Advokat vil have Ali hjem til Danmark: Han sidder under forfærdelige forhold

Forsvarsadvokaten vil have højesteret til at tage stilling til, om hendes klient, der er tiltalt i en sag om bandevold, skal løslades i Marokko

Det er bag murene i dette marokkanske fængsel, at 31-årige Ali Al-Hulo i syv måneder har ventet på at blive udleveret til Danmark. Foto: LUK VERVAET / familiesfriendsassociation.blogspot.com
Det er bag murene i dette marokkanske fængsel, at 31-årige Ali Al-Hulo i syv måneder har ventet på at blive udleveret til Danmark. Foto: LUK VERVAET / familiesfriendsassociation.blogspot.com

16 mænd fra bandemiljøet blev i oktober sidste år i Københavns Byret idømt fængselsstraffe og opholdsforbud for et voldsomt overfald i en frisørsalon på Nørrebro.

Men én person manglede på anklagebænken. 31-årige Ali Al-Hulo er tiltalt i sagen, men mens dommen faldt i byretten, sad han i det topsikrede Tiflet 2-fængsel i Marokko og ventede på at blive udleveret til Danmark.

Efterlyst i dansk bandesag: Sidder fast i marokkansk fængselshelvede

- Anklageren mener, at han skal have et år og fire måneder, men der var også en (medtiltalt i sagen, red.), der kom hjem efter retssagen og fik et år. Der ville man så blive prøveløsladt efter otte måneder, og han har siddet syv nu, siger Jane Ranum, der er Ali Al-Hulos forsvarsadvokat til Ekstra Bladet.

I sidste uge forsøgte advokaten at få varetægtsfængslingen in absentia ophævet i Østre Landsret.

- Jeg bad om at få ophævet kendelsen, for han risikerer at afsone hele straffen (i Marokko, red.). Man kan kun være varetægtsfængslet frem til det tidspunkt, man normalt ville blive prøveløsladt, siger hun til Ekstra Bladet.

- Han er virkelig, virkelig presset. Og det kan jeg godt forstå, fortæller Jane Ranum.

Ifølge advokaten bør det tælle ekstra, fordi hendes klient sidder under 'så forfærdelige forhold'.

Østre Landsret var ikke enig i det synspunkt og valgte at opretholde varetægtsfængslingen in absentia. Det fremgår af kendelsen, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

'Proportionalitetshensyn er ikke i en sag som den foreliggende, uanset hensynet til familien og oplysningerne om forholdene i fængslet i Marokko, på nuværende tidspunkt til hinder for varetægtsfængsling', skriver Østre Landsret i afgørelsen.

Forsvarsadvokaten mener, at sagen er principiel, fordi tiltalen mod hendes klient ikke er så alvorlig, som man normalt ser, når danskere bliver internationalt efterlyst. Ifølge Jane Ranum kan der derfor blive tale om et proportionalitetsproblem.

Derfor vil hun søge Procesbevillingsnævnet om at få sagen i Højesteret.

- Det vil jeg gøre, for så vidt jeg kan se, er det aldrig blevet prøvet før, siger hun.