Ægte nabohjælp: Reddede mand fra brand

Rask reaktion: Naboer var hurtige, da beboer var ved at indebrænde i Nordsjælland

Benn Moreno og Hans Jørgen Frantzen ved underboens dør. Det var her, der tidligt fredag aften udbrød ildebrand. (Foto: Jonas Olufson)
Benn Moreno og Hans Jørgen Frantzen ved underboens dør. Det var her, der tidligt fredag aften udbrød ildebrand. (Foto: Jonas Olufson)

Røglugten kradser stadig i næsen - og flere steder i lejligheden er der på de vandrette flader et fint lag sodstøv.

Det er efterladenskaber fra ildebranden, der tidligt fredag aften brød ud hos Hans Jørgen Frantzens underbo i ejendomskomplekset på Teglgårdsvej i Humlebæk.

- Vi sad midt i aftensmaden, da vi pludseligt kunne høre råb om hjælp. Der blev råbt fire gange, og det lød oprigtigt alvorligt, fortæller Hans Jørgen til Ekstra Bladet.

Bankede folk op
I alt var de fem til middagsselskabet - to af dem sygeplejersker, hvilket kort tid senere viste sig at være heldigt.

- Jeg gik ud i opgangen, og her kunne jeg lugte røg. Hos underboen kom der røg ud gennen døren. Så jeg begyndte at banke folk i opgangen ud, fortæller Frantzen, der til dagligt er ingeniør i en televirksomhed.

En af de andre beboere i opgangen, Benn Moreno, var hurtigt ude på afsatsen. 

- Jeg havde min børn hos mig. Og vi var netop blevet færdige med at spise, da der blev banket på døren, fortæller han.

- Jeg skyndte mig at genne børnene ud. Det er heldigt, at de har haft brandøvelser i institutionen, så det gik sikkert og hurtigt med at få dem ud, fortæller han.

Væltede ud med røg
Imens var en af gæsterne fra Hans Jørgen Frantzens middagsselskab gået i gang med at forsøge at sparke underboens dør ind. Men han var kun iført strømpesokker, så det var ikke yderligere effektivt. Benn Moreno kom til og begyndte at sparke på døren:

- Det er kun få måneder siden, han fik ny karm, så de første gange skete der ikke noget. Så tog jeg et skridt tilbage og sparkede en gang til. Og så gik døren op, fortæller han.

- Det væltede ud med sort røg. Og kort efter kunne vi se, at han lå derinde i entreen på gulvet. Vi trak ham ud på afsatsen i opgangen. Jeg åbnede munden på ham, og jeg kunne se, at han var kulsort hele vejen ned i svælget.

- Han var delvist ved bevidsthed, fortæller han yderligere.

- Han er jo en stor fyr. En tung gut. Så det var hårdt.

I sidste øjeblik
Derefter flyttede de brandofferet længere ned i opgangen.

- Her tog de to sygeplejersker over. Der blev hentet vand, det blev så pøst over ham. Han var slemt forbrændt, fortæller Hans Jørgen Frantzen.

Her var ulykkesofferet ved nogenlunde bevidsthed, og der blev vekslet ord med ham.

Lørdag forsøger underboen til lejligheden, hvor der var ildebrand, at rette op på vandskaderne fra brandfolkenes slukningsarbejde, og Hans Jørgen Frantzen og Benn Moreno evaluerer ildebranden.

- Det var heldigt, at vi hørte hans nødråb. Det kunne være gået grueligt galt, hvis branden var blevet opdaget bare fem minutter senere, vurderer de.