Afsløring: Sådan tørrede Baggers boss Skat for millioner

Asger Jensby har fået 12 millioner hevet ud af selskaber uden at betale skat. Ekspert opfordrer myndigheder til at gå ind i sagen

I 'Stein Bagger - Jagten på Sandheden' kunne Ekstra Bladet og TV3 afsløre, at Jensby var bekendt med svindlen i IT Factory
Følg Krimi

Den nu tidligere bestyrelsesformand i det skandaleramte IT Factory, Asger Jensby, er langtfra så uskyldig, som han har givet indtryk af i offentligheden.

Bestyrelsesformanden havde nemlig udtænkt en snedig model, så der kunne trækkes millioner af kroner ud af firmaer uden at betale skat.

Bagger knækket i løgnedetektor: Undskyld

Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Sideløbende med engagementet i IT Factory ejer Stein Bagger selskabet Agios, og Asger Jensby ejer selskabet Troya.

Det så du ikke på TV: Bagger afslører hvordan han flygtede til Dubai

Det er ulovligt at låne penge i sit eget selskab, fordi det er en måde at trække penge skattefrit ud i stedet for at udbetale udbytte, som skal beskattes.

Det så du ikke i TV: Bagger taler ud om hemmelig svensker

Men Asger Jensby og Stein Bagger aftaler, at de kan låne i hinandens selskaber, og derved undgår de at betale skat. Samtidig fremgår det af dokumenterne, at Asger Jensby har været dybt involveret i Stein Baggers selskab.

Ligner ulovlige lån

Selv om det er Stein Baggers selskab, der låner Asger Jensby penge, er det tilsyneladende Asger Jensby, som bestemmer renten. Sådan ser det i hvert fald ud i en intern mail mellem Asger Jensby og Stein Bagger.
Selv om det er Stein Baggers selskab, der låner Asger Jensby penge, er det tilsyneladende Asger Jensby, som bestemmer renten. Sådan ser det i hvert fald ud i en intern mail mellem Asger Jensby og Stein Bagger.

Det er i direkte strid med reglerne, lyder det fra skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, som har været kontorchef i Skat – blandt andet som chef for straffesagerne. Han opfordrer myndighederne til at gå ind i sagen:

- Det er fuldt ud sidestillet med et ulovligt aktionærlån. Det er en omgåelse af en sådan karakter, at det kan være strafbart.

Tilbød Bagger 25 millioner på hans glatte ansigt

- Det vil være en myndighedsfejl ikke at efterprøve, om det er skattesvig, siger Michael Bjørn Hansen.

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af konto-udskrifter fra Agios, der viser, at der er udbetalt store lån til Asger Jensby.

5. september 2007 bliver der lånt syv millioner kroner ud til Asger Jensby fra selskabet Agios United. I den forbindelse skriver Asger Jensby til Stein Bagger:

Svensker tog røven på Bagger: Jeg ville have pengene tilbage

’Som aftalt fremsendes lånedokument for de 7 mio. Jeg har indsat en rente (5% pa), som er lidt højere end mindsterenten (dermed burde vi ikke få problemer med Skat). Rentebetaling er ½ årlig bagud og lånets løbetid på 5 år. Jeg vil foreslå, at vi anvender tilsvarende konditioner mellem dig og Troya, når den tid kommer. OK?’

26. november 2007 låner Ager Jensby igen penge, denne gang fem millioner kroner.

Dermed er det lykkedes bestyrelsesformanden at komme i besiddelse af 12 millioner kroner uden at betale en krone i skat.

Ville omgå reglerne

Asger Jensby lånte samlet 12 millioner kroner af Stein Baggers selskab, blandt andet dette lån på syv millioner kroner. Pengene blev kørt uden om Skat.
Asger Jensby lånte samlet 12 millioner kroner af Stein Baggers selskab, blandt andet dette lån på syv millioner kroner. Pengene blev kørt uden om Skat.
 

Ikke nok med, at Asger Jensby lånte store midler i Agios – han var også dybt involveret, viser dokumenterne.

Allerede i 2006 ville Asger Jensby og Stein Bagger nemlig fusionere de to selskaber.

Og i februar 2007 omtaler Asger Jensby ’de frie midler, vi har i Agios’ i en mail til Stein Bagger, inden Asger Jensby i august 2007 skriver følgende til Michael Ziegler, som både var personlig advokat for Bagger og Jensby og advokat for IT Factory:

Ekspert sår tvivl om lovlighed

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af kontoudskrift fra Stein Bagger-selskabet Agios, hvor Asger Jensby lånte fem millioner kroner 26. november 2007.
Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af kontoudskrift fra Stein Bagger-selskabet Agios, hvor Asger Jensby lånte fem millioner kroner 26. november 2007.
 

