Afviste at diskutere Einstein: Stak ild til Niels Bohr Instituttet

25-årig fængslet for brandstiftelse på Niels Bohr Instituttet

Den 25-årige er dybt optaget af Albert Einsteins relativitetsteori, og blev sur, da de ansatte på Niels Bohr Instituttet ikke ville diskutere med ham. (AP foto)
Den 25-årige er dybt optaget af Albert Einsteins relativitetsteori, og blev sur, da de ansatte på Niels Bohr Instituttet ikke ville diskutere med ham. (AP foto)

I vrede over at de ansatte på Niels Bohr Instituttet på Blegdamsvej i København ikke ville diskutere Einsteins relativitetsteori med ham, stak en 25-årig ild på trappen i instituttets bygning K - og forlod stedet.

Branden i den gamle bygnings trætrappe blev dog hurtigt opdaget, alle blev evakueret og ilden slukket.

I dag blev den 25-årige så varetægtsfængslet i Københavns dommervagt, sigtet for brandstiftelse.

Han tilstod blankt og forklarede, at han gjorde det for at få taletid i medierne og at han havde forsøgt at diskutere sine teorier med de ansatte på Niels Bohr.

Den 25-årige blev fængslet i 27 dage i surrogat på en psykiatrisk afdeling. I dommervagten brægede han som et får og slog hovedet i bordet, da han ikke syntes, at tingene gik hurtigt nok.

Kønsskifte og relativitetsteori
Branden skete den 27. maj ved 17-tiden efter at den 25-årige det meste af dagen var gået rundt på Niels Bohr Instituttet og havde forsøgt at komme i kontakt med de ansatte. Han har en teori om, at mænd og kvinderne psykisk kan skifte køn og det har sammenhæng med relativitetsteorien.

Da han gang på gang blev afvist købte han benzin på en flaske og hældte det ud over en trappe.

- Det er en gammel bygning på fem etager og trappen er af træ, så det kunne være gået galt, siger Kurt Andersen fra politiets brandsektion.

Da Københavns Brandvæsen kom frem var døren til et trapperum smadret og der var lettere røgudvikling i bygningen, som allerede var evakueret. Brandvæsenet fandt et mindre bål på en repos.

Mistanken samlede sig hurtigt om den 25-årige, der blev varetægtsfængslet 'in absentia' den 28. maj, hvor han var for psykisk syg til at blive fremstillet i retten.

I dag sagde lægerne god for, at han kunne møde op i dommervagten, hvor han tilstod, at det var ham, der havde benzin med, og at han havde sat ild til bygningen.