Annonce:
Annonce:

Afsløring: Dansk netværk knyttet til flere terrorsager

Et netværk ved navn Team Dawah trækker tråde til en række nyere terrorsager, og flere kilder fortæller, at medlemmer af organisationen har ekstremistiske sympatier

Explainer: Få overblikket over Team Dawahs tråde til terrorsager

Få det fulde overblikket over Team Dawah-netværket og dets tråde til en række terrorsager i videoen.
Annonce:
Følg Krimi

Udadtil ligner Team Dawah en fredelig muslimsk organisation, hvor medlemmerne afholder fællesspisning, tager på hytteture og forkynder deres religion.

Team Dawah har over 3000 følgere på Facebook og tiltrækker en stor gruppe børn og unge, som de samler til sociale arrangementer. Flere billeder viser, hvordan Team Dawah deler flyers ud på gaden i forsøget på at tiltrække nye medlemmer.

Men bag den uskyldige facade gemmer sig en langt mere alvorlig sandhed, og Ekstra Bladet kan nu efter længere tids research- og kildearbejde afsløre, at en række nyere terrorsager trækker tråde til netop Team Dawah.

Organisationen beskrives af flere kilder som et centralt netværk i det danske ekstremistiske miljø, og PET vurderede for nylig, at Team Dawah sympatiserer med Islamisk Stat

Annonce:

- PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppering, der sympatiserer med Islamisk Stat, lød det i begyndelsen af oktober under et retsmøde i Københavns Byret.

PET-vurderingen flugter med de kilder, Ekstra Bladet har været i kontakt med. De fortæller samstemmende, at Team Dawah sympatiserer med ekstremistiske ideologier, og at organisationen i de senere år har fungeret som en form for 'fluepapir for terror'.

Kilderne har af hensyn til deres sikkerhed betinget sig anonymitet, men Ekstra Bladet er bekendt med deres identitet.

Ved du noget?

Ekstra Bladet sætter i den kommende tid fokus på Team Dawah og det ekstremistiske miljø i Danmark.

Hvis du har noget viden eller information, du gerne vil dele med os, kan du gøre det anonymt på mailadressen ebhomegrown@protonmail.com eller i en krypteret besked til nummeret 81 94 80 14

 

Artiklen fortsættes under billedet ...

Her ses 'militærmanden' fra Ekstra Bladets 'Homegrown'- podcast dele flyers ud iført en Team Dawah T-shirt. Han er nu tiltalt i en terrorsag, der forventes at starte 4. november. Foto: Slettet billede fra Team Dawahs Facebook-profil
Her ses 'militærmanden' fra Ekstra Bladets 'Homegrown'- podcast dele flyers ud iført en Team Dawah T-shirt. Han er nu tiltalt i en terrorsag, der forventes at starte 4. november. Foto: Slettet billede fra Team Dawahs Facebook-profil

'Mærkelige og voldelige holdninger'
Team Dawah blev stiftet i 2018 og bestod i begyndelsen af flere lokale afdelinger på tværs af landet.

En af de stiftende medlemmer af organisationen var Bilal Ismail, som var ansvarlig for Aarhus-afdelingen.

Han er ikke længere en del af organisationen, men han beskriver over for Ekstra Bladet, at der var 'ekstreme personer' i Team Dawah.

- Der var nogle i Team Dawah, som havde sådan nogle mærkelige holdninger, som vi så ekskluderede fra gruppen, siger han.

Annonce:

- Det skete faktisk flere gange, at vi fjernede folk, som havde de her meget voldelige og mærkelige holdninger. Der var i hvert fald minimum fire-fem stykker, siger han.

Artiklen fortsættes under billedet ...

I venstre hjørne ses 'den krølhårede' fra Ekstra Bladets 'Homegrown' podcast til et Team Dawah arrangement. Han er nu tiltalt i en terrorsag. Foto: Slettet billede fra Team Dawahs Facebook-profil
I venstre hjørne ses 'den krølhårede' fra Ekstra Bladets 'Homegrown' podcast til et Team Dawah arrangement. Han er nu tiltalt i en terrorsag. Foto: Slettet billede fra Team Dawahs Facebook-profil

PET-chef: Sympatiserer med IS
En af de terrorsager, som Team Dawah er knyttet til, handler om en 26-årig mand, der i 2019 købte to pistoler af en PET-agent og nu er tiltalt for at ville begå gentagne terrorangreb.

Ekstra Bladet er i besiddelse af billedmateriale, der viser den 26-årige mand til et Team Dawah-arrangement, og i sagen har anklagemyndigheden også fremlagt beviser omkring Team Dawah.

I den forbindelse blev et vidne fra PET indkaldt til at give efterretningstjenestens vurdering af gruppen.

- PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppering, der sympatiserer med Islamisk Stat, lød det fra en højtstående medarbejder i PET i Københavns Byret mandag 11. oktober.

Under retsmødet kom det samtidig frem, at efterretningstjenesten vurderer, at Team Dawah trækker tråde tilbage til tidligere ekstremistiske grupperinger, som 'Kaldet til Islam' og 'Millatu Ibrahim'.

Annonce:

Den 26-årige mand erkender at have købt våbnet, men nægter sig skyldig i at ville begå terror. Der forventes at falde dom i sagen 4. november.

