Advokater scorer millioner på 'Operation Grådighed'

Statskassen har tabt 300 millioner kr. på svindel, og nu skal forsvarerne for de tiltalte have mindst 25 mio. kr. i salær

Politiet beslaglagde blandt andet 1,5 millioner kr. i kontanter ved anholdelses-aktionen. Politifoto
Politiet beslaglagde blandt andet 1,5 millioner kr. i kontanter ved anholdelses-aktionen. Politifoto

En kæmpe advokat-regning venter skatteyderne, når svindel-sagen kaldet ’Operation Greed’ starter i Københavns Byret til december.

Retssagen mod 17 tiltalte mænd og tre selskaber handler om kædesvig, hvor der ifølge tiltalen er skrevet falske fakturaer for 532 millioner kr., og hvor statskassen har tabt 296 millioner kr. i moms og skat. De tiltalte nægter sig skyldige.

Der er afsat foreløbig 77 retsdage til den gigantiske sag, men det er muligvis ikke nok. Hver af de 22 advokater (to er reserver) får dagligt 15.000 kr. i salær. Så hver dag i retten koster 330.000 kr. alene i advokatsalærer – plus moms - eller cirka 25 millioner kr. for hele retssagen.

Men desuden får advokaterne 1740 kr. i timen for deres forberedelser, for eksempel besøg hos deres klienter i fængslet. Så den samlede advokat-regning bliver langt større end de 25 millioner kr. Og hvis sagen ender som ankesag i Østre Landsret, vil pengene fortsætte med at fosse ind på advokaternes konti.

Salærerne skal i princippet betales af de tiltalte, hvis de bliver dømt, men da de næppe selv har en krone, hænger statskassen på hele advokat-regningen.

De fleste er pakistanske
Anklagemyndigheden er ved at forberede krav om konfiskation af penge og ejendomme, som politiet har beslaglagt under efterforskningen, men værdierne dækker kun en brøkdel af sagens enorme omkostninger.

Alle de tiltalte har udenlandsk baggrund, de fleste pakistansk, men kun fem af dem er ikke danske statsborgere, og de kræves udvist. 

De fire formodede hovedmænd bag svindlen skal, ifølge anklagemyndighedens påstand, idømmes op til 12 års fængsel, fordi der er tale om særdeles skærpende omstændigheder, hvor maksimalstraffen kan forhøjes med det halve.

Stråmænd som direktører
Fidusen bag ’Greed’ har været, at der er udstedt 5664 falske fakturaer i et netværk af skraldespands-selskaber med stråmænd som ejere og direktører. Stråmændene anede ikke, at de figurerede i selskabernes ledelse.

Pengene er tjent på sort arbejde indenfor nedrivning, rengøring og transport, men firmaerne har ikke afregnet skat, moms og am-bidrag. Pengene er vasket hvide gennem flere små vekselbureauer og hævet kontant.

Det 71 sider lange anklageskrift beskriver for eksempel, hvordan den 61-årige indehaver af et par vekselkontorer anses som ansvarlig for veksling af knapt 352 millioner kr. fra januar 2015 til februar 2017.

Den 44-årige indehaver af et ejendomsselskab og hans selskab er tiltalt for at have stillet fem ejendomme til rådighed for svindlen, således at svindel-selskaberne og deres fiktive ejere og direktører fik adresser i ejendommene.

Fem er stadig fængslet
Her strømmede, ifølge tiltalen, 466 millioner kr. gennem selskaberne som led i svindlen.

Politiet slog til mod netværket i oktober 2017, hvor 40 adresser blev ransaget og 32 ejendomme beslaglagt.

Fem af de 16 tiltalte sidder stadig varetægtsfængslet, og Østre Landsret skal snart tage stilling til, om de kan løslades, mens retssagen kører. Anklagemyndigheden mener, de skal sidde bag tremmer frem til dommen, der først ventes i januar 2020.

Tre anklagere er sat på sagen, der fylder cirka 60.000 sider dokumenter.

Torsdag skal Københavns Byret forsøge at finde en dato til et retsmøde, hvor alle advokater kan møde op, fordi retten skal tage stilling til om navneforbuddene i svindelsagen skal ophæves.

10 af de 17 tiltalte har navneforbud, men pressen har anmodet om at få dem ophævet på grund sagens grovhed og offentlige interesse.