Afghanistan sender udvist kriminel tilbage til Tyskland

Tyske myndigheder skal nu undersøge, hvordan identitetsmæssige problemer kan ryddes af vejen

Frem og tilbage er lige langt. Men den politiske rækkevidde af sagen kan få vidtrækkende konsekvenser.

Foreløbigt hænger Tyskland på en flere gange dømt og ligeledes udvist afghansk forbryder, skriver Bild.

Her der er tale om 23-årige Mortaza D.

Mandag forsøgte Tyskland at effektuere udvisningen. Sammen med 35 andre udrejsepligtige landsmænd steg han i München ombord i et chartret fly med kurs mod Kabul. I følge Bild havde den 23-årige frivilligt ladet sig sende hjem.

Men, da maskinen landede i den Afghanske hovedstad, blev den 23-årige afvist i grænsekontrollen med begrundelse i, at der der herskede tvivl om hans afghanske identitet samt at der ligeledes herskede 'sundhedsmæssig tvivl.'

Derfor måtte han fragtes tilbage til Tyskland.

Hvilke sundhedsmæssige problemer, der skal være tale om, vides ikke. Men Bild beskriver, hvordan den 23-årige i 2016 var anbragt på en psykiatrisk afdeling.

I følge det tyske indenrigsministerium  er det første gang, at en udrejsepligtig afghaner er blevet afvist i sit hjemland på grund af tvivl omkring dennes identitet.

- Vi er overraskede. I følge vores opfattelse herskede der ingen tvivl om mandens identitet, siger Steve Aller, talsmand for de forbundstyske indenrigsministerium, til Bild.

Overraskelsen skal ses i lyset af, at den 23-årig forud for hjemsendelsen havde fået udstedt dokumenter fra afghanske myndigheder ligesom det afghanske generalkonsulat ligeledes havde bekræftet mandens identitet.

Nu skal de tyske myndigheder undersøge, hvordan tvivlen omkring den 23-årige kan ryddes af vejen.

Den 23-årige søgte asyl i Tyskland i 2010, men den blev afvist allerede samme år. På grund af problemer omkring hjemsendelse forblev han i Tyskland, hvor han i mellemtiden begik en række forbrydelser.

23 domme har han siden modtaget i den forbindelse. Her er der tale om en bred vifte af kriminalitet, der inkluderer blandt andet tyverier, vold, røveriske overfald og narko.