Afslørende e-mails fremlagt i stor bedragerisag

E-mails i bedragerisagen mod Johan Schlüter og Susanne Fryland får følelserne frem i byretten

I Københavns Byret er en række e-mails blevet lagt frem i en stor bedragerisag. De indikerer, at advokat Susanne Fryland udskrev faktura til de kunder, hvis penge hun passede på, for at skaffe penge til sin chef.

Sagen omhandler anklager om bedrageri for over 100 millioner kroner udført af advokaterne Johan Schlüter og Susanne Fryland.

De skulle inddrive og fordele penge fra rettigheder til film- og tv. De er dog anklaget for at have taget en del af pengene til sig selv ved at have udskrevet uretmæssige regninger til deres kunder for så at hæve dem på kundernes konti.

Under afhøring af Susanne Fryland bliver der fremlagt mails, som anklagemyndigheden mener viser, at der blev udskrevet uretmæssige regninger.

Susanne Fryland stod for den praktiske forvaltning af rettighedspengene i selskabet Registrering Danmark, mens Johan Schlüter Advokatfirma havde aftalen med producenterne.

- Kære Klaus, vil du overføre 19 millioner kroner til Johan Schlüter Advokatfirma, så de har dem mandag?

- Så får vi dem tilbage i foreningerne igen senere. Jeg skal nok sætte sammen, hvordan de skal bogføres, skrev Susanne Fryland til sin regnskabschef i december 2013.

Han svarede:

- Så bliver det 12 fra Filmnet og syv fra CAB (to af de foreninger, hvis rettigheder blev forvandlet red.)

Susanne Fryland svarer:

- Fantastisk. De kommer tilbage igen, så de er der tirsdag.

Det fik anklageren til at påpege, at det lignede, at der blev udskrevet regninger til foreningerne for at skaffe penge til betale regninger til selv samme foreninger. Altså at de blev betalt med deres egne penge.

Senere - i 2015 - var der yderligere en e-mailkorrespondance, der kan indikere, at Susanne Fryland tog penge fra kunderne ved at udstede faktura.

Hun skrev i en mail til sin regnskabschef, at cheferne i København "skreg på likviditet" og spurgte, om der er noget i Registrering Danmark.

Det er der ikke, men han skriver, at de kan "låne" hos to af de foreninger, der er kunder. Det svarer Susanne Fryland ja til.

På det tidspunkt var der stærkt behov for penge i Johan Schlüters advokatfirma, da bedragerisagen var begyndt at rulle.

- Jeg mindes en samtale med en meget oprevet Johan, der siger, at de er brug for likviditet i København. (Hvor Johan Schlüter advokatfirma ligger, red.)

- Jeg siger, at vi ikke har noget, og at vi også har et maskineri, der skal køre. Han svarer, at han vil skide på Registrering Danmark, siger Susanne Fryland i retten.

Det fik i retten anklageren til at spørge:

- Var det sådan, at når de skreg på likviditet i København, så udskrev Susanne Fryland en regning til den ene eller anden forening?

Til det svarede Susanne Fryland kort:

- Ja.