Hvad er Team Dawah?
Dawah er arabisk og betyder 'at kalde til en religion'. Team Dawah beskriver sig selv som en organisation bestående af 'unge muslimer fra forskellige dele af landet og med forskellige nationaliteter forenet af vores tro - Islam'.

Deres formål er ifølge organisationen selv, 'at oplyse om islam i sin nøjagtige form uden kompromis'.

På sine sociale profiler ses Team Dawah som en organisation, der laver sociale arrangementer sammen, deltager i undervisning sammen og tager på hytteture. Der er også billeder af, at de laver 'street-dawah', hvilket vil sige, at gå på gaden og missionere for sin sag. Her ses Team Dawah dele flyers ud forskellige steder i landet.

En anden side bag facaden
En række kilder fortæller imidlertid til Ekstra Bladet, at organisationen har en anden side bag facaden, hvor de angiveligt sympatiserer med ekstremistiske ideologier.

Et højtstående medlem af PET vidnede i oktober i en retssag, hvor en person, der har haft tilknytning til organisationen, er tiltalt. Her beskrev han efteretningstjenestens vurdering af gruppen og sagde, 'at PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat'.

Ifølge en række kilder samlede Team Dawah i 2018 dele af det danske ekstremistiske miljø på tværs af landsdele.

Samtidig er en række personer med tilknytning til organisationen involveret i en række nyere terrorsager.

Team Dawah trækker dermed tråde rundt i det ekstremistiske miljø på tværs af Danmark, der forbinder organisationen med en række sager, som et form for 'fluepapir for terror'.

Du kan høre hele historien om Team Dawah i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'

Hør interviewet med Sheiken Abu Jihad i videoen

Flere terrorsager i gang
Ekstra Bladet er bekendt med fem personer, der har haft forskellig tilknytning til organisationen, og som enten er dømt eller tiltalt i terrorsager.

Tre af sagerne kører fortsat, og her er der ikke faldet dom endnu.

I de resterende to sager er personerne, der har haft tilknytning til Team Dawah, blevet kendt skyldige, og de dømte fik henholdsvis seks og ti års fængsel. I den ene sag for at ville begå et terrorangreb og i den anden sag for at hverve en IS-kriger.

I begge sagerne har de dømte anket til frifindelse.

Artiklen fortsættes under billedet ...

'Militærmanden' fra Homegrown-podcasten (th.) snakker med en gruppe børn sammen med medlemmer af Team Dawah. Foto: Slettet billede fra Team Dawahs Facebook-profil
'Militærmanden' fra Homegrown-podcasten (th.) snakker med en gruppe børn sammen med medlemmer af Team Dawah. Foto: Slettet billede fra Team Dawahs Facebook-profil
 

Annonce:

Slettet billedmateriale
I flere af sagerne viser billedmateriale, at de nu terrortiltalte har deltaget i Team Dawah-arrangementer, og i én af sagerne ses den tiltalte med en af organisationens T-shirts på, mens han deler deres pamfletter ud på gaden i København.

Billedmaterialet har været tilgængeligt på Team Dawahs offentlige Facebook-side, men er efter en række anholdelser sidenhen blevet slettet. Ekstra Bladet er i besiddelse af billederne.

De nu tiltalte eller dømte har ifølge Ekstra Bladets oplysninger haft forskellig tilknytning til organisationen.

Nogle har været fuldbyrdede medlemmer, og andre har været mere løst tilknyttet som en form for 'hangarounds' i organisationen.

Afviser forbindelser og sympatier
I forbindelse med podcasten 'Homegrown' har Ekstra Bladet været i kontakt med Team Dawah og forelagt dem de anklager, som bliver rettet imod dem. Team Dawah har afvist at stille op til interview, men i stedet har sendt et skriftligt svar:

- Der vil altid være noget snik og snak dog typisk uden beviser som altid, men én ting er stensikkert: Vi har intet med Islamisk Stat at gøre og vi vil hverken associeres med dem eller andre lignende terrororganisationer. Det er simpelthen for grænseoverskridende.

- Vi hverken roser eller opfordrer til at skade andre mennesker. Vores eneste mål er at forkynde Islam som den står skrevet i Koranen og Sunnah til muslimer såvel ikke-muslimer - hverken mere eller mindre.

- Vi har ingen relationer til andre grupperinger eller bevægelser i Danmark eller udenfor Danmark og vi tager afstand fra enhver form for ekstremisme, hvad end de måtte kalde sig.

Lyt til de første to episoder af Ekstra Bladets podcast Homegrown her eller i din fortrukne podcast-app:

Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'
Artiklen bygger på materiale fra Ekstra Bladets nye podcast 'Homegrown', hvor vi sætter fokus på Team Dawah-netværket og det ekstremistiske miljø i Danmark.

Podcasten er lavet af Ekstra Bladets graverredaktion i samarbejde med terrorforsker Tore Hamming og er baseret på samtaler med kilder i miljøet og tæt på Team Dawah.

Af hensyn til de kilders sikkerhed er de anonymiseret. Deres fortællinger er blevet sammenholdt med en gennemgang af en lang række aktindsigter, retsdokumenter, vores egen research og indsamlet materiale fra åbne såvel som lukkede og krypterede grupper.

Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: