeg bliver spurgt i morgen, så siger jeg det som det er'.

14. september 2016 skrev anklageren til de tre politifolk: 'kære allesammen. Jeg har en lidt skidt nyhed at retsformanden (i den nuværende sag, red) var meget meget omhyggelig. Hun forstår ikke så meget.'

Til det svarede 509: 'hun virker da lidt tung hende dommeren.'

Hertil svarede anklageren: 'Helt uhyggelig tung (sur smiley indsat). Helt uhyggelig tung, især når flere af forsvarerne stiller helt utroligt dumme spørgsmål.'

I en anden mail skrev hun:'Vi skal nok finde en løsning, så alle bliver glade. De skal jo stadig dømmes (smiley indsat).'

I en tredje mail lød det fra anklageren: 'Jeg har stadig lidt kvalme af at høre de samme forsvarere igen og igen sige det samme.'

En af betjentene skrev på et tidspunkt: 'Det er vanvittigt, du skal blive ved.'

På et andet tidspunkt skrev en af de tre betjente: 'skal jeg læse retsbogen fra byretten? I retten skal jeg selvfølgelig sige, at jeg ikke har læst retsbogen.'

På et tidspunkt blev forsvarer Hugo Steinmetz omtalt som 'lille Hugo'. I en anden mail stod der om retsformanden, at han 'ikke fatter en bjælde. Ligesom de to advokater blev han beskyldt for at stille 'de dummeste spørgsmål.'