Aktindsigt afslører: Asylansøgere mistænkt for drab og ulovlig våbenbesiddelse

Sagen mørkelagt: Mord-mistænkte asylansøgere nægtede at fortælle, hvem de var under lukket retsmøde, afslører aktindsigt

Foto: Claus Jessen
Foto: Claus Jessen
Følg Krimi

I flere måneder har danske myndigheder forsøgt at skjule, at to iranske asyl-ansøgere i Danmark er blevet anholdt og fængslet for et blodigt drab.

Hverken Syd og Sønderjyllands Politi eller anklagemyndigheden har fundet anledning til at oplyse offentligheden om de to opsigtsvækkende fængslinger.

To asyl-ansøgere mistænkes for mord: Hemmeligt fængslet

Ekstra Bladet har tidligere omtalt sagen og har nu også fået aktindsigt i den kendelse, som blev afsagt i et lukket retsmøde ved retten i Esbjerg den 21. juli i år.

Af kendelsen fremgår det, at de to iranere er efterlyst for et blodigt drab og ulovlig våbenbesiddelse.

Efterlyst af Interpol
Drabet har - ifølge kendelsen - fundet sted den 10. november 2011 i Vest-Aserbajdsjan, Sardasht, i Iran. De nærmere omstændigheder omkring mordet er ikke oplyst.

Mændene blev efter drabet efterlyst af det internationale Interpol. Men først da Syd og Sønderjyllands Politi kom i kontakt med de to mænd, blev de anholdt i Danmark.

Denne anholdelse skete den 20. juli klokken 12.02. Hvor er uvist, men det er givetvis sket i Syd og Sønderjylland.

Ville ikke sige, hvem de var
Af aktindsigten fremgår det, at de to mord-mistænkte asylansøgere ikke ville bekræfte deres navne eller fortælle, hvornår de er født.

Ved hjælp af fotos fra Interpols efterlysning blev de to sigtedes identitet dog fastlagt under retsmødet.

Det fremgår også, at dansk politi har bedt politiet i Teheran om at udlevere fingeraftryk af mændene.

Dommeren valgte at lukke dørene til retsmnødet på begæring af anklagemyndigheden, da der er tale om 'en udleveringssag på et meget indledende stade.'

Mistænkt for blodigt mord: Asylansøgeres skæbne mørkelagt

Alle er tavse
Ekstra Bladet har tidligere både forsøgt at få en kommentar fra vicepoliti-inspektør Bent Thuesen og Advokaturchef Jakob Beyer fra Syd og Sønderjyllands Politi. Sidstnævnte vil end ikke oplyse, hvad sigtelsen mod de to mænd gik ud på.

Også statsadvokat Mohammed Asan, Rigsadvokaten, er totalt tavs.

- Jeg kan bekræfte at vi hos Rigsadvokaten er ved at behandle en anmodning om at udlevere to iranske statsborgere til Iran, er hans eneste kommentar.

Måske på fri fod
Årsagen til tavsheden kan måske hænge sammen med det faktum, at Danmark i henhold til internationale aftaler slet ikke må udlevere mistænkte kriminelle til lande, der bruger dødsstraf. Og det gør Iran i den grad.

Såfremt de to iranske asyl-ansøgere ikke kan udleveres til deres hjemland, så kan de muligvis blive løsladt og gå frit rundt i Danmark. En anden mulighed er, at de kan blive henvist til at være på tålt ophold.

De kan ikke dømmes i Danmark for kriminalitet begået i Iran.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+