’Stein og jeg har for længe siden besluttet at fusionere vores respektive holdingselskaber Agios og Troya’

Også Torben Bagge, ekstern lektor i skatteret og skatteadvokat, vurderer metoden som tvivlsom:

- Det er særdeles tvivlsomt, om det er lovligt i henhold til gældende lovgivning på det tidspunkt, fordi man bytter lån alene med det formål at omgå reglerne, siger han.

Asger Jensby: Pengene er brugt på privatforbrug

 

Ekstra Bladet har været i kontakt med Asger Jensby, tidligere bestyrelsesformand i IT Factory, for at konfrontere ham med de nye oplysninger.

- I september 2007 bliver der lånt syv millioner personligt ud til dig. Var det almindelig praksis på det tidspunkt, at du fik lån i de selskaber, du var involveret i?

- Hvilket lån er der tale om?

- Der er tale om et lån til dig

- Fra?

- Agios United

– Agios var jo Steins holdingselskab. Mit holdingselskab, som ejede aktierne i JMI Invest, hed Troya.

– Imellem Agios og Troya blev der lavet en aftale om, at vi kunne låne penge til hinanden. Altså Stein kunne låne penge hos Troja, og jeg kunne låne penge hos Agios. Og det orienterede vi revisionen om.

– Årsagen til, at vi lavede lånene var, at i stedet for at udbetale udbytte, som man skulle betale skat af, så lånte vi penge gensidigt hos hinanden.

- Hvorfor udbetalte I ikke bare udbytte – der var jo masser af penge i selskaberne på det tidspunkt …

- Hvis du udbetaler udbytte, skal du jo også betale skat. Du får 27-28 procent flere penge at lave investeringer for og arbejde med ved at lave det som lånearrangementer.

- Som jeg kan se det, var meningen, at Agios skulle fusioneres med Troja?

– Både revision og advokater sagde, at det ikke var umuligt, men det var godt nok voldsomt besværligt.

– Derfor blev den tanke skrinlagt, og den blev så afløst af, at vi så gensidig kunne låne i hinandens holdingselskaber.

- Ja, for jeg kan se, at der i november igen var et personligt lån på fem millioner kroner. Det var så 12 millioner kroner inden for kort tid. Men hvorfor udbetaler I det som personlige lån?

- Jeg kan jo ikke låne penge af mit eget selskab. Så kommer du ind i et ulovligt aktionærlån.

- Så I byttede lån?

- Ja

- Og dermed undgik i så at betale udbyttebeskatning?

- Ja, vi undgik ikke skatten. Vi udskød skatten.

- Fik I nogensinde betalt lånene tilbage?

– Lånene blev ikke betalt tilbage og konverteret til udbytte – er det det, du mener?

- Ja.

– Nej, det blev det ikke

- Så blev der jo heller ikke betalt skat af det?

– Nej, det er der ikke.

- Men hvor er de penge så henne i dag?

– Hvor pengene er henne? De penge, som vedrører for min del, de er blevet brugt på privatforbrug.

- Så de 12 millioner kroner, som du har fået ud skattefrit er gået til privatforbrug?

- Ja, stort set. Det kan også have været beløb, som jeg har investeret i andre projekter. Men de er i hvert fald væk. De eksisterer ikke
mere.

- Hvordan har du det med, at du har kørt 12 millioner kroner uden om skattevæsenet?

- Jamen, jeg har ikke kørt 12 millioner kroner uden om skattevæsnet. Jeg har optaget et lån på 12 millioner kroner. Og lån de er jo ikke skattepligtige.

- Men du har lige sagt, at meningen var, at du ville betale dem tilbage igen, så du kunne udbetale udbytte og dermed betale skat. Men det er aldrig sket, kan jeg forstå – og dermed kan jeg forstå, at du har undgået at betale skat af det, som var meningen, at der skulle udbetales udbytte af …

- Men det var et lån. Det har ikke en kæft med skat at gøre på det tidspunkt.

- Så det vil sige, at i din verden er alt gået efter bogen?

- Ja, det er det i allerhøjeste grad.

Bagger: Jeg lånte aldrig af Asger

Stein Bagger har aldrig lånt en krone i Asger Jensbys selskaber, fortæller han. Men han bekræfter, at Jensby lånte penge.

- Hvorfor lånte du pengene ud til ham?

– Fordi han ville have dem. Asger sad på kontrollen, så Asger siger: Jeg skal bruge penge – nu udlodder jeg penge fra IT Factory til Agios, og dem skal du låne mig. Men jeg har aldrig lånt penge af Asger.

- Du har aldrig lånt penge af hans firmaer?

- Aldrig. Det er kun ham, der har lånt af mig. Men det er også at låne af sig selv, fordi han var også ejer af selskabet.

- Men du vidste godt, at det var for at undgå at betale skat?

– Ja, og det er den samme forklaring, som jeg har givet til bagmandspolitiet. Det her er kendt viden for bagmandspolitiet. De ved godt, at det var sådan, det foregik.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.