Aktionsstyrken har dræbt tre på tre år

Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, der har arbejdet med folk fra Aktionsstyrken, fortæller her, hvordan de toptrænede politifolk lærer at holde hovedet koldt

Den formodede gerningsmand modtager hjertemassage efter at være blevet skudt af politiet. Nu er han erklæret død. (Video: privatoptagelser)
Følg Krimi

Det var læderhalsene fra Politiets Aktionsstyrke, der skød og dræbte den 25-årige kriminelle Mesa Hodzic i Kastrup torsdag morgen. Manden, der er mistænkt for at have skudt to betjente og en civil på Christiania, da han blev stoppet af politiet med omsætning fra dagens hashhandel i Pusherstreet.

Under anholdelsen afgav Mesa Hodzic flere skud mod de tilstedeværende politifolk, efter at være blevet råbt an af politiet, ifølge sigtelsen mod den nu afdøde Hodzig, der blev fremstillet in absentia i Dommervagten i København i går.

Og da han blev erklæret død kl. 01.42 i nat var det tredje gang, at Aktionsstyrken, der blev oprettet i 1973, har dræbt en person under en aktion.

Faktisk havde Aktionsstyrken ikke løsnet et eneste skud mod et menneske i 40 år op til 6. januar 2013, selv om det typisk er dem, der bliver sat ind ved eksempelvis terrorbekæmpelse og særligt farlige og vanskelige anholdelses-aktioner.

Den 6. januar 2013 skød og dræbte AKS den 48-årige nordmand Stein Kjetil Fredriksen, da han åbnede ild mod AKS-folk i havnen i Ålbæk mellem Frederikshavn og Skagen. Det skete, da en gruppe AKS-folk i en gummibåd stoppede hashsmuglere i en båd med 250 kilo hash, der skulle sejles til Norge. En AKS-mand blev såret af skud, og hashsmugleren blev dræbt, da Aktionsstyrken besvarede ilden.

Så vilde er Politiets Aktionsstyrke

Og i februar sidste år skete det igen, da Omar el-Hussein blev skudt og dræbt på Svanevej på Nørrebro. Også her blev gerningsmanden anråbt af politiet

Politianklagemyndigheden (DUP) og Statsadvokaten erklærede i begge sager, at der var tale om berettigede skudafgivelser i nødværge.

Terroristens ene pistol svigtede, da han skød mod Aktionsstyrken

I sagen fra Nørrebro skrev statsadvokat Lise-Lotte Nilas i sin redegørelse, at terroristen havde en pistol i hver hånd, da han vendte sig mod tre betjente fra PET´s aktionsstyrke og åbnede ild mod politifolkene. Men den ene, en ni millimeter, svigtede, og det lykkedes kun Omar El-Hussein at affyre to skud med sin anden pistol, en Walther PPK kaliber 7,65 mm., mod politiet.

De er toptrænede
Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack har selv arbejdet sammen med folk fra Aktionsstyrken og beskriver dem som politifolk, der har trænet i årevis og er eksperter i at holde hovedet koldt.

- De er scenario-baseret trænet, hvilket vil sige, at de træner meget realistisk. De træner på øvelser, der ligger så tæt op af virkeligheden som overhovedet muligt, siger Thomas Rathsack og tilføjer, at man så har figuranter, der agerer kriminelle eller terrorister.

- Og der laver man et slags rollespil, som minder meget om det, man vil komme ud for i virkeligheden. Og der skal man også tage nogle beslutninger på meget kort tid. Det er nanosekunder, hvor man skal reagere, inden det er for sent og inden, at den kriminelle eller terroristen åbner ild mod en. Så skal man selv nå at reagere som betjent eller for den sags skyld som soldat, siger han.

Menneskelig ballst
Han understreger, at den grundige træning er med til, at man kan tage de rigtige beslutninger i tilspidsede situationer.

Thomas Rathsack har selv arbejdet med de toptrænede politifolk fra Aktionsstyrken. Foto: Linda Johansen
Thomas Rathsack har selv arbejdet med de toptrænede politifolk fra Aktionsstyrken. Foto: Linda Johansen

- Bundlinjen er, jo bedre man er trænet, jo hurtigere og mere effektivt er man i stand til at tage den rigtige beslutning. Om man skal skyde eller ikke skyde. Og det er alt sammen et spørgsmål om træning. Det er titusindvis af timer på skydebanen, håndtering af sit våben og scenariobaseret træning, hvor man spiller den form for rollespil, siger han og tilføjer, at det typisk er erfarne familiefædre mellem 30 og 40 år, der er med i AKS.

- Lige som jægersoldatene så er det ikke kid på 22-23 år, der render rundt i Aktionsstyrken. Det er voksne mænd. Det er, fordi de typisk bliver optaget, når de er relativt voksne, siger han og fortsætter:

- Fordi de har et uddannelsesforløb bag sig, de skal igennem først, så skal de have noget rutine i det, før de overhovedet kan søge ind. Det samme med jægersoldater, der ser man også typisk folk, der er i slutningen af 20'erne, og så har de typisk en tjenesteperiode på 10 år. Så der kan nemt løbe folk rundt, der er i slutningen af 30'erne, og måske også starten af 40'erne.

- Og det betyder jo, at man også har en mere menneskelig ballast, menneskelig erfaring og en ro i og med, at man har noget erfaring. Så man udvikler måske en større ro, når man er en voksen dreng end en ganske ung dreng, siger han.

Seneste nyt

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.