Agenter fra PET gik over stregen i narkosag

To mænd har anket domme på fængsel i 15 år. De blev udsat for PET's undercover agenter i lang tid

Chefen for PET's hemmelige agenter er tirsdag dukket frem fra mørket og udsættes i Østre Landsret for en stribe skarpe spørgsmål.

Han er indkaldt som vidne, fordi han fra kulissen dirigerede flere agenter i en narkosag. Igennem næsten to et halvt år forhandlede de med to senere tiltalte mænd om smuglerier af hash og kokain.

Agenterne kaldte sig Christian, Skipper og Den Gamle. Indsatsen førte til, at Københavns Byret sidste år idømte de tiltalte fængsel i 15 år.

- Vi skal holde os på dydens smalle vej, forsikrer agentchefen, der kaldes C-242, da de tiltaltes forsvarere går hårdt til ham.

Hverken de tiltalte eller tilhørerne får ham at se. Disse er placeret i et andet retslokale, som bevogtes af flere betjente iført skudsikre veste. Via høretelefoner og højtaler kan man følge afhøringen.

- Det er jo skuespil, siger C-242 om "Operation Alonso", som han var medforfatter til.

Agent Christian og en kvindelig betjent blev sendt til New York, fordi den ene af de senere tiltalte skulle på ferie med sin kæreste i den amerikanske storby.

Det stod i PET's drejebog, at Christian og kollegaen skulle indlogere sig på samme hotel som den mistænkte, og at de tilfældigt skulle falde i snak.

- Det var vigtigt at få krogen i ham i New York, siger C-242.

Kulissen var bygget op i forvejen. Christian havde visitkort fra det transportfirma, Imex-Logistics i Hamburg, som han arbejdede i. Også en hjemmeside var fabrikeret.

Senere blev flere smuglerture med hash fra Spanien forhandlet på plads. Tre gange fik Christian betaling for transporter.

Men ifølge loven skal agenter være meget varsomme, når de kaster sig ud i forhandlinger om kriminalitet.

De må ikke provokere nogen til at begå mere, end de i forvejen selv er klar til. Og deres optræden reguleres i al hemmelighed af en dommer.

Forud for et møde på Hotel Koldingfjord havde PET fået tilladelse til at sende én agent og til at forhandle om en bådtransport af 100 til 200 kilo kokain.

Men hele tre agenter troppede op, og den ene ville vide, om der skulle sejles med mellem 500 og 700 kilo. Forløbet får en harsk kommentar fra den ene forsvarer, advokat Ulrik Sjølin Pedersen:

- Som jeg læser det, gør tjenesten lige, hvad der passer den.

- Det passer ikke, svarer C-242 hurtigt. Han mener, at der er tale om en smutter.

- Det er min fejl, at vi ikke havde fået en kendelse om tre agenter, siger han. Bagefter vurderede dommeren, at reglerne kunne være overtrådt.

Også den anden forsvarer, Henrik Stagetorn, har kritiske spørgsmål. Begge hævder, at det reelt var agenterne, der skabte planen om sejlads med et halvt ton kokain.

Dommen ventes om cirka tre uger.