Afsløring: Efterlyst for terror i Storbritannien - på fri fod i Danmark

21-årig dansk-somalier retur i Danmark efter ophold hos terrorbevægelsen Al-Shabaab

Her kan du se mere til Ahmed Halane

Han har indrejseforbud og står til retsforfølgelse i Storbritannien. I Danmark har han helle og kan færdes frit.

Dansk-somalieren Ahmed Halane blev født i Aarhus, flyttede til England som niårig, tilsluttede sig i 2013 terrorgruppen al-Shabaab, hvorefter han angiveligt lokkede sine 16-årige tvillingesøstre SH og ZH til Syrien, så de kunne gifte sig med IS-krigere.

Siden har der været stille omkring den i dag 21-årige, men Ekstra Bladet kan nu afsløre, at Halane siden 14. januar i år har haft officiel adresse i sin 25-årige søsters kollegielejlighed i Ballerup ved København.

Oplysningen bekræftes af flere af hinanden uafhængige kilder med kendskab til sagen og fremgår desuden af folkeregistret samt postkassen til søsterens bolig, hvor Ahmeds navn figurerer.

En beboer på stedet, der ikke ønsker sit navn frem, bekræfter ligeledes, at broderen har sin gang på kollegiet.

– Jeg har set broderen (Ahmed Halane, red.) inden for den seneste måned, siger beboeren til Ekstra Bladets reporter.

Hjemvendte IS-tilhængere umulige at retsforfølge

Sangtalent
Historien om Ahmed Halane begynder i starten af 1990’erne, hvor hans forældre flygter fra det krigshærgede Somalia og slår sig ned i Danmark. I 1993 fødes Ahmed, der når at tilbringe sine første ni år i Aarhus. Herefter flytter familien, der tæller forældreparret og 11 børn, til England og bosætter sig i Bolton ved Manchester, hvor faderen Ibrahim åbner en skole.

Allerede som barn udviser Ahmed Halane stort talent for at lære koranvers udenad og fremføre dem i sang. I England vinder han et nationalt mesterskab i disciplinen, og den dansk-somaliske dreng bliver kendt for sin sangstemme.

– Det hele blev mere intenst, efter vi flyttede til Storbritannien, har Ahmed Halane sagt til den engelske avis Manchester Evening News og forklaret, at han gik i skole seks dage om ugen og ofte øvede mere end fire timer dagligt.

Efter skolen barsler Ahmed med planer om at studere i Egypten. Men i stedet tager han til familiens hjemland, Somalia, hvor han ifølge politikilder til flere engelske medier opholder sig hos terrorbevægelsen Al-Shabab.

Det skal være herfra, at han i løbet af foråret og sommeren 2014 lokkede sine yngre søstre SH og ZH til at forlade England. Begge søstre var mønsterelever, der udtrykte ambitioner om at blive læger.

Fængslet af IS
Historien om sangtalentet, der lokkede sine teenagesøstre til at blive gift med IS-krigere skabte overskrifter i både danske og internationale medier. Herhjemme især efter den 22-årige dansk-afghaner Ahmad Walid Rashidi som bekendt af Halane-familien rejste til Syrien for at finde tvillingesøstrene og overtale dem til at komme hjem.

Missionen mislykkedes, og Rashidi blev efter et skænderi med den ene piges mand 4. august sidste år taget til fange som første dansker, siden IS udråbte deres kalifat i slutningen af juni. Under fængslingen oplevede dansk-afghaneren ting, han næppe glemmer.

Han blev selv tortureret og oplevede henrettelser, har han sagt til Politiken.

– Efter bønnen kom de ind og tog nogle af fangerne med ud. Jeg vidste ikke altid, hvad fangerne havde gjort, men de blev trukket ud foran, og så var der denne her lyd af skud eller af folk, der fik skåret hovedet af. Det var forfærdeligt, lyder det i Rashidis beretning.

Siden flygtede Ahmad Walid Rashdi efter eget udsagn fra kalifatet ved hjælp af lokale kontakter og nåede 14. september tilbage til Danmark. Nu vil skæbnen, at også Ahmed Halane er søgt hertil. Årsagen er endnu uklar, men en af forklaringerne kan være, at han ved at tage hjem til familien i Manchester ville kunne blive retsforfulgt efter antiterrorlovgivningen.

Tre skolepiger forsvundet: Politiet frygter rejse til IS

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær