Advokat tiltalt for bevisfusk i drabssag: Jeg så postkort som en morsomhed

Den tiltalte 59-årige advokat vil ikke hjælpe politiet med at få identificeret flere deltagere under frokost i Frankrig, hvor et postkort blev skrevet og sendt til drabssigtet mand i Vestre Fængsel

Advokaten er tiltalt for at have fabrikeret falsk bevis i sagen om drabet på Henrik Haugberg Madsen (i midten) De to senere dømte for drabet er kæresten Bo Madsen (t.v.) og Claus Stokholm Larsen.
Advokaten er tiltalt for at have fabrikeret falsk bevis i sagen om drabet på Henrik Haugberg Madsen (i midten) De to senere dømte for drabet er kæresten Bo Madsen (t.v.) og Claus Stokholm Larsen.

RETTEN I NÆSTVED (Ekstra Bladet): En forsvarsadvokat, som onsdag sidder tiltalt for bevisforvanskelse sammen med sin hustru ved Retten i Næstved, kan ikke huske, hvad der skete med et postkort, som i maj 2013 gik rundt mellem medlemmerne af et frokostselskab på seks, da han sammen med sin hustru, der også er tiltalt i sagen, var på ferie i Sydfrankrig.

Det fortalte han onsdag fra anklagebænken i Næstved, hvor han sidder tiltalt for blandt andet bevisforvanskelse.

Advokaten er tiltalt for at have fabrikeret et postkort, som han sendte til Vestre Fængsel. Formålet med kortet var, ifølge anklagemyndigheden og politiet, at få politiet og domstolene til at tro, at 40-årige Henrik Haugberg Madsen stadig var i live og ikke var blevet dræbt. Advokaten havde angiveligt underskrevet postkortet i Henrik Haugberg Madsens navn og havde afsendt det 7. maj, umiddelbart forud for at to mænd skulle have deres ankesag behandlet ved landsretten. De to var tidligere blevet dømt for drabet på Haugberg Madsen ved byretten.

- Postkortet blev taget i et standerstativ. Det var ikke mig, der tog det. Jeg skriver ikke postkort. Med ved frokosten var jeg selv, min kone (og navnene på fire andre - red.). Vi talte om Henrik Madsen i et, måske to minutter, sagde advokaten i retten.

Advokat tiltalt: Lavede falsk bevis i spektakulær drabssag

Han fortalte videre, at der ikke blev spøgt om Henrik Haugberg Madsens forsvinden.

- Det synes jeg ikke er noget at spøge om, sagde advokaten, som også fortalte, at to af deltagerne ved frokostselskabet var hans klienter.

Nægtede at oplyse navne
Advokaten ønskede kun at fortælle fornavnene på klienterne. Det er ikke lykkedes politiet at finde frem til de fire øvrige deltagere ved frokostselskabet.

- Jeg vil ikke kaste mistanke på nogen af mine klienter. Det ønsker jeg ikke. (Fornavnet på den ene - red.) kommer ikke til Danmark, for så bliver han anholdt. Han bor i dag i Dubai. Årsagen til, at han flyttede fra Frankrig, var, at han stod til at blive anholdt og udleveret. Det er jo en klient. Så vidt jeg kan se, kan jeg ifaldes et aller andet form for ansvar. Det ville nok være stridende mod god advokatskik, forklarede forsvarsadvokaten.

- (Fornavnet på den anden - red.) har jeg ingen kontaktoplysninger på. Ham møder jeg første og eneste gang på den café.

Tiltale: Advokat bag falsk bevis, der skulle frifinde to mordere

Den tredje og den fjerde frokostdeltager bor, ifølge advokaten, i Frankrig og i Schweiz.

Politiet har fundet dna på postkortet, som med stor sandsynlighed stammer fra advokatens hustru.

- Snakken går, vi får frokost og rosévin. Vi sidder nogle timer. På et tidspunkt i snakken kommer der et kort, jeg tog et billede af det på min mobiltelefon, det har jeg en tendens til. Det undrer mig, at mit dna ikke er på det. Jeg mener bestemt, jeg rørte ved det. Jeg rører ved så meget, sagde advokaten i retten.

Tog billede af postkort
Politiet har fundet et foto af postkortet på advokatens mobiltelefon. På billedet er der endnu ikke noget frimærke på postkortet.

Advokaten afviste, at han skulle have set sin hustru sætte frimærke på kortet. Og han ved heller ikke, hvordan det skulle være blevet afsendt fra Frankrig.

Hvorfor har du taget billede af kortet, ville anklager Lasse Biehl vide.

- Jeg bruger meget min telefon til at tage billeder af ting. Jeg synes egentlig, at det var da meget sjovt det dér. Jeg siger til politiet under ransagningen (i advokatens hjem i Danmark nogen tid senere - red.), at jeg tror da nok, at jeg har et billede af det. Og så kommer betjenten glædesstrålende og har fundet det, forklarede forsvarsadvokaten.

Advokaten forklarede også, at han kendte Henrik Haugberg Madsen og dennes kæreste og drabsmand Bo Madsen, som postkortet var sendt til, fra en tidligere straffesag. Advokaten var forsvarer i en bedragerisag, hvor en af Bo Madsen og Henrik Haugberg Madsens venner sad tiltalt.

- Jeg var forsvarer for ham i 2009, forklarede advokaten.

Inviteret til fester
Og fra 2009 og frem til Haugberg Madsens forsvinden har advokaten, ifølge sin forklaring i retten, flere gange været inviteret med til selskaber i Bo Madsen og Henrik Haugberg Madsens hjem i Næstved. Og Madsen-parret har også været på besøg hos advokaten og dennes hustrus lejlighed i Sydfrankrig.

Så faldt hammeren

Forsvarsadvokaten var vidne i sagen om drabet på Haugberg Madsen. Dengang fortalte han, at han troede, at Haugberg Madsen var stukket af og havde skabt sig en ny identitet. Haugberg Madsen stod over for at skulle modtage en dom for bedrageri.

I dag er forsvarsadvokaten ikke længere så sikker, sagde han i retten.

- Min opfattelse var, at Henrik var stukket af. Efterhånden som tiden går er det nok mere og mere sandsynligt, at han er død. Men jeg har ingen holdning til det, sagde advokaten.

Anklagemyndigheden vil have både advokaten og hustruen dømt for forsøg på bevisforvanskelse, ligesom den også vil have retten til at fratage advokaten retten til at udøve advokatvirksomhed.

Senere i dag skal den ene dømte i sagen om drabet på Haugberg Madsen vidne i sagen. Det er advokatens forsvarer, som har indkaldt 50-årige Claus Stokholm Larsen til at afgive forklaring.